10 najlepszych miejsc na obiad w 2024 r. według Jill Dupleix
Złoty Mak, Paryż
Niektóre z najgorętszych stołów w Paryżu pochodzą w pewnym sensie z Kalifornii. Dominique Crenn urodziła się we Francji, ale trzy gwiazdki Michelin zdobyła w Atelier Crenn w San Francisco. Otwarta od sierpnia Golden Poppy to jej pierwsza restauracja na francuskiej ziemi, mieszcząca się w zabawnym hotelu butikowym La Fantaisie. Atmosfera jest szklarnia w stylu rokoko, dzięki uprzejmości ekstrawaganckiego projektanta wnętrz Martina Brudnizkiego (znowu on), a dwujęzyczne menu obejmuje skrzydełka skate z kremem z ostryg i gofry kukurydziane z wędzonym kawiorem – idealne połączenie Francji i Kalifornii. La Fantaisie, 24 Rue Cadet, Paryż, 75009. goldenpoppy.com
Spalone Końce, Londyn
Fani Burnt Ends, znakomitej singapurskiej restauracji z ogniem w sercu, są podekscytowani jej drugim domem na czwartym piętrze luksusowego domu towarowego Harrods w Londynie. Urodzony w Perth szef kuchni i założyciel Dave Pynt planuje nowoczesną koncepcję grillowania, „bez wątpienia z silnymi wpływami australijskimi” – śmieje się. Otwarcie Burnt Ends at Harrods zaplanowano na koniec 2024 r.; Pynt dołącza do znakomitego kulinarnego składu Harrodsa, w skład którego wchodzą Björn Frantzén, Jason Atherton i Tom Kerridge. Harrods, 87 Brompton Road, Knightsbridge, Londyn. harrods.com burntends.com.sg
Cocochine w Londynie
Jeśli pragniesz cywilizowanej jadalni, która przemawia do piękniejszych aspektów angielskiego życia, rozważ The Cocochine, właśnie otwartą (w listopadzie) w eleganckiej czteropiętrowej stajni przez właściciela galerii sztuki Mayfair Tima Jefferiesa. Rezerwacji dokonuje się telefonicznie (bez tych internetowych bzdur), a stoły nie są przewracane, co pozwala na spokojne i cywilizowane spożywanie posiłków. „Chodzi o osobistą więź i gościnność w starym stylu” – mówi Jefferies. (I niezwykła tarta z ciemnej czekolady szefa kuchni Larry’ego Jayasekara z lukrem i kawiorem Beluga.)
Bruton Place 27, Londyn. thecocochine.com
Gallada, Stambuł
Z dachu hotelu Peninsula Istanbul roztaczają się hipnotyzujące widoki na cieśninę Bosfor. Stosunkowo nowa wyśmienita restauracja Gallada (otwarta od września) jest równie oszałamiająca – reklamowana jako pyszne turecko-azjatyckie doznanie kulinarne. Szef kuchni Fatih Tutak czerpie inspirację ze starożytnych ścieżek Eurazjatyckiego Jedwabnego Szlaku, tworząc tuńczyka z tahini i yuzu oraz ciepłe ciasto daktylowe medjool z herbatą masala. Szklany pawilon otacza taras na świeżym powietrzu, otoczony drzewami granatu, aby zwiększyć wrażenie przebywania na magicznym latającym dywanie. Półwysep Stambuł, Beyoğlu, Stambuł; półwysep.com
Josha Nilanda z Singapuru
Szepczący ryby szef kuchni z Sydney, Josh Niland, właśnie otworzył swoją pierwszą restaurację poza Australią, Fysh at Edition, w nowym, błyszczącym hotelu Singapore Edition z 204 pokojami. Wielokrotnie nagradzany szef kuchni i autor zatrudnił australijskiego szefa kuchni Luke’a Cawseya do nadzorowania zrównoważonego menu, skupiającego się na owocach morza, w charakterystycznej restauracji a la carte, która jest otwarta w porze śniadania, lunchu i kolacji. „Chodzi o zmianę sposobu myślenia o rybach” – mówi Niland – „i stworzenie synergii między restauracją a barem w holu, co ograniczy ilość odpadów”. (Uwaga: 14-pokojowy hotel butikowy Josha i Julie Nilandów, przeniesiona restauracja Saint Peter i bar gastronomiczny zostaną otwarte w lutym przyszłego roku w Sydney Paddington.) 38 Cuscaden Road, Singapur, edycjahotels.com
Yoko, Bali
Anak Agung Putu Rai Sutama, założyciel popularnej japońskiej izakaya Yuki w nadmorskich miasteczkach Uluwatu i Canggu na Bali, planuje otoczyć gości tropikalnymi zapachami w swoim nowym azjatyckim koncepcie Yoko na otwartym planie.
Zapach bujnej trawy cytrynowej i limonki makrut z kuchennego ogrodu, zmieszany z zapachem ananasa i marakuji oraz nutą dymu z otwartego grilla, sprawi, że będzie to uczta dla zmysłów jeszcze przed podaniem jedzenia. Otwarcie w Canggu we wrześniu; yuki-bali.com
Yuan, Hongkong
Jedzenie roślinne to już nie kwestia „tak, mamy wegetariańskie menu”, tylko „tak, jesteśmy całkowicie wegetariańscy”, bo bezmięsne restauracje takie jak Eleven Madison Park w Nowym Jorku odnoszą sukcesy na najwyższym poziomie. Hongkong podąża tym śladem, oferując całkowicie wegetariańskie jedzenie Yuan w ekskluzywnej, spokojnej okolicy. Szefowie kuchni Ronald Shao i Law Chak Kei przygotowali chrupiące chińskie bułeczki, półprzezroczyste kryształowe kluski i sarkodon aspratus (rzadki grzyb) z cebulkami lilii. Został otwarty we wrześniu. Shop 2, G/F, Chińskiem Hollywood Centre, 1-13 Hollywood Road, Central, Hongkong; lubuds.com
Jezioro Wanaka w Nowej Zelandii
Coś się porusza wśród jezior i gór Wānaka, w spektakularnych Alpach na Wyspie Południowej w Nowej Zelandii. John Darby, właściciel winnicy Amisfield i luksusowego lokalu śnieżnego Soho Basin, po raz kolejny łączy siły twórcze z szefem kuchni Amisfield zajmującym się polowaniem, strzelaniem i łowieniem ryb, Vaughanem Mabee. „Nasze kolejne magiczne miejsce będzie położone wśród dziewiczej przyrody nad brzegiem jeziora Wānaka, do którego można dotrzeć wyłącznie łodzią, rowerem lub szlakiem pieszym” – mówi Darby. „To będzie wciągające przeżycie kulinarne, jak żadne inne.” Otwarcie nastąpi później w przyszłym roku; amisfield.co.nz