Nauka i technika

2023 WPX: Jim Long z Genesus udostępnia informacje branżowe dla USA, Chin i Europy

  • 8 czerwca, 2023
  • 6 min read
2023 WPX: Jim Long z Genesus udostępnia informacje branżowe dla USA, Chin i Europy


Jim Long z Genesus dzieli się spostrzeżeniami z globalnego przemysłu trzody chlewnej


ikona kalendarza 8 czerwca 2023 r

ikona zegara
5 minut czytania

Jim Long, prezes i dyrektor generalny Genesus Genetics, rozmawiał z Sarah Mikesell z The Pig Site podczas dnia otwarcia World Pork Expo w Des Moines, Iowa, USA.

„W Stanach Zjednoczonych jest to okropna sytuacja ekonomiczna dla producentów. Przez ostatni czas są straty w wysokości od 40 do 50 USD na głowę, a część wyzwania polega na tym, że mieliśmy COVID, który miał niskie ceny, a następnie mieliśmy skok cen paszy, który zwiększył koszty produkcji — powiedział Długi.

Tak więc ostatnie trzy lata były trudne z wielu powodów. Obecnie jest to spotęgowane przez obecne niskie ceny.

„Odzwierciedleniem tego, jak źle jest, jest ilość likwidacji trwających w stadzie loch. Z tego, co możemy zsumować jako firma genetyczna i zwracamy na to uwagę, prawdopodobnie co najmniej 300 000 macior jest już przeznaczonych do likwidacji, a jeśli chcesz dodać do tego Kanadę i Meksyk, prawdopodobnie możesz dodać jeszcze 100 000 macior” – wyjaśnił. „Jeśli ceny nie zaczną się wkrótce poprawiać, będziemy mieli więcej likwidacji, ponieważ straty będą kontynuowane. W dziwny sposób widzę pewien optymizm, ponieważ niektóre z dynamiki w pozostałej części świata. Europa ma najwyższe ceny w historii. Jednym z powodów było to, że zlikwidowali milion macior i, wyobraźcie sobie, mniej świń, a cena idzie w górę”.

Long powiedział dzisiaj, że cena świń w Europie jest dwukrotnie wyższa niż na najniższym poziomie, a branża, która traciła dużo pieniędzy, przeszła z branży, która teraz zarabia, co jest pozytywne. Oczekuje, że tego właśnie doświadczą Stany Zjednoczone po jego likwidacji.

Warto przeczytać!  Rzadkie warianty genu „hamującego” stan zapalny mogą pomóc w ujawnieniu skutków choroby nerek

„Chiny hodują połowę świń na świecie. Eksport do Chin spadł w porównaniu z resztą świata, ale nadal są one największym importerem na świecie” – zauważył. „Prowadzimy interesy jako firma w Chinach, a dziś widzimy straty w wysokości od 50 do 70 USD na osobę i trwa likwidacja”.

Long powiedział, że dynamika rynku w Chinach pokazuje, że rozpoczęli likwidację w lipcu 2021 r., a rynek spadł przez rok. Cena odbiła się od późnego lata do jesieni, potem zerwali z COVID. Otworzyli wszystko i ludzie zachorowali, więc mniej ludzi jadło wieprzowinę.

„Potem znowu zostali dotknięci afrykańskim pomorem świń, a kiedy zachorują na afrykański pomór świń w Chinach, po prostu wysyłają wszystko na rzeź, co zwiększa tonaż na rynku i obniża cenę” – wyjaśnił. „Ale co się dzieje? Nie będzie już więcej wieprzowiny. Kiedy to się skończy, będziemy świadkami ogromnego skoku cen, tak jak widzieliśmy w 2019 roku. A Chiny będą potrzebować więcej wieprzowiny, a to podniesie ceny reszty świata. W moim umyśle nie chodzi o to, czy, tylko kiedy”.

Long powiedział, że w Ameryce Północnej jest „straszna sytuacja”, ale jest miejsce na optymizm. Ceny trzody chlewnej ostatnio nieco wzrosły. Liczba świń przeznaczonych do uboju spada w porównaniu z rokiem ubiegłym, zwłaszcza gdy spojrzy się na wagę.

Warto przeczytać!  Myriad Genetics mianuje Sama Raha na stanowisko dyrektora operacyjnego

„Waga świń jest prawie o pięć funtów niższa niż rok temu, co odzwierciedla bardzo aktualną branżę” – powiedział. „Myślę, że zobaczymy. Myślę, że jeszcze tego lata cena przekroczy 1 dolara za funt USA, a może nawet jeszcze wzrośnie z powodu popytu”.

Co powoduje straty na rynku amerykańskim?

„To bardzo interesujące, ponieważ mamy ceny znacznie niższe niż w zeszłym roku i mamy taką samą ilość wieprzowiny”, zauważył Long. „Dlaczego? Nie jestem pewien, czy ktokolwiek naprawdę to rozumie. Jedną rzeczą jest to, że cena detaliczna wzrosła zeszłego lata, a potem cena detaliczna nigdy nie spadła. Tak więc detaliści osiągają naprawdę dobrą marżę na wieprzowinie”.

Powiedział, że eksport był trochę powolny. Ale hurtowe ceny wołowiny w USA są prawie czterokrotnie wyższe od ceny wieprzowiny. Jeśli wołowina jest produktem względnie uzupełniającym, dlaczego ludzie nie mieliby jeść więcej wieprzowiny?

„Oczywiście cena wołowiny jest wysoka, ponieważ ludzie są gotowi za nią zapłacić. Więc to naprawdę trochę zagmatwane” – powiedział. „Inni ludzie patrzą na rynki tak jak ja i tak naprawdę nikt tego nie rozumie. To prawda, ale nie da się tego racjonalnie wytłumaczyć. Moim zdaniem jest to jeden z powodów, dla których może szybko się zregenerować. Cena detaliczna jest wysoka, więc cena może wzrosnąć w sieci detalicznej i nie ma dużego wpływu na sprzedawcę”.

Warto przeczytać!  Atomy stają się przezroczyste dla pewnych częstotliwości światła

Czy tworzenie bardziej aromatycznej wieprzowiny zmieni branżę?

„Jest to coś, w co naprawdę wierzymy. Przez ostatnie 20 lat konsumpcja wieprzowiny w przeliczeniu na mieszkańca w Stanach Zjednoczonych zasadniczo spadła, a jednocześnie całkowita konsumpcja mięsa na mieszkańca wzrosła. Tak więc jako branża straciliśmy udział w rynku” – powiedział.

Jako firma zajmująca się genetyką, Genesus uważa, że ​​branża sprawiła, że ​​wieprzowina stała się zbyt chuda i zniszczyła smak polędwicy i szynki, które stanowią prawie 50% tuszy. Ankiety wskazują, że czynnikiem nr 1 przy zakupie wieprzowiny jest smak; # 2 to smak; # 3 to smak, według Longa.

„Chodzi o smak i uważamy, że musimy produkować wieprzowinę, która smakuje lepiej. Jako firma produkujemy wieprzowinę, która smakuje lepiej. Widzę, że nasze lędźwie w niektórych miejscach przynoszą o 2 dolary więcej niż w innych” – powiedział. „Dlaczego? Ponieważ ludzie zapłacą za lepsze doznania kulinarne, ale musi istnieć spójna przewidywalność. Jeśli chcesz mieć markę, musisz dostarczać ją za każdym razem. Ciężko na to pracowaliśmy przez ostatnie 25 lat. Uważamy, że jako branża musimy dążyć do zapewnienia wszystkim konsumentom lepszych wrażeń żywieniowych”.

World Pork Expo to największe na świecie targi branży wieprzowej, które gromadzą producentów wieprzowiny i profesjonalistów z branży z całego świata na trzy dni edukacji, innowacji i nawiązywania kontaktów. Odbywający się corocznie w Des Moines, Iowa, USA, co roku biorą w nim udział tysiące amerykańskich i światowych producentów wieprzowiny, profesjonalistów z branży i ekspertów branżowych.




Źródło