Zdrowie

4 korzyści oraz kto powinien, a kto nie powinien spożywać surowego miodu

  • 21 marca, 2024
  • 4 min read
4 korzyści oraz kto powinien, a kto nie powinien spożywać surowego miodu


grać

Pszczoły to, cóż, kolana pszczół. Są mistrzami zapylaczy. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa te pracowite zapylacze „przyczyniają się do 35 procent całkowitej światowej produkcji roślinnej, zapylając 87 ze 115 wiodących roślin spożywczych na świecie”.

I tworzą miód – słodką, lepką, naturalną substancję, którą wytwarzają jako pożywienie dla siebie. Zapewnia także wszelkiego rodzaju korzyści dla człowieka. Słodki!

20 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Rozmawialiśmy z Kelly Morrow, MS, RDN, FAND, dyplomowaną dietetyczką i oddziałem klinicznym Osher Center for Integrative Medicine na Uniwersytecie Waszyngtońskim, aby dowiedzieć się wszystkiego, co musisz wiedzieć o jednym z cudów natury.

Co miód robi dla Twojego organizmu?

Oprócz tego, że jest pyszny, miód ma także zalety zdrowotne. To nie tylko wiedza, badania wykazały, że miód może pomóc złagodzić ból gardła. Dodatkowo Morrow wyjaśnia, że ​​jeśli miód jest lokalny (zawiera lokalne alergeny), może pomóc w zmniejszeniu alergii. „Miód zawiera pyłek, którego regularne przyjmowanie może pomóc wytrenować układ odpornościowy, aby go tolerował” – mówi Morrow.

Warto przeczytać!  Nowa izraelska technika MRI daje nadzieję na wczesne wykrycie raka trzustki

Morrow wyjaśnia również, że miód jest przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym – zawiera także śladowe ilości witaminy B i minerałów.

Jakie są zalety miodu?

Mayo Clinic wymienia potencjalne zalety miodu:

  • Przeciwutleniacze zawarte w miodzie mogą być powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia.
  • Dowody sugerują, że miód może pomóc złagodzić schorzenia przewodu żołądkowo-jelitowego, takie jak biegunka związana z zapaleniem żołądka i jelit.
  • To może być dobre dla Twojego mózgu! Badania sugerują, że miód może mieć działanie przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe i przeciwlękowe. Niektóre badania sugerują nawet, że wykazano, że miód pomaga zapobiegać problemom z pamięcią.
  • Wykazano, że miejscowe stosowanie miodu medycznego przyspiesza gojenie się ran, zwłaszcza oparzeń.

Dlaczego dzieci nie mogą jeść miodu i co zrobić, jeśli go połkną

Co jest zdrowszy cukier czy miód?

Morrow mówi: „Jeśli chodzi o zawartość cukru, miód i cukier stołowy są dość zbliżone. Chociaż istnieją badania, które pokazują, że może on mieć mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż cukier stołowy, osoby ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą lub niestabilnym poziomem cukru we krwi będą musiały stosować go ostrożnie i upewnić się, że zrównoważą go pewną ilością białka i tłuszczu . Na przykład orzechy włoskie prażone w miodzie.

Warto przeczytać!  Narodowy Dzień Osoby Wyleczonej z Raka: Onkolog dzieli się typowymi sygnałami ostrzegawczymi, których kobiety nie powinny ignorować | Aktualności dotyczące warunków zdrowotnych

Czy istnieją jakieś potencjalne zagrożenia związane z miodem?

Niemowlęta nie powinny spożywać miodu, ponieważ ich układ odpornościowy może nie być gotowy na walkę z bakteriami wywołującymi zatrucie jadem kiełbasianym – chorobę paraliżującą. CDC twierdzi, że miód jest bezpieczny dla każdego, kto ukończył 1 rok życia.

Dodatkowo, jak wspomniał Morrow, zawartość cukru w ​​miodzie jest porównywalna z zawartością cukru stołowego, co może stanowić problem w przypadku cukrzycy. Oznacza to również, że niewielka porcja miodu zawiera dużą ilość kalorii. Na przykład „łyżka” miodu (około jednej łyżki stołowej) zawiera 64 kalorie, a ta liczba może się zwiększyć, jeśli będzie używana często lub w dużych ilościach.

Podsumowując: czy miód jest dla Ciebie dobry? Z umiarem, tak! Jeśli chcesz zamienić miód na cukier w porannej kawie lub herbacie – nie wahaj się!


Źródło