10 wschodzących destynacji kulinarnych, do których warto pojechać
![10 wschodzących destynacji kulinarnych, do których warto pojechać](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/emerging-foodie-destinations-770x470.jpg)
Przez Kristen Wood, Jedzenie Napój Życie
To trochę jak pochłanianie pysznego talerza sushi: po skończeniu jednego niesamowitego urlopu zawsze masz ochotę na więcej. Ale przy tak dużym świecie do zobaczenia – i tak małym czasie na jego zobaczenie – gdzie powinieneś zarezerwować następną podróż?
W tym roku czas pozwolić przemówić swoim kubkom smakowym. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, dlaczego smakosze z całego świata tak chętnie odwiedzają te nowe kierunki podróży. Ile z tych miejsc odwiedziłeś?
1. Tbilisi, Gruzja
![GRUZJA-ZDROWIE-WIRUS](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/10-wschodzacych-destynacji-kulinarnych-do-ktorych-warto-pojechac.jpg)
Brukowane Tbilisi, stolica Gruzji, przepełnione jest historią – a zanim wyjdziesz, będziesz pełen satysfakcjonujących gruzińskich potraw. Można tu nauczyć się sztuki jedzenia chinkali, czyli kręconych pierogów z mięsem i rosołem, czy też skosztować chrupiących pomidorów i ogórków w połączeniu z jednym z wielu gruzińskich odmian sera. Cokolwiek robisz, nie zapomnij spróbować chaczapuri, dania w kształcie łódki, tradycyjnie wypełnionego serem i jajkiem, zanim będziesz musiał się pożegnać.
2. Oaxaca, Meksyk
Jeśli chcesz dobrze zjeść, odwiedź Oaxaca: Od ulicznych sprzedawców po restauracje światowej klasy, to miasto ma tak wiele do zaoferowania. Koniecznie spróbuj przynajmniej jednego z siedmiu moles z Oaxaca, czyli gęstych sosów na bazie chili, których przygotowanie może zająć kilka dni. Następnie spróbuj niektórych z najbardziej wyjątkowych dań Oaxaca, w tym huitlacoche, grzyba kukurydzianego podobnego do grzyba, i chapulines, chrupiącej przekąski z głęboko smażonych koników polnych.
Wszystko popić tejate, gęstym napojem z prażonej kukurydzy i kakao. A na deser nie przegap paletas, mrożonych lodów na patyku ze świeżych owoców.
3. Medellín, Kolumbia
Odwiedź Medellín, a zrozumiesz, dlaczego kolumbijskie jedzenie jest warte zarezerwowania lotu. W Medellín dzień zaczyna się od buñuelos, smażonych kulek ciasta, które najlepiej smakują z parującym kubkiem gorącej czekolady lub kawy. Spędź dzień na zwiedzaniu i pochłanianiu mnóstwa empanad po drodze.
Na koniec dnia skosztuj bandeja paisa – tradycyjnego dania składającego się z szerokiej gamy składników. Chorizo, jajko sadzone, babka lancetowata, chicharrón, arepa, awokado, wołowina, ryż i fasola są podawane razem w celu uzyskania obfitego posiłku, który będzie strzałem w dziesiątkę po długim dniu podróży.
4. Lublana, Słowenia
Wybierz się na pieszą wycieczkę po Słowenii, a zostaniesz nagrodzony widokami ośnieżonych gór, ukrytych wodospadów i dziewiczych jezior – ale co najlepsze, każdy dzień będziesz mógł zakończyć inną wersją sycącego tradycyjnego gulaszu. A jeśli wędrówki nie są twoją pasją, udaj się do uroczej Lublany, aby spróbować wszystkich tych potraw i nie tylko.
Obara, golaž i pohorski pisker to tylko kilka z wytrawnych, soczystych gulaszów, które czekają, aż je namoczysz w chrupiącym bochenku chleba. Na deser nie przegap potica, słodkiego, świątecznego ciasta, które można wypełnić mielonymi orzechami włoskimi, makiem, a nawet Nutellą.
5. Hawana, Kuba
![KUBA-GOSPODARKA](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/1719515481_102_10-wschodzacych-destynacji-kulinarnych-do-ktorych-warto-pojechac.jpg)
Żadna podróż do Hawany nie byłaby kompletna bez skosztowania ropa vieja, delikatnego, rozdrobnionego steku duszonego w sosie pomidorowym z papryką i cebulą, często podawanego z ryżem i bananami. To danie jest doskonałym przykładem tego, dlaczego tak wielu szuka kubańskiego jedzenia.
Połącz swoją ropa vieja z jednym z wielu kultowych kubańskich koktajli, takich jak mojito – klasyk Hawany. Oba można wypić w Doña Eutemia, niedawno nazwanej jedną z najlepszych restauracji i „starą hawańską stalwart” przez CultureTrip.
6. Kapsztad, Republika Południowej Afryki
Odwiedzasz Kapsztad? Nie przegap okazji, aby zamówić Gatsby’ego, ogromną kanapkę wypełnioną frytkami, mięsem i warzywami. Jeśli masz jeszcze trochę miejsca, poszukaj boerewors, spiralnej mielonej kiełbasy, którą najlepiej smakuje z zimnym kuflem piwa.
Po tym wszystkim myślisz, że jesteś pełny? Nie będzie trudno znaleźć apetyt na deser, jeśli spotkasz kogoś sprzedającego koeksister w drodze do domu. Te lepko-słodkie ciastka zrobione ze smażonego ciasta są całkowicie nie do odparcia.
7. Bolonia, Włochy
Bolonia to miejsce, w którym można skosztować najbardziej lubianych przykładów włoskiej kuchni w ich oryginalnym kontekście kulturowym. Spróbuj tagliatelle al ragù, a już nigdy nie pomyślisz o spaghetti bolognese w ten sam sposób. I nie poprzestawaj na tym: lasagna verde, tortellini i gramigna to tylko trzy kolejne dania z makaronu, których trzeba spróbować, obok których żaden odwiedzający Bolonię nie może przeoczyć. Budzenia apetytu!
8. Tel Awiw, Izrael
Zanim wyruszysz na zwiedzanie Tel Awiwu, rozpocznij dzień od szakshuki, dania z jajek w koszulkach w pikantnym gulaszu z pomidorów i papryki, posypanych natką pietruszki i serem feta. Gdy dzień staje się coraz cieplejszy, ochładzaj się słodkim poczęstunkiem od Anity Gelato – jeśli będziesz mieć szczęście wpaść do nas, gdy dostępny będzie smak chałwy, być może po prostu zabierasz kufel piwa do swojego pokoju hotelowego.
O zachodzie słońca udaj się do Jaffy na kolację w The Old Man and the Sea, legendarnej restauracji z owocami morza z widokiem na Morze Śródziemne. Będziesz mógł cieszyć się prawie dwoma tuzinami różnych małych sałatek dołączonych do kolacji: idealny sposób na spróbowanie hummusu, tahini, marynowanych warzyw i innych klasycznych dań Bliskiego Wschodu.
9. Osaka, Japonia
![JAPONIA-GOSPODARKA](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/1719515482_625_10-wschodzacych-destynacji-kulinarnych-do-ktorych-warto-pojechac.jpg)
Jeśli masz ochotę na jedzenie uliczne, udaj się do Osaki, aby przekonać się, dlaczego to miasto zasługuje na przydomek Kuchni Narodu. Tam możesz zjeść w dzielnicach Dotonbori, Shinsekai i Kitashinchi, próbując takich przysmaków jak takoyaki – smażone kulki ciasta z ośmiornicą – i kushikatsu, czyli głęboko smażone szaszłyki z mięsa i warzyw. Ostrzegam: będziesz myśleć o tych smacznych smażonych przysmakach przez wiele lat.
10. Porto, Portugalia
Niezależnie od tego, czy szukasz satysfakcjonującego lunchu, który przeprowadzi Cię przez intensywne popołudnie pełne degustacji porto, desperacko potrzebujesz lekarstwa na kaca, czy po prostu ciekawi Cię, jaka może być najbardziej pobłażliwa kanapka na świecie, francesinha Cię nie zawiedzie.
Ta kanapka, pochodząca pierwotnie z Porto, zazwyczaj zawiera wiele różnych rodzajów mięsa – kiełbasę, linguiça, stek i szynkę – polane pikantnym sosem z owoców morza i roztopionym serem. Dla pewności jest również podawana z jajkiem sadzonym i frytkami.
Końcowe przemyślenia
Czy już burczy ci w brzuchu? Dania wymienione w tym artykule to tylko przedsmak wielu innowacyjnych celebracji lokalnej kuchni, których możesz się spodziewać w każdym z tych miejsc. Więc jeśli masz ochotę na więcej, nie pomijaj tych miejsc, planując kolejną podróż – bo czasami nie ma lepszego sposobu na poznanie nowego miejsca niż włożenie metaforycznego śliniaczka i zanurzenie się w nim.
Kristen Wood jest fotografką, pisarką, podróżniczką i twórczynią bloga Foodventures Abroad, gdzie jedzenie i podróże się przeplatają. Jest również autorką książek Vegetarian Family Cookbook, Fermented Hot Sauce Cookbook i Hot Sauce Cookbook for Beginners. Jej prace były prezentowane w różnych publikacjach internetowych i drukowanych, w tym Tasting Table, Forbes, Martha Stewart, NBC i innych.