Zdrowie

10 niezdrowych produktów, których spożycie należy ograniczyć, mówi WHO

  • 18 sierpnia, 2024
  • 4 min read
10 niezdrowych produktów, których spożycie należy ograniczyć, mówi WHO


Dane Swiggy ujawniają, co Indie zamówiły w 2024 r. do tej pory. Oto spojrzenie na najważniejsze trendy i niektóre z najczęściej zamawianych dań na platformie dostaw żywności. Co może być zaskoczeniem dla wielu, Bengaluru znalazło się na szczycie listy zamawiających najwięcej posiłków wegetariańskich, podczas gdy Hyderabad (szokujące emoji) znalazł się na trzecim miejscu. (Zdjęcie: Shutterstock)

Liczba obrazów1 / 12

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wielokrotnie podnosiła czerwone flagi w odniesieniu do niektórych produktów spożywczych i napojów, które spożywamy codziennie, podkreślając, jak mogą one negatywnie wpływać na nasze zdrowie w dłuższej perspektywie. Nie chodzi tu tylko o alkohol, ale o wiele produktów spożywczych, które można uznać za podstawowe. Uważaj, ponieważ te produkty spożywane codziennie mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu w dłuższej perspektywie. (Zdjęcie: Shutterstock)

W dzisiejszych czasach priorytetowe traktowanie sprawności fizycznej i odżywiania jest kluczowe dla utrzymania ogólnego dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego. Jednak jesteśmy stale otoczeni kuszącymi, ale niezdrowymi opcjami żywieniowymi. Chociaż zawsze wydaje się, że te potrawy smakują najlepiej, bardzo ważne jest, aby przestrzegać zrównoważonej i bogatej w składniki odżywcze diety.

Liczba obrazów2 / 12

W dzisiejszych czasach priorytetem dla utrzymania ogólnego dobrego samopoczucia psychicznego i fizycznego jest koncentracja na sprawności fizycznej i odżywianiu. Jednak jesteśmy stale otoczeni kuszącymi, ale niezdrowymi opcjami żywieniowymi. Chociaż zawsze wydaje się, że te potrawy smakują najlepiej, bardzo ważne jest, aby przestrzegać zrównoważonej i bogatej w składniki odżywcze diety. Oto lista 10 niezdrowych produktów spożywczych, których należy unikać lub spożywać z umiarem, aby prowadzić zdrowy tryb życia. (Zdjęcie: Shutterstock)

1. Cukier: Cukier jest jedną z najważniejszych przyczyn otyłości i cukrzycy na świecie, a także bardzo obciąża wątrobę, trzustkę i układ trawienny. Spożywanie cukru nie jest złe, ale należy spożywać go z umiarem. (Zdjęcie: Shutterstock)

Liczba obrazów3 / 12
Nr 2. Potrawy smażone | Potrawy smażone zawierają dużo kalorii, soli i niezdrowych tłuszczów, które prowadzą do wielu chorób, w tym chorób serca.

Liczba obrazów4 / 12

Nr 2. Potrawy smażone | Smażone potrawy zawierają dużo kalorii, soli i niezdrowych tłuszczów, które prowadzą do wielu chorób, w tym chorób serca. (Zdjęcie: Reuters)

Nr 3. Rafinowane węglowodany: Rafinowane węglowodany to jedna z najbardziej niezdrowych żywności na świecie. Występują powszechnie w białym pieczywie, makaronach i słodkich przekąskach i powodują skoki poziomu cukru we krwi i insuliny. Należy unikać rafinowanych zbóż i spróbować spożywać pełnowartościowe pokarmy. Dodaj do swojej diety zdrowe węglowodany, takie jak brązowy ryż, jęczmień i proso, aby zmniejszyć ochotę na niezdrową żywność. (Zdjęcie: Reuters)

Liczba obrazów5 / 12

Nr 3. Makarony i chleb | Rafinowane węglowodany to jedna z najbardziej niezdrowych żywności na świecie, która jest powszechnie obecna w białym pieczywie, makaronach i słodkich przekąskach i powoduje skoki poziomu cukru we krwi i insuliny. Należy unikać rafinowanych zbóż i spróbować spożywać pełnowartościowe pokarmy. Dodaj do swojej diety zdrowe węglowodany, takie jak brązowy ryż, jęczmień i proso, aby zmniejszyć ochotę na niezdrową żywność. (Zdjęcie: Reuters)

4. Kofeina: Jednym z głównych źródeł kofeiny jest kawa. Niebezpieczne pestycydy i herbicydy są używane w uprawie ziaren kawy. Występuje również w innych produktach, takich jak czekolady i inne napoje bezalkoholowe. Kofeina może powodować wiele problemów, w tym bóle głowy, depresję, bezsenność, wysokie ciśnienie krwi, zmęczenie itp. Przedawkowanie kofeiny zwiększa ryzyko chorób serca i powoduje problemy trawienne. Dlatego najlepiej jest trzymać się od nich z daleka lub regulować ich spożycie. (Zdjęcie: Shutterstock)

Liczba obrazów6 / 12

Nr 4. Kawa | Kawa jest bogata w kofeinę, która powoduje wiele problemów, w tym bóle głowy, depresję, bezsenność, wysokie ciśnienie krwi, zmęczenie itp. Przedawkowanie kofeiny zwiększa ryzyko chorób serca i powoduje problemy trawienne. Dlatego najlepiej jest trzymać się od nich z daleka lub regulować ich spożycie. (Zdjęcie: Shutterstock)

5. Sól: Sól jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do regulacji równowagi płynów, utrzymania rytmu serca, przewodzenia impulsów nerwowych i kurczenia mięśni. Z drugiej strony spożywanie zbyt dużej ilości soli może powodować nadciśnienie i problemy sercowo-naczyniowe. Produkty o wysokiej zawartości sodu to marynowane mięso, konserwy i produkty w puszkach, wysoko solone płatki śniadaniowe, bułki, ciasta i ciastka, a także zupy i sosy w paczkach.

Liczba obrazów7 / 12

Nr 5. Sól | Sól jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do regulacji równowagi płynów, utrzymania rytmu serca, przewodzenia impulsów nerwowych i kurczenia mięśni. Z drugiej strony spożywanie zbyt dużej ilości soli może powodować nadciśnienie i problemy sercowo-naczyniowe. Produkty o wysokiej zawartości sodu to marynowane mięso, konserwy i produkty w puszkach, wysoko solone płatki śniadaniowe, bułki, ciasta i ciastka, a także zupy i sosy w paczkach.

Warto przeczytać!  Jak ultraprzetworzona żywność pochodzenia roślinnego może zwiększać ryzyko
Nr 6. Chipsy ziemniaczane | Unikaj przetworzonych przekąsek, takich jak chipsy czy popcorn z mikrofalówki, ponieważ zawierają dużo niezdrowych tłuszczów, soli i kalorii. (Zdjęcie: Reuters)

Liczba obrazów8 / 12

Nr 6. Chipsy ziemniaczane | Unikaj przetworzonych przekąsek, takich jak chipsy czy popcorn z mikrofalówki, ponieważ zawierają dużo niezdrowych tłuszczów, soli i kalorii. (Zdjęcie: Reuters)

Nr 7. Bekon i kiełbaski | Przetworzone mięso, takie jak bekon i kiełbaski, zawiera dużo sodu i azotanów, które są powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Ponadto podczas trawienia azotany przekształcają się w azotyny, które mogą następnie wytwarzać nitrozoaminę — wysoce niebezpieczną toksynę powodującą raka. (Zdjęcie: Reuters)

Liczba obrazów9 / 12

Nr 7. Boczek i kiełbaski | Przetworzone mięso, takie jak bekon i kiełbaski, zawiera dużo sodu i azotanów, które są powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Ponadto podczas trawienia azotany przekształcają się w azotyny, które mogą następnie wytwarzać nitrozoaminę — wysoce niebezpieczną toksynę powodującą raka. (Zdjęcie: Reuters)

Nr 8. Olej palmowy | Olej palmowy jest niezdrowy, ponieważ zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do chorób serca, wysokiego poziomu cholesterolu i innych przewlekłych schorzeń. (Zdjęcie: Reuters)

Liczba obrazów10 / 12

Nr 8. Olej palmowy | Olej palmowy jest niezdrowy, ponieważ zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do chorób serca, wysokiego poziomu cholesterolu i innych przewlekłych schorzeń. (Zdjęcie: Reuters)

Nr 9. Burger i pizza | Junk food, takie jak burgery i pizza, są gorącymi faworytami wśród obecnego pokolenia. Unikaj tych produktów spożywczych, ponieważ zawierają dużo kalorii, co może prowadzić do przybierania na wadze. Oprócz tego czynniki takie jak niezdrowe warunki gotowania i niewystarczające kontrole jakości zwiększają niebezpieczną naturę śmieciowego jedzenia.

Liczba obrazów11 / 12

Liczba obrazów12 / 12

Nr 10. Ser | Pełnotłuste produkty mleczne, takie jak ser, zawierają tłuszcze nasycone i trans, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Produkty te mogą przyczyniać się do chorób serca i otyłości. Zamiast tego spożywaj niearomatyzowane produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. (Zdjęcie: Shutterstock)


Źródło