Podróże

10 miejsc, które powinny znaleźć się na liście życzeń każdego smakosza

  • 17 stycznia, 2023
  • 7 min read
10 miejsc, które powinny znaleźć się na liście życzeń każdego smakosza


Dla niektórych podróżników jedzenie to po prostu kolejny sposób na poznanie nowego miasta, podobnie jak słynne zabytki i ulice handlowe. Dla innych jednak samo jedzenie jest warte rezerwacji wycieczki do miasta. Oznacza to śniadania, które obejmują odkrywanie nowych kawiarni, rezerwacje na lunch w najlepszych restauracjach i kolacje na tętniących życiem nocnych ulicach, które ożywają w ciemności.


Dla wszystkich smakoszy w sercu te miasta powinny znaleźć się na liście życzeń w tym roku. Znajdujące się w pierwszej dziesiątce miast kulinarnych w 2023 r., te lokale gastronomiczne napełnią serca i brzuchy każdego, kto zechce spróbować.

10 Albuquerque, Nowy Meksyk

Podczas gdy Alburquerque było kiedyś definiowane głównie przez przydrożne knajpki wzdłuż Route 66, od tego czasu miasto odnotowało wzrost liczby lokalnych firm z nowymi pop-upami, targowiskami rolniczymi, browarami, restauracjami i kawiarniami, które są obecnie jednymi z najlepszych w kraju.

Warto przeczytać!  Oto 5 najlepszych miejsc na podróż w pojedynkę

Chociaż większość przyjeżdża do Alburquerque na czerwone i zielone papryczki chilli oraz pikantne meksykańskie jedzenie, przekonają się, że w mieście jest wiele miejsc, do których warto wracać, a zwłaszcza okolica Nob Hill, która po cichu wyłania się jako ekscytujące miejsce kulinarne.

9 Manila, Filipiny

Mięsne szaszłyki na grillu
Przez: Unsplash

Mięsne szaszłyki na grillu

Ketchup bananowy i balut — zapłodnione zarodki jaj — to pierwsze rzeczy, które przychodzą na myśl, gdy myśli się o filipińskim jedzeniu, ale młodsze pokolenie szefów kuchni w Manili przesuwa granice filipińskiego jedzenia, jednocześnie oddając hołd klasykom jego ulicznego jedzenia.

Z 13-milionową populacją i kochającą jedzenie klasą robotniczą, wypełnioną głównie młodszymi tłumami, które chcą pożreć to, co jest podawane, Manila szybko zmienia nie tylko kulinarną scenę stolicy, ale także ogólnie filipińskie jedzenie.

8 Miasto Gwatemala, Gwatemala

Guatemala City to mieszanka dwóch rodzajów jedzenia: tradycyjnego jedzenia Majów, przygotowanego przez rdzennych kucharzy z tego kraju, oraz dobrze prosperujących lokali gastronomicznych, które celebrują takie koncepcje, jak kawa trzeciej fali, która jest oznaką nowego świata.

Ci, którzy chcą w pełni doświadczyć gwatemalskiej kuchni, mogą chcieć wybrać się z wystarczającą ilością czasu na zwiedzanie obu stron miasta, ponieważ na ulicach jest wiele chrupiących tostada, degustacja menu w nowoczesnych restauracjach gastronomicznych i cerveza (piwo ) żeby to wszystko zmyć.

7 Halland, Szwecja

Tam, gdzie niektóre miasta od lat są kulinarnymi potęgami, ostatnia dekada umieściła kilka wschodzących miast na kulinarnej mapie. Halland zaczęło się wspinać, gdy Ęng — restauracja w maleńkiej wiosce Ęstad — jako pierwsza w mieście otrzymała gwiazdkę Michelin w 2021 roku.

Rok później Knystaforsen została drugą restauracją z siedzibą w Halland, która zdobyła gwiazdkę Michelin.

Dziś obfitość świeżych produktów z wybrzeża miasta, rzek, lasów i otwartych pastwisk dała początek wielu restauracjom, które koncentrują się na serwowaniu lokalnych składników, co z kolei zaczęło przyciągać miłośników jedzenia z całego świata. glob.

6 miasto Ho Chi Min, Wietnam

Azja od dawna jest gorącym punktem kwitnącej sceny kulinarnej, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie uliczne, a miasto Ho Chi Minh uosabia to, co najlepsze.

Motocykle zamieniają się w ruchome wózki, które sprzedają świeżo złowione owoce morza w ukrytych zaułkach, zapach grillowanej wieprzowiny ze sklepów komunijnych nieustannie unosi się w powietrzu, a gorąca miska pho lub banh mi nigdy nie jest zbyt daleko.

Niezależnie od tego, czy goście jedzą w eksperymentalnych restauracjach, czy na targach ulicznych, dzień jedzenia w Ho Chi Minh prawie zawsze kończy się piwem na plastikowych krzesłach na ulicach z mieszkańcami.

Powiązane: Oto najlepiej oceniane restauracje w Ho Chi Minh

5 Dakar, Senegal

W Senegalu istnieje bardzo ceniony termin zwany teranga, który oznacza dobrą gościnność, a jego stolica, Dakar, stara się uosabiać ten termin. Miasto, w którym w kuchni spotykają się trzy kuchnie – wolof, francuska i północnoafrykańskaDakar to pouczające doznanie kulinarne dla smakoszy.

Beignety i bagietki sprzedawane są tuż obok pieczonych senegalskich mięs dibi i pikantnych gulaszów z orzeszków ziemnych zwanych mafé. Rozległa linia brzegowa Senegalu sprawia, że ​​Dakar słynie również z tradycyjnych dań z owoców morza, takich jak thiéboudienne czy ryba z ryżem

4 Kuala Lumpur, Malezja

Kuala Lumpur może mieć wiele ekstrawaganckich znakomitych restauracji, ale w samym sercu jest miastem targów spożywczych. Podczas gdy większość miast ma kilka ulic słynących z taniego, ale pysznego jedzenia, w Kuala Lumpur jest ich kilkanaście — niektóre z nich działają tylko nocą.

Od Nasi Goreng i satay na ruchliwym nocnym targu Jalan Alor po makaron w Hutong Lot 10, który znajduje się w piwnicy centrum handlowego z dala od słońca, Kuala Lumpur to marzenie dla tych, którzy kochają uliczne jedzenie i mają brzuchy wystarczająco głodne, by je pożreć jak wiele z tego ma do zaoferowania malezyjskie miasto.

3 Fukuoka, Japonia

Japonia to kraj wspaniałych kulinarnych przysmaków, ale Fukuoka — szóste co do wielkości miasto w kraju — zasłynęła jako japońska stolica ramenu. To nie tylko miejsce narodzin tonkotsu ramen, ale Fukuoka słynie również z yatai — straganów z jedzeniem, które otwierają się wieczorem i serwują tanie ramen, toriyaki i yakitori aż do rana.

W 2019 roku przewodnik Michelin przyznał również Fukuoce kilka gwiazdek, a obecnie w mieście znajdują się dwie restauracje z trzema gwiazdkami Michelin, 10 restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin i 46 restauracji z jedną gwiazdką Michelin.

Powiązane: 10 powodów, dla których warto dodać Fukuokę w Japonii do swojej listy życzeń

2 Sardynia, Włochy

Trudno wyobrazić sobie włoskie miasto, które nie znalazłoby się w rankingu najlepszych miast kulinarnych na świecie. Co zaskakujące, to Sardynia znalazła się na liście najlepszych miast kulinarnych Eater w 2023 roku, pozostawiając daleko w tyle Rzym, Bolonię i Sycylię.

Sardynia słynie z młodych szefów kuchni przesuwających granice lokalnej kuchni, rodzinnych restauracji, które od pokoleń serwują ręcznie robiony makaron, oraz gospodarstw mleczarskich, które wytwarzają oszałamiającą różnorodność sera z solonego mleka owczego.

Sardyńskie jedzenie, choć włoskie, jest kuchnią samą w sobie, która jest zdefiniowana przez chłopskie korzenie regionu, dostęp do świeżych produktów i silny nacisk społeczności na tradycję.

1 Kalkuta, Indie

Restauracje w Kalkucie zawsze odgrywały ważną rolę w historii dawnej stolicy Indii Brytyjskich. Od bycia pionierem kultury klubowej – a co za tym idzie klubowej kuchni – w Indiach i jedynym miastem w kraju, które ma Chinatown, po kawiarnie, które służyły jako kryjówki dla tajnych spotkań politycznych przy lodowatych sherbertach i ciastkach na bazie mleka, Kalkuta zawsze była mieszanka starych knajpek serwujących potrawy z różnych kultur.

Jednak na przestrzeni lat miasto przeszło również świeżą transformację i wyłoniło się z własną tożsamością kulinarną. To, co się jednak nie zmieniło, to oparte na chennie mishti (słodycze) z Kalkuty, które cukiernie sprzed dziesięcioleci wciąż rozdają miłośnikom słodyczy.


Źródło