Zdrowie

5 łatwych sposobów na zmniejszenie zawartości sodu w diecie

  • 4 kwietnia, 2024
  • 8 min read
5 łatwych sposobów na zmniejszenie zawartości sodu w diecie


Dwa kosze frytek.Udostępnij na Pintereście
Nowe badania wykazały, że większość osób cierpiących na choroby serca spożywa za dużo sodu. Obrazy Getty’ego
  • Utrzymywanie diety o niskiej zawartości sodu to standardowa rada dla osób cierpiących na choroby serca i tych, którzy chcą im zapobiegać.
  • Jednak nowe badania sugerują, że osoby z chorobami serca częściej spożywają więcej sodu, niż jest to zalecane.
  • Kardiolodzy i dietetycy wyjaśnili, dlaczego minimalizacja spożycia sodu może być wyzwaniem, oraz podali wskazówki, jak to zrobić.

Powszechną radą dla osób cierpiących na choroby serca jest stosowanie diety ubogiej w sód. To czynnik odróżniający dietę śródziemnomorską od diety DASH – ta ostatnia skupia się na zmniejszeniu spożycia sodu.

Badania sugeruje, że przestrzeganie diety DASH może obniżyć czynniki ryzyka chorób serca.

Pomimo rosnącej liczby danych i zaleceń, nowe badanie wskazuje, że osoby cierpiące na choroby serca częściej spożywają dwukrotnie większą niż zalecana ilość sodu.

Wyniki nowych badań zostaną zaprezentowane w niedzielę 7 kwietnia podczas dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology.

„To badanie pokazuje, że potrzeba więcej narzędzi edukacyjnych i decyzyjnych, aby pomóc ludziom ograniczyć spożycie sodu” – mówi dr Robert Salazar, lekarz medycyny, kardiolog z Memorial Hermann w Houston, który nie był zaangażowany w badanie.

Zaleca American Heart Association ograniczenie spożycia sodu do maksymalnie 2300 miligramów dziennie. Jednak AHA dodaje, że idealny dzienny limit wynosi 1500 mg dla dorosłych, szczególnie tych cierpiących na nadciśnienie, a jeszcze większe zmniejszenie spożycia – do 1000 mg dziennie – może poprawić zdrowie serca.

Chociaż sód jest niezbędny, jego nadmierne spożycie może mieć wpływ na serce.

„Nadmierne spożycie sodu powoduje wysokie ciśnienie krwi, zmuszając serce do cięższej niż zwykle pracy, aby utrzymać odpowiednie krążenie” – mówi Salazar.

Salazar dodaje, że spożywanie zbyt dużej ilości sodu może zwiększyć zatrzymywanie sodu, powodując obrzęk nóg i duszność z powodu zastoju w płucach (lub obrzęku płuc). Dieta o niskiej zawartości sodu może zmniejszyć to ryzyko.

„Wiedza o tym, jak określone składniki żywności i wzorce żywieniowe wpływają na ryzyko rozwoju chorób serca, może pomóc w optymalizacji jakości życia, zwłaszcza że istnieją dziedziczne czynniki ryzyka, na które nie mamy wpływu” – mówi Lena Bakovic, MS, RDN, CNSC, dietetyczka zarejestrowana w Top Nutrition Coaching, która nie brała udziału w badaniu. „Z drugiej strony dietę można kontrolować i jest ona ważnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, który należy wziąć pod uwagę”.

Warto przeczytać!  Raport na temat szczepów szczepionek przeciwko COVID-19 promuje aktualizacje składu szczepionek

Eksperci omówili, co mówi nam badanie i co ludzie mogą zrobić, aby zmniejszyć spożycie sodu, co może przyczynić się do poprawy zdrowia serca.

Aby przeprowadzić badanie, autorzy zebrali dane z National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) obejmującego ponad 3100 pacjentów, u których zdiagnozowano choroby układu krążenia, w tym zawały serca, udary i chorobę wieńcową.

Pacjenci brali udział w badaniu z lat 2009-18 i wypełniali kwestionariusze dotyczące wszystkiego, co spożyli w ciągu 24 godzin. Osoby z chorobami układu krążenia miały średnie dzienne spożycie sodu wynoszące 3096 mg, a 89% uczestników z chorobami serca spożywało powyżej zalecanej dawki 1500 mg dziennie.

Naukowcy uwzględnili wiek, płeć, rasę i wykształcenie, ale nie znaleźli różnic między grupami społeczno-ekonomicznymi.

„Wyniki badania ilustrują wyzwania, jakie stoją przed ludźmi przy szacowaniu ilości spożywanego sodu” – mówi Bakovic.

Dostawcy uważają, że należy to zmienić, aby poprawić jakość życia pacjentów z chorobami serca. Badanie miało jednak swoje ograniczenia.

„W badaniu tym wykorzystano kwestionariusz dotyczący wycofania żywności w celu określenia spożycia sodu. Metoda ta może być bardzo nieprecyzyjna” – mówi dr Bradley Serwer, lekarz medycyny, kardiolog interwencyjny i dyrektor medyczny w VitalSolution, który nie był zaangażowany w badanie. „Oczekuje się, że pacjenci będą dokładnie wiedzieć, co i ile zjedli. O ile nie zapisali tego i nie zmierzyli bezpośrednio jedzenia, ich odpowiedź jest w najlepszym przypadku szacunkowa. Złotym standardem jest zbieranie moczu przez 24 godziny i oznaczanie poziomu sodu, ale jest to trudne i uciążliwe”.

Serwer uważa jednak, że dane mają znaczenie i stanowią wezwanie do działania dla pracowników służby zdrowia.

„Musimy być wytrwali i powtarzalni, aby przekazać, jak ważna jest dieta niskosodowa dla zdrowia serca” – mówi Serwer.

Warto przeczytać!  Bharat Biotech, MTBVAC, kandydat na szczepionkę przeciwko gruźlicy firmy Biofabri, rozpoczyna testy w Indiach

Pomysł, że spożywanie zbyt dużej ilości sodu może mieć wpływ na serce, nie jest nowością. Dostawcy twierdzą jednak, że nowe badanie podkreśla znaczenie ciągłej edukacji konsumentów.

„Rzuca to światło na fakt, że pomimo świadomości zagrożeń i zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia sodu, wiele osób z chorobami serca nadal spożywa nadmiernie duże ilości sodu” – mówi Michelle Routhenstein, RD, dietetyk kardiologii zapobiegawczej na EntirelyNourished.com.

Może to zabrzmieć ironicznie – jeśli ludzie są wykształceni, skąd potrzeba ustawicznego kształcenia? Jednakże ograniczenie spożycia sodu stanowi wyzwanie z kilku powodów.

„Wiele osób nie jest świadomych zawartości sodu w spożywanej przez siebie żywności lub nie docenia ilości sodu, jaką spożywa dziennie” – mówi Routhenstein. „Bez aktywnego sprawdzania etykiet żywności i zwracania uwagi na zawartość sodu ludzie mogą nieświadomie spożywać nadmierne ilości”.

Po pierwsze, sól nie zawsze jest smaczna.

„Te produkty spożywcze mogą nie być szczególnie słone, więc ludzie mogą nie zdawać sobie sprawy z wysokiej zawartości sodu” – mówi Routhenstein.

Z drugiej strony?

„Sól dobrze smakuje i sprawia, że ​​nasze jedzenie smakuje lepiej” – mówi Serwer.

Rezygnacja z tego może być trudna.

A etykiety z wartościami żywieniowymi nie są dostępne w restauracjach (chociaż niektóre, zwłaszcza sieci, zamieszczają informacje o wartościach odżywczych w Internecie i w menu).

„Ludzie mogą przyjmować więcej sodu, niż im się wydaje, jeśli często jedzą w restauracjach niż w domu, gdzie panuje bardziej kontrolowane środowisko i można monitorować ilość dodawanego sodu. W restauracji jest to praktycznie niemożliwe” – mówi Bakovic.

Badanie przeprowadzone w 2020 r. na ponad 2500 osobach w wieku 10 lat i starszych wykazało, że spożywanie jednego posiłku tygodniowo poza domem było powiązane z większym spożyciem sodu.

Choć jest to trudne, możliwe jest zmniejszenie spożycia sodu. Eksperci podzielili się poniższymi wskazówkami, które mogą okazać się pomocne.

Przygotuj plan gry dla sklepu spożywczego

Routhenstein sugeruje spędzanie większości czasu na obrzeżach sklepu spożywczego.

Warto przeczytać!  Najlepsze hantle o wadze 7,5 kg: 6 najlepszych typów, które pozwolą Ci ulepszyć swój program ćwiczeń

„Jeśli to możliwe, unikaj korytarzy i wybieraj żywność w całości – nie opakowaną – w stanie” – radzi Routhenstein. „Wybierając żywność z półek sklepów spożywczych i działów z mrożonkami, istnieje zwiększone prawdopodobieństwo, że wybierzesz produkty spożywcze o znacznie większej zawartości sodu i prawdopodobnie obficie przetworzone”.

Przeczytaj etykiety

Przeglądając pakowaną żywność, przyjrzyj się etykietom wartości odżywczych i poszukaj oznak, że żywność może zawierać za dużo sodu.

„Nabycie wiedzy na temat sodu może pomóc danej osobie poczuć się pewniej w swoich wyborach żywieniowych i wybierać produkty spożywcze o niższej zawartości sodu” – mówi Bakovic. „Ogólnie rzecz biorąc, żywność o niskiej zawartości sodu to taka, która zawiera 5% lub mniej dziennej wartości sodu w kolumnie „procent wartości dziennej” na etykiecie zawierającej informacje o wartości odżywczej”.

„Zwróć uwagę na różne sformułowania dotyczące sodu” – mówi Bakovic. „Przykładami mogą być glutaminian sodu, guanylan disodu, inozynian disodu i sól koszerna”.

Użyj innych przypraw

Gotowanie w domu może pomóc w zmniejszeniu spożycia sodu, ale dietetycy podkreślają, że ważne jest unikanie nadmiernego wytrząsania soli.

Zamiast tego Routhenstein zaleca aromatyzowanie żywności:

  • Soki cytrusowe, takie jak cytryna lub grejpfrut
  • Papryka chili
  • Czosnek w proszku
  • Oregano w proszku
  • Dijon, musztarda pełnoziarnista lub wytrawna

Strategie jedzenia poza domem

Jedzenie poza domem nie jest wykluczone, a ludzie mogą podjąć kroki, aby zmniejszyć spożycie sodu w restauracjach.

„Jedząc poza domem, poproś o sosy i dressingi na boku” – radzi Routhenstein. „Wybieraj opcje grillowane lub gotowane na parze zamiast smażonych i poproś o przygotowywanie posiłków bez dodatku soli”.

Poszukaj pomocy w kontrolowaniu spożycia sodu

Jak sugerują nowe badania, ograniczenie spożycia sodu może być wyzwaniem, ale nie musisz się z nim zmagać sam.

„Dietetyk lub dyplomowany dietetyk może pomóc w opracowaniu planu ograniczenia spożycia sodu” – mówi Salazar. „Ludzie mogą również porozmawiać ze swoim lekarzem na temat strategii ograniczenia spożycia sodu”.

Jeśli chcesz porozmawiać z zarejestrowanym dietetykiem, Routhenstein sugeruje skorzystanie z narzędzia „znajdź eksperta” Akademii Żywienia i Dietetyki, które umożliwia filtrowanie według lokalizacji i specjalizacji.


Źródło