Podróże

4 europejskie miasta oferujące żywność do odwiedzenia w 2023 r

  • 8 czerwca, 2023
  • 34 min read
4 europejskie miasta oferujące żywność do odwiedzenia w 2023 r


W ostatnich latach jedzenie i napoje w coraz większym stopniu stają się nie tylko dodatkowym priorytetem dla osób planujących zagraniczne podróże, ale także jedynym celem podróży. Obejmujący wszystko, od lokalnie warzonych piw po sezonowe składniki i regionalne specjały, fantastyczny posiłek nie tylko zapewnia kubkom smakowym ucztę, ale zapewnia głębszy wgląd w lokalną kulturę i historię. A od wycieczek po degustacje, od gwiazdek Michelin po tradycyjne bary, europejskie miasta oferują ogromny wachlarz kulinarnych doznań — wszystkie łatwo dostępne dla podróżnych z Wielkiej Brytanii. Oto cztery najbardziej kuszące miejsca docelowe i definiujące je przysmaki, których można spróbować, gdy już się tam znajdą.

1. Mediolan

Będąc domem dla jednej z najbardziej ekscytujących scen kulinarnych we Włoszech, Mediolan przeszedł w ostatnich latach coś w rodzaju kulinarnej rewolucji. Przez wiele lat włoska stolica mody miała stosunkowo rozczarowującą scenę kulinarną, znaną głównie z przestarzałych restauracji z białymi obrusami i sporej liczby pułapek turystycznych. Jednak po tym, jak miasto było gospodarzem Wystawy Światowej w 2015 roku, wszystko się zmieniło. Teraz, obok tradycyjnych mediolańskich trattorii, znajdziesz naturalne winiarnie, restauracje nagrodzone gwiazdką Michelin, ekskluzywne cukiernie i koncepty szybkiej, swobodnej kuchni prowadzone przez kreatywnych młodych szefów kuchni, którzy koncentrują się na świeżych lokalnych składnikach. Aby w pełni się zanurzyć, zwiedzaj miejskie rynki podczas pieszej wycieczki poświęconej jedzeniu, a następnie udaj się do kuchni na lekcje gotowania z lokalnym szefem kuchni.

Warto przeczytać!  10 miejsc o tematyce letniej, które warto odwiedzić w czerwcu

Co do picia: Mediolan jest zarówno stolicą aperitivo, jak i miejscem narodzin negroni sbagliato, o którym mówi się, że zostało tu wynalezione w latach 70. Przed wyjściem na kolację usiądź na stołku w historycznym Bar Basso lub stylowym Veloce Milano i zamów jeden jako elegancki drink przed kolacją.

2. Sewilla

Tapas odgrywa kluczową rolę w życiu mieszkańców Hiszpanii w całym kraju, aw stolicy Andaluzji jest integralną częścią lokalnej kultury i historii. Koncepcja sięgająca XIII wieku, dania tapas były pierwotnie prostymi pikantnymi przekąskami podawanymi wraz z wieczornymi drinkami. Z biegiem czasu koncepcja ta stawała się coraz bardziej wyrafinowana i oferuje wspaniały sposób na spróbowanie różnorodnych lokalnych potraw. Wyjdź wieczorem taśma (tapas bar crawl) lub delektuj się bardzo kreatywnymi małymi talerzami od wielokrotnie nagradzanego szefa kuchni Eneko Atxa w Eneko Basque Sevilla. Lub zanurz się w tętniącej życiem scenie flamenco w Sewilli i zarezerwuj stolik w tablao, gdzie występom flamenco często towarzyszą bogate menu tapas

Co zjeść: Jamón ibérico de bellota. W barach tapas często można zobaczyć udka tej karmionej żołędziami, hodowanej na wolnym wybiegu, peklowanej szynki ibérico, która czeka na pokrojenie.

3. Wenecja

Nigdy nie było lepszego czasu dla odpowiedzialnych podróżników, aby spędzić kilka dni odkrywając wyjątkową ofertę kulinarną Wenecji, ponieważ nowy podatek turystyczny dla jednodniowych wycieczkowiczów i zakaz cumowania dużych statków wycieczkowych mają na celu poprawę dobrze udokumentowanego problemu nadmiernej turystyki w mieście . Kluczem do kuchni weneckiej są cicchettimałe talerze w stylu tapas, takie jak crostini (małe kromki chleba tostowego podawane z różnymi dodatkami), tramezzini (małe trójkątne kanapki) lub kotlet (krokiety z mięsem) spożywane w małej — często stojącej — tradycyjnej winiarni. Tętniąca życiem i wyrafinowana restauracja Zoja Wine Bar & Terrace w centralnym hotelu Radisson Collection, Palazzo Nani Venice, oferuje małe talerze oraz szeroką gamę lokalnych win. Znajduje się w dzielnicy żydowskiej miasta, w okolicy dobrze znanej z nadbrzeżnych barów cicchetti. Alternatywnie, jeśli wolisz popijać cicchetti piwem rzemieślniczym, Il Santo Bevitore oferuje szeroki wybór lokalnych piw z beczki.

Co zjeść: Owoce morza to kluczowa cecha kuchni weneckiej: koniecznie spróbuj bigoli w salsie (długi, gruby makaron przypominający spaghetti w sosie z anchois) lub nero di seppia (risotto gotowane z atramentem z mątwy).

4. Wilno

Litwa ma długą i fascynującą historię kulinarną, jej wpływy kulinarne rozciągają się od Cesarstwa Bizantyjskiego i Osmańskiego po Włochy, Niemcy i Francję. W ciągu 60 lat sowieckiej okupacji litewska kultura kulinarna została prawie wymazana, ale w ciągu ostatnich kilku lat nowe pokolenie utalentowanych młodych szefów kuchni zaczęło odzyskiwać tożsamość kulinarną swojego kraju, wzbogacając tradycyjne litewskie przepisy nowoczesnymi trendami i technikami. Dodanie kilku tętniących życiem hal targowych i pojawienie się tętniącej życiem sceny piwa rzemieślniczego – zbudowanej na tradycyjnej litewskiej tradycji mikrobrowarów wiejskich – oznacza, że ​​​​miłośnicy jedzenia nigdy nie mieli bardziej ekscytującego czasu na wizytę w Wilnie. Aby poznać prawdziwy smak miasta, udaj się do Stare Miasto, gdzie przytulnie Senoji Trobelė Restauracja świętuje w 2023 roku 20-lecie działalności. Zarezerwuj stolik, aby skosztować obfitych lokalnych specjałów, takich jak zachowana duona (świeży smażony chleb) i skosztować szerokiej gamy autentycznych litewskich miodów pitnych.

Co zjeść: Narodowym daniem Litwy są inspirowane Niemcami kluski ziemniaczane, tzw cepeliny (nazwany na cześć sterowca Zeppelin, dzięki swojemu kształtowi); faszerowane są pieczarkami, mięsem lub twarogiem.

Aby subskrybować Podróżnik National Geographic (Wielka Brytania) kliknij tutaj. (Dostępne tylko w wybranych krajach).




Źródło