20 wysokobiałkowych wegetariańskich obiadów na odchudzanie
Dodaj te smaczne wegetariańskie obiady do swojego cotygodniowego menu, aby zwiększyć dawkę zdrowego białka! Każda porcja zawiera 15 gramów białka, które jest ważne dla zdrowej funkcji mięśni, zdrowia kości, zdrowia skóry i nie tylko. Są również bogate w błonnik, co najmniej 6 gramów na porcję. Błonnik jest ważnym składnikiem odżywczym dla różnych funkcji organizmu, od zdrowego trawienia po zdrowie serca i nie tylko. Jest również korzystny dla utrzymania zdrowej wagi, ponieważ pomaga czuć się bardziej sytym przez dłuższy czas. Opcje takie jak nasze Cajun-Spiced Tofu Tostadas z kremem buracza i makaronem szpinakowo-karczochowym są pełne smaku i odżywczych składników, którymi będziesz chciał się cieszyć po długim dniu!
Tostadas z tofu z przyprawami Cajun i kremem buracza
Pokruszone tofu doprawione przyprawą Cajun jest układane na tych tostadach z soczystą surówką z mango. Łyżeczka kwaśnej śmietany z dodatkiem buraka i limonki dodaje jeszcze więcej smaku.
Makaron z ciecierzycą, grzybami i jarmużem
Dodanie do makaronu warzyw, np. jarmużu i grzybów, nie tylko sprawi, że posiłek będzie pyszny, ale również sprawi, że będzie bardziej sycący.
Sałatka siekana w stylu południowo-zachodnim z dressingiem z pomidorów zielonych
Jicama to chrupiący, słodki bulwiasty korzeń rośliny strączkowej pochodzącej z Ameryki Środkowej. Jeśli lubisz go w tej sałatce, spróbuj dodać jego kawałki do swojej następnej pasty crudités.
Makaron ze szpinakiem i karczochami
Jeśli kiedykolwiek chciałeś zrobić posiłek z ciepłego szpinaku i dipu z karczochów, ten kremowy makaron jest dla Ciebie. A oto, co jest prawie tak dobre, jak smak tego pocieszającego dania: fakt, że przygotowanie tej zdrowej kolacji zajmuje zaledwie 20 minut.
Zupa z soczewicy czerwonej z szafranem
Ta sycąca zupa z czerwonej soczewicy wykorzystuje przyprawy powszechne w kuchni perskiej: kurkumę, kminek i szafran. Delektuj się nią z ciepłą bagietką lub gotowanym ryżem.
Makaron z orzechami arachidowymi
Wybierz własną przygodę z tymi makaronami! Są pyszne zarówno z masłem orzechowym, jak i tahini. Ponadto możesz użyć dowolnych mrożonych warzyw, które masz pod ręką, i dokończyć danie ziołami, które wciąż rosną w Twoim ogrodzie lub w Twojej szafce na warzywa.
Wegański placek pasterski
W tym prostym przepisie na wegański placek pasterski zamiast mielonego mięsa wykorzystano soczewicę, a wegańskie masło nadało puree ziemniaczanemu kremowej konsystencji.
Chili wegetariańskie z szybkowaru Instant Pot
Ten przepis na wegetariańskie chili Instant Pot jest pełen zdrowych warzyw i dwóch rodzajów fasoli. Chili chipotle nadają mu odrobinę dymu i dobrego kopa. Udekoruj to szybkie i łatwe chili serem i śmietaną lub ciesz się nim jako wegańskim chili, dekorując warzywami, takimi jak awokado, pokrojone jalapeño, cebula, rzodkiewki i szczypiorek lub kolendra.
Gulasz warzywny w wolnowarze
Ziemniaki i fasola sprawiają, że ten pomidorowy gulasz warzywny z wolnowaru jest super treściwy. Możesz również dodać krótko podsmażone kawałki cukinii lub świeże ziarna kukurydzy tuż przed podaniem lub dodać kolejną puszkę fasoli cannellini, aby uzyskać więcej treści. Łyżeczka pesto na wierzchu również jest super pyszna. Dodanie domowych grzanek czosnkowych to łatwy sposób na podniesienie poziomu tej zdrowej kolacji.
Wegańska sałatka Cezar z jarmużem i grzankami z tofu
Zamiana chleba na tofu w tych gotowych do spożycia sałatkach Cezar zwiększa uczucie sytości dzięki zawartości 18 gramów białka.
Ravioli ze szpinakiem, karczochami i oliwkami
Kupione w sklepie ravioli ze szpinakiem i garść podstawowych produktów spożywczych to wszystko, czego potrzebujesz, aby w 15 minut przygotować zdrową kolację. Składniki takie jak suszone na słońcu pomidory z olejem, słone oliwki Kalamata i prażone orzeszki piniowe pomagają szybko uzyskać intensywny smak. Jeśli nie możesz znaleźć mrożonych karczochów, zamień je na puszkę o pojemności 15 uncji (pamiętaj tylko, aby je dobrze odcedzić i opłukać).
Wegańskie miski z superżywnością i ziarnami
Ten przepis na pełną składników odżywczych miskę zbożową można przygotować w 15 minut za pomocą kilku wygodnych skrótów, takich jak wstępnie umyty młody jarmuż, komosa ryżowa do mikrofalówki i wstępnie ugotowane buraki. Zapakuj je wcześniej, aby mieć je pod ręką na łatwe przygotowanie lunchu lub kolacji w zabiegane wieczory.
Łatwy sos carbonara z groszkiem i szpinakiem
Świeży makaron gotuje się szybciej niż suszony, co czyni go niezbędnym elementem szybkich kolacji w tygodniu, takich jak ten pyszny, ale zdrowy posiłek. Jajka są podstawą kremowego sosu. Nie gotują się w pełni, więc jeśli wolisz, użyj pasteryzowanych jajek w skorupkach.
Burgery z fasoli i kolendry z kremową surówką z awokado i limonką
Odchudź swojego burgera! Kotlety fasolowe mają mniej tłuszczów nasyconych i więcej błonnika niż kotlety wołowe. Są również tańsze i łatwiejsze do przygotowania w domu — i obiecujemy, że są równie sycące, szczególnie z rozpływającą się w ustach kremową surówką na wierzchu.
Mac z serem chipotle i kalafiorem
W tym pysznym makaronie smażonym na patelni kalafior jest prawie niezauważalny – jest zmiksowany i wymieszany z kremowym sosem serowym.
Kanapki Pita Falafel z Tzatziki
Ta pyszna wegetariańska kanapka szczyci się mnóstwem smaku dzięki sosowi jogurtowemu i szybko marynowanym warzywom, a ma tylko 400 kalorii! Możesz przygotować marynowane warzywa, mieszankę falafel i sos tzatziki wcześniej, aby łatwo przygotować lunch lub kolację w późniejszym tygodniu.
Spaghetti z dyni z sosem orzechowym i edamame
Ta bezglutenowa, wegańska wersja makaronu z orzechami ma wysoką zawartość białka dzięki edamame i masłu orzechowemu. Spaghetti squash staje się delikatnie słodki po upieczeniu, co wspaniale komponuje się z sosem orzechowym.
Łatwa wegetariańska sałatka taco
Sałatka taco nie zawsze musi zawierać wołowinę — ta 15-minutowa wersja wykorzystuje tofu lub pokruszone kawałki czarnej fasoli, które smakują pysznie i oferują zdrową dawkę białka. Ten wegetariański posiłek jest tak smaczny, że nawet osoby jedzące wyłącznie mięso nie będą tęsknić za wołowiną.
Wrap warzywny z hummusem kolendrowym
Te zdrowe wielozbożowe wrapy są wypełnione mieszanką zieleniny, posiekanym ogórkiem, pomidorem i czerwoną cebulą, a także serem feta i domowym hummusem z kolendrą. Aby zaoszczędzić czas, hummus można przygotować nawet 3 dni wcześniej i schłodzić, aż będziesz gotowy do zrobienia wrapów.
Faszerowana cukinia z czarną fasolą, kukurydzą i papryką poblano
Kto powiedział, że warzywa muszą być nudne? Urozmaicaj swoją kolację tym przepisem na faszerowaną cukinię z papryką poblano, czarną fasolą i kukurydzą.