Podróże

5 najlepszych miejsc do jedzenia na Trastevere w Rzymie

  • 8 czerwca, 2024
  • 74 min read
5 najlepszych miejsc do jedzenia na Trastevere w Rzymie


Dosłownie oznacza „po drugiej stronie Tevere (rzeki Tybru)”, Trastevere jest jedną z najbardziej historycznych dzielnic Rzymu. Niegdyś była to dzielnica robotnicza i choć od tamtych czasów wiele się zmieniło, wiele z jej uroku pozostało: ciasne uliczki o fascynujących zakamarkach, pranie wisiało między budynkami, starzy mężczyźni grający w karty w barach, zapach sosu pomidorowego unoszącego się zarówno z domów, jak i trattorii. Jego ulice obfitują w zabytki, takie jak kościoły i pałace, które warto zwiedzić. A nocą te same ulice tętnią życiem, zapełniając się ogromnymi tłumami młodych ludzi, którzy wybierają się na drinka i przekąskę do jednego z wielu barów Trastevere lub na jego niezwykłe place. Oto kilka najlepszych miejsc, w których można zjeść podczas pobytu w Trastevere.

Ten rodzinny sklep z delikatesami, położony w pobliżu charakterystycznego targu San Cosimato, właśnie skończył sto lat i nadal jest miejscem, w którym miejscowi robią zakupy. Sam rynek jest wart odwiedzenia, a te oldschoolowe delikatesy – z wszystkimi klimatami retro narożnego sklepiku z filmów – to idealne miejsce na przekąskę lub lekki lunch. Posiada duży wybór salami, szynek i innych rodzajów wędlin, a także serów i bardzo dobry Włoska Rolada Wieprzowa (pieczeń wieprzowa), którą według uznania można mieć w formie panino z dodatkiem mozzarelli.

Owoce i warzywa można podziwiać na targu San Cosimato na Trastevere w Rzymie

Wielu mieszkańców nadal robi zakupy na historycznym targu San Cosimato, na którym można kupić lokalne mięsa, sery i inne produkty.

Zdjęcie: Marina Spironetti, Alamy Stock Photo

To tradycyjne mieć fritti (różne smażone w głębokim tłuszczu przekąski) przed pizzą w Rzymie i Neapolu. Klasyczny rzymski fritti to smażone w głębokim tłuszczu kwiaty cukinii (fiori di zucca) nadziewane mozzarellą i anchois; smażony filet z dorsza (filet z bakalii); I zaopatrzyć, małe kulki ryżowe polane sosem pomidorowym i nadziewane mozzarellą, następnie panierowane i smażone. Niektórzy porównują zaopatrzyć do sycylijskiego Arancini, ale powinny się różnić zarówno wielkością, jak i przyprawą. Supplì Roma przy Via di San Francesco a Ripa zyskała sławę dzięki swojej produkcji zaopatrzyć wykorzystując inne tradycyjne rzymskie przepisy, takie jak cacio e pepe, parmigiana z bakłażana, a nawet nietradycyjne opcje, takie jak szarpana wieprzowina – te dwie ostatnie cieszą się szczególną popularnością. Wielu mieszkańców je ma zaopatrzyć na lunch w dzień roboczy.

Kobieta idzie ciasną uliczką na Trastevere w Rzymie.

Wąskie i zabytkowe uliczki Trastevere są usiane restauracjami.

Zdjęcie: RTimages, Alamy Stock Photo

Kobieta trzyma małą smażoną kulkę ryżową, zwaną supplì.

Wielu mieszkańców Trastevere lubi jeść uzupełnienieI na lunch w dzień roboczy.

Zdjęcie: Carpe Diem Tours

Istnieje rzymska tradycja pizzę al taglio co nie ma sobie równych w pozostałej części Włoch. Dosłownie oznacza pizzę na kawałki, pizzę al taglio jest przygotowywana na dużych tacach, z różnymi składnikami, które mogą znacznie odbiegać od smaków klasycznej okrągłej pizzy i sprzedawana w takiej ilości, jaką chcesz — jest więc idealnym rozwiązaniem na małą przekąskę, lekki lunch lub nakarmienie dużego tłum na imprezie. Alice Pizza, powstała 35 lat temu w Rzymie, słynie z lekkiego i wysoko strawnego ciasta na pizzę, które utrzymuje swoją jakość w oddziałach na terenie całego kraju. Dodatki Alice są jednak dostarczane lokalnie, co oznacza, że ​​pizze w różnych miastach nie są do końca takie same. Wybierz klasyczny ziemniak i amatriciana, jeśli są dostępne.

To jedna z najstarszych i najbardziej klasycznych trattorii w Rzymie, prowadzona przez pokolenia trasteverini którzy od ponad 70 lat robią te same potrawy. To zaufana instytucja prowadzona przez pokolenia trasteverini. Oni robią tonnarelli (świeży makaron podobny do spaghetti) w domu i podawaj z nim amatriciana, carbonara, gricia Lub cacio e pepe — wszystkie rzymskie klasyki do wypróbowania. Kolejną wyróżniającą się opcją menu w Taverna 51 jest tonnarelli z małżami i pecorino – połączenie mało prawdopodobne, ale bardzo ciekawe. Na danie główne klopsiki (polędwiczka) I saltimbocca alla romana (cielęcina z szynką i szałwią gotowana w winie) to wysoce polecany wybór.

Kobieta w restauracji trzyma nad talerzem duży widelec makaronu.

Marka Trastevere’s Taverna 51 tonnarelli (świeży makaron podobny do spaghetti) w domu.

Zdjęcie: Carpe Diem Tours

Osoba nabierająca lody z kubka

Fiordiluna przywiązuje dużą wagę do użycia jak najmniejszej liczby składników dla każdego smaku lodów.

Zdjęcie: Carpe Diem Tours

Od ponad 25 lat ta mała gelateria jest źródłem orzeźwienia przy brukowanej Via della Lungaretta. Przyjemnie zaskakującym elementem Fiordiluny jest dbałość o składniki; nie tylko pozyskuje je od producentów sprawiedliwego handlu i lokalnych producentów – z których wiele jest organicznych – ale także przywiązuje szczególną wagę do użycia jak najmniejszej liczby składników dla każdego smaku lodów. W ofercie znajdziesz także lody bez cukru to naprawdę nie do odróżnienia od konwencjonalnego rodzaju.

Ten płatny artykuł został stworzony dla Carpe Diem Tours. Niekoniecznie odzwierciedla to poglądy National Geographic, Podróżnik National Geographic (UK) lub ich redakcja.

Aby subskrybować Podróżnik National Geographic (Wielka Brytania) kliknij tutaj. (Dostępne tylko w wybranych krajach).




Źródło

Warto przeczytać!  10 najbardziej tajemniczych śródziemnomorskich wysp