5 najlepszych miejsc do jedzenia na Trastevere w Rzymie
![5 najlepszych miejsc do jedzenia na Trastevere w Rzymie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/trastevere-landscape_16x9-770x470.jpg)
Dosłownie oznacza „po drugiej stronie Tevere (rzeki Tybru)”, Trastevere jest jedną z najbardziej historycznych dzielnic Rzymu. Niegdyś była to dzielnica robotnicza i choć od tamtych czasów wiele się zmieniło, wiele z jej uroku pozostało: ciasne uliczki o fascynujących zakamarkach, pranie wisiało między budynkami, starzy mężczyźni grający w karty w barach, zapach sosu pomidorowego unoszącego się zarówno z domów, jak i trattorii. Jego ulice obfitują w zabytki, takie jak kościoły i pałace, które warto zwiedzić. A nocą te same ulice tętnią życiem, zapełniając się ogromnymi tłumami młodych ludzi, którzy wybierają się na drinka i przekąskę do jednego z wielu barów Trastevere lub na jego niezwykłe place. Oto kilka najlepszych miejsc, w których można zjeść podczas pobytu w Trastevere.
Ten rodzinny sklep z delikatesami, położony w pobliżu charakterystycznego targu San Cosimato, właśnie skończył sto lat i nadal jest miejscem, w którym miejscowi robią zakupy. Sam rynek jest wart odwiedzenia, a te oldschoolowe delikatesy – z wszystkimi klimatami retro narożnego sklepiku z filmów – to idealne miejsce na przekąskę lub lekki lunch. Posiada duży wybór salami, szynek i innych rodzajów wędlin, a także serów i bardzo dobry Włoska Rolada Wieprzowa (pieczeń wieprzowa), którą według uznania można mieć w formie panino z dodatkiem mozzarelli.
![Owoce i warzywa można podziwiać na targu San Cosimato na Trastevere w Rzymie](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/5-najlepszych-miejsc-do-jedzenia-na-Trastevere-w-Rzymie.jpg)
Wielu mieszkańców nadal robi zakupy na historycznym targu San Cosimato, na którym można kupić lokalne mięsa, sery i inne produkty. Zdjęcie: Marina Spironetti, Alamy Stock Photo
To tradycyjne mieć fritti (różne smażone w głębokim tłuszczu przekąski) przed pizzą w Rzymie i Neapolu. Klasyczny rzymski fritti to smażone w głębokim tłuszczu kwiaty cukinii (fiori di zucca) nadziewane mozzarellą i anchois; smażony filet z dorsza (filet z bakalii); I zaopatrzyć, małe kulki ryżowe polane sosem pomidorowym i nadziewane mozzarellą, następnie panierowane i smażone. Niektórzy porównują zaopatrzyć do sycylijskiego Arancini, ale powinny się różnić zarówno wielkością, jak i przyprawą. Supplì Roma przy Via di San Francesco a Ripa zyskała sławę dzięki swojej produkcji zaopatrzyć wykorzystując inne tradycyjne rzymskie przepisy, takie jak cacio e pepe, parmigiana z bakłażana, a nawet nietradycyjne opcje, takie jak szarpana wieprzowina – te dwie ostatnie cieszą się szczególną popularnością. Wielu mieszkańców je ma zaopatrzyć na lunch w dzień roboczy.
![Kobieta idzie ciasną uliczką na Trastevere w Rzymie.](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/1717847786_47_5-najlepszych-miejsc-do-jedzenia-na-Trastevere-w-Rzymie.jpg)
Wąskie i zabytkowe uliczki Trastevere są usiane restauracjami. Zdjęcie: RTimages, Alamy Stock Photo
![Kobieta trzyma małą smażoną kulkę ryżową, zwaną supplì.](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/1717847788_498_5-najlepszych-miejsc-do-jedzenia-na-Trastevere-w-Rzymie.jpg)
Wielu mieszkańców Trastevere lubi jeść uzupełnienieI na lunch w dzień roboczy. Zdjęcie: Carpe Diem Tours
Istnieje rzymska tradycja pizzę al taglio co nie ma sobie równych w pozostałej części Włoch. Dosłownie oznacza pizzę na kawałki, pizzę al taglio jest przygotowywana na dużych tacach, z różnymi składnikami, które mogą znacznie odbiegać od smaków klasycznej okrągłej pizzy i sprzedawana w takiej ilości, jaką chcesz — jest więc idealnym rozwiązaniem na małą przekąskę, lekki lunch lub nakarmienie dużego tłum na imprezie. Alice Pizza, powstała 35 lat temu w Rzymie, słynie z lekkiego i wysoko strawnego ciasta na pizzę, które utrzymuje swoją jakość w oddziałach na terenie całego kraju. Dodatki Alice są jednak dostarczane lokalnie, co oznacza, że pizze w różnych miastach nie są do końca takie same. Wybierz klasyczny ziemniak i amatriciana, jeśli są dostępne.
To jedna z najstarszych i najbardziej klasycznych trattorii w Rzymie, prowadzona przez pokolenia trasteverini którzy od ponad 70 lat robią te same potrawy. To zaufana instytucja prowadzona przez pokolenia trasteverini. Oni robią tonnarelli (świeży makaron podobny do spaghetti) w domu i podawaj z nim amatriciana, carbonara, gricia Lub cacio e pepe — wszystkie rzymskie klasyki do wypróbowania. Kolejną wyróżniającą się opcją menu w Taverna 51 jest tonnarelli z małżami i pecorino – połączenie mało prawdopodobne, ale bardzo ciekawe. Na danie główne klopsiki (polędwiczka) I saltimbocca alla romana (cielęcina z szynką i szałwią gotowana w winie) to wysoce polecany wybór.
![Kobieta w restauracji trzyma nad talerzem duży widelec makaronu.](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/1717847789_369_5-najlepszych-miejsc-do-jedzenia-na-Trastevere-w-Rzymie.jpg)
Marka Trastevere’s Taverna 51 tonnarelli (świeży makaron podobny do spaghetti) w domu. Zdjęcie: Carpe Diem Tours
![Osoba nabierająca lody z kubka](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/1717847790_126_5-najlepszych-miejsc-do-jedzenia-na-Trastevere-w-Rzymie.jpg)
Fiordiluna przywiązuje dużą wagę do użycia jak najmniejszej liczby składników dla każdego smaku lodów. Zdjęcie: Carpe Diem Tours
Od ponad 25 lat ta mała gelateria jest źródłem orzeźwienia przy brukowanej Via della Lungaretta. Przyjemnie zaskakującym elementem Fiordiluny jest dbałość o składniki; nie tylko pozyskuje je od producentów sprawiedliwego handlu i lokalnych producentów – z których wiele jest organicznych – ale także przywiązuje szczególną wagę do użycia jak najmniejszej liczby składników dla każdego smaku lodów. W ofercie znajdziesz także lody bez cukru to naprawdę nie do odróżnienia od konwencjonalnego rodzaju.
Istnieją loty z większości głównych miast Wielkiej Brytanii na lotniska Fiumicino i Ciampino w Rzymie. Z centrum miasta autobusem H (ze stacji Termini) i tramwajem nr 8 (z Piazza Venezia) jedź do Trastevere. Można także wziąć taksówkę, jednak w centrum ruchliwego Wiecznego Miasta nie zaleca się wynajmowania samochodu. Aby dowiedzieć się więcej o tradycjach kulinarnych Rzymu, rozważ wycieczkę kulinarną. Aby dowiedzieć się więcej, wejdź na carpediemtours.com
Aby subskrybować Podróżnik National Geographic (Wielka Brytania) kliknij tutaj. (Dostępne tylko w wybranych krajach).