Podróże

10 najlepszych miast dla smakoszy w USA

  • 19 marca, 2023
  • 9 min read
10 najlepszych miast dla smakoszy w USA


Wzywamy wszystkich smakoszy ze Stanów Zjednoczonych: nie musisz wyjeżdżać z kraju, aby delektować się innowacyjną i prostą, pyszną kuchnią. W rzeczywistości Stany Zjednoczone są domem dla dziesiątek niesamowitych miast kulinarnych z ukrytymi klejnotami, bardzo chwalonymi hotspotami i wszystkim pomiędzy. Od dużych metropolii, takich jak Nowy Jork i San Francisco, po nieoczekiwane (choć równie zachwycające) miejsca, takie jak Greenville w Południowej Karolinie i Tucson w Arizonie, oto 10 najlepszych miejsc dla smakoszy w całej Ameryce. Przygotuj się do kopania i odkrywania.


Nowy Jork, Nowy Jork

Nowy Jork reprezentuje tygiel kultur, co oznacza, że ​​w promieniu 300 mil kwadratowych można delektować się każdym rodzajem kuchni, czy to autentycznym dim sumem w Joe’s Shanghai w Chinatown, czy przepysznymi bajglami i kanapkami z mięsem w jednym z dziesiątek żydowskich delikatesów w mieście, takich jak Katz’s. Nie ograniczaj się też do Manhattanu: ucztuj przez pięć dzielnic, w tym przystanki w Astorii i Jackson Heights (w Queens) na autentyczne potrawy kuchni greckiej i himalajskiej. Dzielnica Greenpoint na Brooklynie jest domem dla wielu polskich piekarni, takich jak Syrena, a Arthur Avenue (w Bronksie) i Staten Island oferują jedne z najlepszych włoskich potraw w mieście. Ponadto Big Apple oferuje ponad 70 restauracji nagrodzonych gwiazdką Michelin, od wykwintnych lokali, takich jak Le Bernardin, po bardziej skromne (i wciąż pyszne) lokale, takie jak Jeju Noodle Bar. Nie daj się jednak złapać na wszystkie rzeczy Michelin — niektóre z najlepszych potraw można znaleźć w najbardziej nieoczekiwanych miejscach (pizza za 1 USD, ktoś?).

Warto przeczytać!  Odwiedziłem ten mniej znany europejski klejnot i wydałem zaledwie 300 funtów w ciągu tygodnia



Nowy Orlean, Luizjana

400tmax/Getty Images



Oferta żywnościowa Nowego Orleanu jest tak różnorodna, jak wpływy kulturowe z Europy, Karaibów i Afryki. Mając to na uwadze, dobrze, że The Big Easy ma, no cóż, duży smak. Pikantne zszywki to po’boys (Sammy’s to lokalny przysmak), jambalaya (ten u Mother’s to *pocałunek szefa kuchni*), gumbo (w sklepie o trafnej nazwie Gumbo Shop), etouffee z raków (sprawdź Creole House) i muffulettas (chwyć swoje w Verti Marte, które jest otwarte 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu) – oczywiście najlepiej w połączeniu z jazzem na żywo. Pamiętaj, aby zaoszczędzić miejsce na pączki z cukrem pudrem w Cafe Du Monde (tak, będzie kolejka, ale tak, warto) i popij wszystko najbardziej kultowym koktajlem NOLA, Sazerac, w The Sazerac Bar w The hotelu Roosevelta.



Chicago, Illinois

Rudisilla/Getty Images



Mieszkańcy Chicago są pasjonatami pizzy z głębokim daniem i wyjątkowych hot-dogów bez ketchupu. Te pierwsze i drugie najlepiej smakują odpowiednio w zszywkach Windy City Pequod’s i Jimmy’s Red Hots. Chicago szczyci się także ponad 50 zdobywcami nagrody Jamesa Bearda i ponad 20 restauracjami nagrodzonymi gwiazdkami Michelin, w tym słynną na całym świecie Alinea, najbardziej znaną z kreatywnych wielodaniowych menu degustacyjnych. Nowe dodatki do sceny gastronomicznej obejmują Chicago Winery o powierzchni 24 000 stóp kwadratowych (po części winiarnia, po części restauracja, a po części bar i miejsce na imprezy) oraz Kindling o powierzchni 17 000 stóp kwadratowych, kuchnia z pokazami ognia na żywo prowadzona przez Jamesa Zdobywca nagrody Beard Award, Jonathon Sawyer.



San Francisco, Kalifornia

Yusun Chung/Eye Em/Getty Images



Jasne, San Francisco może być najbardziej znane ze swojej innowacyjnej sceny technologicznej, ale jego oferta kulinarna jest równie imponująca. Miasto nad Zatoką zostało uznane za miasto o największej gęstości restauracji w kraju. Tutaj goście mogą delektować się dziesiątkami nagrodzonych gwiazdką Michelin posiłków w uznanych restauracjach, takich jak Atelier Crenn (gdzie w eleganckiej przestrzeni serwowane są wykwintne dania kuchni francuskiej), Mister Jiu’s (która oferuje współczesne potrawy chińsko-amerykańskie) i Lazy Bear (która rozlicza się sama jako „nowoczesne amerykańskie przyjęcie”). Alternatywnie, na coś bardziej swobodnego, udaj się na Ferry Building Marketplace, na którym roi się od lokalnych sprzedawców żywności, takich jak Acme Bread Company, Dandelion Chocolate, El Porteño Empanadas, Donut Farm i Hog Island Oyster Company. Wreszcie, żadna wycieczka do San Fran nie jest kompletna bez spróbowania zakwasu (zarówno Josey Baker Bread, jak i Boudin Bakery robią jedne z najlepszych w mieście) i burrito o tej samej nazwie Mission (zarówno miejscowi, jak i turyści uwielbiają Taqueria Cancún)



Houston, Teksas

Campwillowlake/Getty Images



Jako najbardziej zróżnicowane miasto w Ameryce, nic dziwnego, że Houston znalazło się na naszej liście najlepszych amerykańskich miast dla smakoszy. Bayou City oferuje coś dla każdego podniebienia. W związku z tym opcji jest mnóstwo, od fuzji Viet-Cajun w Crawfish & Noodles po dania kuchni południowo-wschodniej Azji i Ameryki Łacińskiej w Hawker Street Food Bar, który można znaleźć na Post Market. Mówiąc o Post, ta tętniąca życiem międzynarodowa oferta kulinarna oferuje fantastyczne dania od uznanych szefów kuchni. Niektóre z naszych ulubionych miejsc to ChópnBlok z zachodnioafrykańską taryfą i East Side King, która serwuje japońskie jedzenie uliczne, takie jak bułeczki wieprzowe i domowe frytki z buraków. Bylibyśmy również niedbali, gdybyśmy nie zwrócili uwagi na rozwijającą się scenę food trucków w Houston, w tym wielokrotnie nagradzane Coreanos, gdzie goście mogą delektować się koreańsko-meksykańską kuchnią fusion, jak koreańskie tacos z grilla.



Tucson w Arizonie

Davida Tomlinsona/Getty Images



Tucson było pierwszym amerykańskim miastem, które w 2015 r. zostało wpisane na Listę Miasta Gastronomii UNESCO. Dziś to miejsce nadal zachwyca koneserów kulinarnych wyjątkowymi ofertami rdzennych Amerykanów i Meksyku sprzed tysięcy lat. Najlepsze restauracje w Tucson zawierają lokalne składniki w swoich napojach i daniach. Mając to na uwadze, margarity z opuncji są tutaj podstawą, podobnie jak nopales (jadalne kaktusy). Tętniąca życiem śródmiejska dzielnica Tucson ma ponad 85 barów i restauracji, w tym Bata (która oferuje menu głównie wegetariańskie – z czego 90 procent pochodzi z promienia 400 mil od restauracji) i Boca. Kierowana przez finalistkę Jamesa Bearda, Marię Mazon, Boca słynie z aromatycznych tacos i salsy. W 2023 r. w Tucson pojawi się 13 nowych lokali gastronomicznych, w tym zupełnie nowy Blue Front, w którym do najważniejszych menu należą wina pomarańczowe, kreatywne koktajle, ciasta przygotowywane od podstaw i jajka faszerowane.



Cleveland w stanie Ohio

bhofack2/Getty Images



To środkowo-zachodnie miasto ma bardzo niedocenianą, choć eklektyczną scenę kulinarną, napędzaną przez pobliskie farmy, lokalnych producentów i pionierskich szefów kuchni. Co więcej, można śmiało powiedzieć, że scena kulinarna Cleveland jest hołdem złożonym ponad 100 różnym grupom etnicznym, które tworzą miasto. Aby spróbować najlepszych potraw w Cleveland, udaj się prosto do West Side Market, targu wewnątrz i na zewnątrz, który oferuje coś dla każdego. Lokalni sprzedawcy to Orale! Współczesna kuchnia meksykańska, Pierogi Palace, Frank’s Bratwurst, Theresa’s Bakery i Crepes de Luxe. Następnie znajdź popołudnie na własną wycieczkę kulinarną po mieście, w tym dim sum w AsiaTown i pierogi w Slavic Village. Kraina ma również niesamowity wybór restauracji należących do Czarnych i prowadzonych przez Czarnych, takich jak Pearl’s Kitchen z najwyższej klasy komfortową żywnością, Yonder z wyśmienitym brunchem i Cleveland Cold Brew z kawą i ciastkami. Nie przegap niektórych z najnowszych miejsc w mieście, takich jak Cordelia (która serwuje komfortowe jedzenie ze środkowo-zachodnim, wywołującym nostalgię akcentem) i The Judith, przytulną kawiarnię inspirowaną Paryżem.



Asheville, Karolina Północna

Buxton Hall



Asheville, położone w pięknych górach Blue Ridge w Karolinie Północnej, jest jednym z najlepszych miast kulinarnych w USA ze względu na stale rozwijającą się scenę kulinarną. Ponad 120 restauracji w mieście oferuje coś specjalnego. Nie przegap nagrodzonej nagrodą Jamesa Bearda restauracji Chai Pani, która w kolorowej przestrzeni serwuje przepyszne indyjskie potrawy uliczne, takie jak roladki tikka z kurczakiem, chrupiące pakory i kurczak maślany. Cúrate, kolejny zdobywca nagrody Jamesa Bearda, którego warto odwiedzić, to modna knajpka mieszcząca się w zajezdni autobusowej z 1927 roku, serwująca aromatyczne hiszpańskie tapas. Wycieczka do Północnej Karoliny nie jest kompletna bez starego, dobrego grilla. Wejdź do Buxton Hall Barbecue: Ten nagrodzony nagrodą Jamesa Bearda lokal – najbardziej znany z szarpanej wieprzowiny – wykorzystuje lokalnie pozyskiwane świnie, które są ubijane na miejscu i wędzone przez wiele godzin.



Louisville, Kentucky

Zdjęcia kreatywne Bloomberg/Getty Images



Chociaż Louisville jest najbardziej znane ze swojego bourbona, nie będziesz chciał spać na jego ekscytującej scenie kulinarnej. Szczycące się ponad 2500 restauracjami i kilkoma nagradzanymi szefami kuchni, Louisville z pewnością zachwyci miłośników jedzenia i napojów. Nie musisz opuszczać miasta bez wyruszenia na Urban Bourbon Trail, który podkreśla najlepsze bary i restauracje z burbonem w Louisvlle — dokładnie ponad 40 z nich. Chociaż pokonanie całego szlaku może być trudne, koniecznie trzeba odwiedzić Jockey Silks Bourbon Bar, Merle’s Whisky Kitchen i Doc Crow’s Southern Smokehouse & Raw Bar. Wreszcie, nie możesz opuścić Louisville bez spróbowania charakterystycznego dania miasta, Hot Brown. Ta pyszna kanapka z otwartą twarzą – składająca się z indyka, bekonu, pomidorów i sosu Mornay z teksańskimi tostami – pochodzi z lat dwudziestych XX wieku, kiedy została wynaleziona w hotelu Brown.



Greenville w Południowej Karolinie

Łajdak



W ostatnich latach Greenville zmieniło się z cichego miasteczka przędzalni bawełny w tętniące życiem miasto pełne wyjątkowych ofert kulinarnych, które rywalizuje z większymi pobliskimi miejscowościami, takimi jak Charlotte i Asheville. Znajdziesz tu setki lokalnych restauracji, w tym Camp (która oferuje ekscentryczne menu z wyjątkowymi daniami, takimi jak inspirowane kuchnią tajską kalmary i jagnięcina duszona w kremie curry) i Coral. Skosztuj świeżych owoców morza w nowej restauracji Great Jones, a potem wpadnij na popołudniową przekąskę do Methodical Coffee. Scoundrel — fantastyczny francuski biustonosz, którego nagłówkiem jest uznany szef kuchni i pochodzący z Greenville Joe Cash — to najnowsze miejsce w mieście. Inne miejsca, które trzeba odwiedzić, to ulubiona przez fanów Topsoil Kitchen & Market (kierowana przez półfinalistę nagrody Jamesa Bearda z 2020 r. ).





Źródło