Zdrowie

38% Hindusów spożywa smażone przekąski i żywność przetworzoną, tylko 28% spożywa zdrową żywność

  • 30 maja, 2024
  • 7 min read
38% Hindusów spożywa smażone przekąski i żywność przetworzoną, tylko 28% spożywa zdrową żywność


Nowy globalny raport wzbudził obawy dotyczące nawyków żywieniowych w Indiach, podkreślając znaczny wzrost spożycia niezdrowej żywności w porównaniu z pożywnymi opcjami. Z artykułu wynika, że ​​więcej mieszkańców Indii spożywa niezdrową żywność, taką jak słone lub smażone przekąski, w porównaniu do osób jedzących warzywa, owoce i inne produkty bogate w mikroelementy.

Raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej 2024: Systemy żywnościowe na rzecz zdrowej diety i odżywiania został opublikowany 29 maja przez Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową (IFPRI).

Z raportu wynika, że ​​w wyniku nieprawidłowej diety 16,6% populacji kraju cierpi na niedożywienie.

Odsetek ludności spożywającej wszystkie pięć zalecanych grup żywności, słone lub smażone przekąski oraz nie spożywającą warzyw i owoców, lata 2021–2022

Źródło: Raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej z 2024 r

Co najmniej 38 procent populacji Indii spożywało niezdrową żywność, podczas gdy tylko 28 procent spożywało wszystkie pięć zalecanych grup żywności, które obejmują co najmniej jeden podstawowy produkt zawierający skrobię, jedno warzywo, jeden owoc, jedno strączkowe, orzechy lub nasiona i jedno zwierzę – źródłowe jedzenie.

Nowe trendy w indyjskiej diecie

Z artykułu wynika, że ​​spożycie takich wysokokalorycznych i ubogich w składniki odżywcze pokarmów było nie tylko wysokie, ale także rosło, podczas gdy spożycie warzyw i innych produktów bogatych w mikroelementy było niskie.

W Indiach i innych krajach Azji Południowej rośnie spożycie żywności przetworzonej (czekolad i wyrobów cukierniczych, słonych przekąsek, napojów, żywności gotowej i wygodnej oraz płatków śniadaniowych). Po zbożach i mleku większość indyjskich budżetów żywnościowych stanowiły przekąski i żywność gotowa.

W Indiach odsetek ludności cierpiącej z powodu niedożywienia wzrósł z 15,4% w 2011 r. do 16,6% w 2021 r. Oznacza to, że prawie 17% regularnego spożycia żywności przez ludność Indii było niewystarczające, aby zapewnić poziom energii niezbędny do prowadzenia aktywnego i aktywnego trybu życia. zdrowe życie.

Warto przeczytać!  Mężczyźni z niskim poziomem testosteronu są bardziej narażeni na śmiertelność • Earth.com

Częstość występowania nadwagi wśród dorosłych wzrosła z 12,9% w 2006 r. do 16,4% w 2016 r.

Według analizy danych pochodzących z dużego, reprezentatywnego dla kraju panelu gospodarstw domowych, całkowite roczne wydatki gospodarstw domowych w Indiach na płatne posiłki spożywane poza domem wzrosły z 619 miliardów rupii (8,8 miliarda dolarów) w 2015 r. do 820 miliardów rupii (11,6 miliarda dolarów) w 2019 r. co oznacza realny wzrost o około 3 miliardy dolarów.

Podobnie udział żywności pakowanej (wysoko przetworzonej i kalorycznej) w budżetach żywnościowych gospodarstw domowych wzrósł w tym okresie niemal dwukrotnie, do 12 proc. z 6,5 proc.

Bogatsze gospodarstwa domowe przeznaczały większą część swoich budżetów żywnościowych na żywność przetworzoną. Nie było jednak jasne, czy zwiększone wydatki na żywność przetworzoną i ultraprzetworzoną wypierają spożycie zdrowszej żywności, takiej jak owoce i warzywa.

Udział budżetów żywnościowych miejskich gospodarstw domowych wydanych na żywność przetworzoną i zakupione posiłki według wydatków konsumpcyjnych na mieszkańca, Indie

Źródło: Raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej z 2024 r

W raporcie podkreślono, że wiele krajów stoi w obliczu podwójnego ciężaru niedożywienia. Oznacza to, że niedożywienie i niedobory mikroelementów współistnieją z nadwagą i otyłością lub chorobami niezakaźnymi związanymi z dietą (NCD) u poszczególnych osób, gospodarstw domowych i społeczności oraz na przestrzeni całego życia.

Z badania wynika, że ​​ponad dwóch miliardów ludzi, w tym wielu w Afryce i Azji Południowej, nie stać na zdrową dietę. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa ponad połowa dzieci poniżej piątego roku życia i dwie trzecie dorosłych kobiet cierpi na niedobory mikroelementów.

Warto przeczytać!  Boczne nacięcie krocza zmniejsza ryzyko ciężkiego urazu krocza u kobiet, które urodziły dziecko po raz pierwszy

W rezultacie wzrósł wysoki poziom niedożywienia (zahamowanie wzrostu i wyniszczenie) oraz niedoborów mikroelementów, mimo że w krajach Azji Południowej, takich jak Indie, Pakistan i Afganistan, wzrosła częstość występowania nadwagi, otyłości i powiązanych chorób niezakaźnych.

Tańsza żywność kaloryczna

W regionie Azji Południowej w raporcie podkreślono, że żywność bogata w mikroelementy jest droga, podczas gdy zboża, tłuszcze i oleje, cukier oraz słodkie i słone przekąski są stosunkowo niedrogie.

Azja Południowa charakteryzowała się najwyższą premią kosztową – to znaczy dodatkowym kosztem najtańszej diety bogatej w składniki odżywcze w porównaniu z najtańszym źródłem odpowiedniej kaloryczności.

Na przykład ciemnozielone warzywa liściaste oraz owoce i warzywa bogate w witaminę A kosztują 22 razy więcej za kalorię niż podstawowe produkty skrobiowe i dwa razy więcej za kalorię niż słodkie i słone przekąski. Ponadto kalorie pochodzące z tłuszczów, olejów i cukru kosztują nawet mniej niż kalorie z podstawowych produktów w Indiach i innych krajach Azji Południowej.

Indyjska Rada ds. Badań Medycznych (ICMR) opublikowała niedawno wytyczne dietetyczne ostrzegające, że informacje prezentowane na opakowanej żywności mogą wprowadzać w błąd.

Spośród 17 wytycznych żywieniowych ICMR poprosiła konsumentów o zapoznawanie się z informacjami na etykietach żywności, aby móc dokonywać świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych. Zasugerowano także minimalizację spożycia produktów o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru, soli i ultraprzetworzonej żywności.

Polityka rolna i żywnościowa skoncentrowana na zbożach

Polityka rolna i żywnościowa w Azji Południowej, podobnie jak w wielu innych krajach rozwijających się, w dalszym ciągu kładzie nacisk na przystępność cenową podstawowych produktów skrobiowych, a nie na zróżnicowaną dietę niezbędną dla długotrwałego zdrowia. Na przykład plantatorzy ryżu, pszenicy i trzciny cukrowej kwalifikują się do gwarancji cen w Indiach. Podobnie rolnicy uprawiający ryż na Sri Lance mają preferencyjny dostęp do dotowanych nawozów.

Warto przeczytać!  Jak w Indiach pojawił się drugi przypadek ptasiej grypy i dlaczego naukowcy nie są nadmiernie zaniepokojeni

„To nastawienie rozciąga się również na inwestycje publiczne w badania i rozwój rolnictwa, w przypadku których priorytetem było zwiększenie produktywności ryżu i pszenicy, zaniedbując gruboziarniste ziarna i rośliny strączkowe” – stwierdzono.

W raporcie, którego współautorem jest 41 badaczy reprezentujących IFPRI i kilka organizacji partnerskich, wezwano do podjęcia pilnych i wspólnych wysiłków na rzecz przekształcenia światowych systemów żywnościowych, aby zapewnić każdemu równy dostęp do zrównoważonej, zdrowej diety.

„Porozumienie GFPR na rok 2024 stanowi wyraźne wezwanie do nadania priorytetu zrównoważonej, zdrowej diecie jako kamieniowi węgielnemu zdrowia publicznego i zrównoważonego rozwoju” – powiedział Johan Swinnen, dyrektor generalny IFPRI i dyrektor zarządzający ds. transformacji systemów w globalnej sieci innowacji w rolnictwie CGIAR.

Eksperci podkreślili znaczenie priorytetowego traktowania poprawy diety jako krytycznego punktu wyjścia w leczeniu wszelkich form niedożywienia i chorób niezakaźnych związanych z dietą.

„Dowody wskazują, że dieta złej jakości jest główną przyczyną chorób na całym świecie i że poprawa diety mogłaby uratować życie co piątego człowieka” – stwierdziła Deanna Olney, dyrektor jednostki ds. żywienia, diet i zdrowia IFPRI oraz główna autorka raportu.







Źródło