4 pomysły na schabowe w oryginalnej panierce. Przepisy
Kotleta schabowego na pewno doskonale znasz. Przygotowywałaś i jadłaś go już tyle razy, że w tradycyjnej wersji na pewno już ci się znudził. Możesz w prosty sposób urozmaicić to klasyczne danie. Wypróbuj więc schabowe w oryginalnej panierce. Mamy dla ciebie aż cztery propozycje na panierkę: z krakersów i chili, kukurydzianą z orzechami, z parmezanu i orzechów włoskich oraz musztardową z czarnuszką.
Nie ma bardziej tradycyjnej i popularnej polskiej potrawy niż kotlet schabowy. Serwujemy go na co dzień i od święta, a nawet podczas dużych rodzinnych uroczystości, jak np. komunie czy wesela.
Wbrew pozorom kotlet schabowy nie jest daniem znanym i lubianym przez Polaków od wielu stuleci. Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku, ponieważ mięso należało zwykle do produktów luksusowych i zdecydowaną większość ludności nie było stać na tak cenne mięso, jakim jest schab wieprzowy. Przepis na schabowy po raz pierwszy w historii występuje w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. „365 obiadów za pięć złotych” z 1860 roku.
Jeśli jednak tradycyjna panierka z jajka, bułki tartej i mąki już ci się znudziła, wypróbuj inną, oryginalną. Dzięki temu klasyczne danie zmieni swój smak i aromat. Schabowy w nietuzinkowej panierce to doskonała opcja nie tylko dla znudzonych tradycyjnym kotletem, ale też dla tych, którzy nie lubią drastycznie eksperymentować w kuchni.
Kotlety schabowe w panierce z krakersów i chili
Składniki:
- 5 kotletów schabowych
- 10 dag krakersów
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 4 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 cytryny
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Kotlety rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj sok z cytryny oraz po sporej szczypcie pieprzu i soli. Wymieszaj i natrzyj tym kotlety. Przykryj je folią spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
- Krakersy pokrusz (np. w blenderze). Chili posiekaj. Jajka wbij do głębokiego talerza. Dodaj śmietanę, ubij trzepaczką. Na jeden płaski talerz wsyp mąkę, a na drugi – krakersy z chili i natką, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Kotlety opanieruj w mące, jajkach i krakersach. Usmaż (po ok. 4 minuty z każdej strony.
Kotlety schabowe w panierce kukurydzianej z orzechami
Składniki:
- 5 kotletów schabowych
- 2/3 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/3 szklanki tartych orzechów włoskich
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/4 cytryny
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety rozbij, natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Jeśli są duże, poprzekrawaj je na 2-3 kawałki. Schowaj do lodówki na 10 minut.
- Jajka wbij do głębokiego talerza. Dodaj curry i rozmąć widelcem. Na drugi talerz wsyp mąkę. Płatki kukurydziane pokrusz (np. wsypując je do torebki foliowej i przetaczając po niej wałkiem).
- Pokruszone płatki przesyp na trzeci talerz, dodaj do nich orzechy, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Kotleciki opanieruj w mące, jajkach i płatkach z orzechami.
- Usmaż na patelni na złoto (po ok. 4 minuty z każdej strony).
Kotlety schabowe w panierce z parmezanu i orzechów włoskich
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2 pomidory
- 10 dag fety
- 8 zielonych oliwek bez pestek
- po 1/3 szklanki bułki tartej, tartego sera typu parmezan oraz zmielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki
- po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
- 2 jajka
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij, przypraw solą oraz pieprzem, oprósz mąką.
- Jajka wbij na głęboki talerz, rozmąć widelcem. Bułkę wsyp na drugi talerz. Dodaj starty ser oraz orzechy, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Kotlety zanurz w jajkach, a następnie opanieruj w suchej mieszance. Ułóż na patelni, usmaż na rumiano (po ok. 4 minuty z każdej strony).
- Sznycle ułóż na blaszce z piekarnika. Przykryj plastrami pomidorów, pokrojonymi oliwkami oraz gałązkami ziół i pokruszoną fetą. Zapiecz, ok. 5 minut w temp. 180ºC.
Kotlety schabowe w panierce musztardowej z czarnuszką
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej albo rosyjskiej
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kotlety rozbij. Mleko wlej do płaskiego naczynia, wymieszaj z 1 łyżką musztardy i łyżeczką tymianku. Do przygotowanej marynaty włóż kotlety. Naczynie przykryj i schowaj do lodówki na 40 minut.
- Jajka wbij do głębokiego talerza. Dodaj pozostały tymianek oraz musztardę, rozmąć składniki widelcem. Na płaski talerz wsyp bułkę, dodaj czarnuszkę, opcjonalnie nasiona sezamu, wymieszaj.
- Zamarynowane kotlety osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety zanurz w jajkach, a następnie opanieruj w bułce z czarnuszką.
- Ułóż na patelni. Usmaż na rumiano, po ok. 4 minuty z każdej strony.