5 najpopularniejszych globalnych miejsc docelowych z jedzeniem
Jeśli jesteś osobą, do której zwracają się przyjaciele restauracja Lub wino rekomendacje, prawdopodobnie dobrze to rozumiesz żywność to coś więcej niż smak. Dla Ciebie każdy kęs opowiada historię, a każdy aromat odblokowuje wspomnienie, nawet jeśli przy stole powstają nowe wspomnienia. Jeśli energicznie kiwałeś głową w porozumieniu, prawdopodobnie już sprawdziłeś oczywiste raje dla smakoszy — Rzym, Tokio, Meksyk – poza twoją listą rzeczy do zrobienia. Na szczęście na świecie jest wiele niedocenianych miejsc, w których szefowie kuchni, piekarze i dostawcy chętnie dzielą się historią swojego miasta poprzez domowe składniki i wyśmienitą kuchnię. Bądź pierwszym ze swoich znajomych, który spróbuje swoich sił w tych 5 miejscach, w których nie można znaleźć jedzenia.
Bukareszt
Rumunia
Rumunia jest słynna z Król Karol ulubionych destynacji, dzięki sielankowemu urokowi i głęboko zakorzenionemu związkowi między ziemią a ludźmi. Te tradycje rolnicze, połączone z wpływami kulinarnymi z Austria, Indyk i Bałkańyprzekładają się na róg obfitości aromatycznych potraw i niektórych Europy najlepsze wino. Ale to nie wszystko wiejskie jedzenie z farmy; Bukareszt szczyci się mnóstwem restauracji godnych króla. Nagradzany Kaiamo został otwarty przez dwóch Londyn profesjonaliści z branży hotelarskiej, którzy chcieli wnieść coś wyjątkowego i wzniosłego do swojego rodzinnego miasta Pusty na Marmorosch Hotel oferuje współczesną wyśmienitą kuchnię w atmosferze inspirowanej złotymi czasami świetności Bukaresztu. wino rumuńskie może być trudne do zdobycia poza Europą, więc grzechem byłoby nie spróbować (i nie zabrać do domu) butelki lub dwóch z Wielkie Wzgórze Lub Pokój degustacyjny. Eksperci będą wiedzieć, co połączyć z lokalnymi ulubieńcami zakusa (pasta z pieczonej papryki) i Salata de vinete (dymny dip z bakłażana).
Tasmania
Australia
Tasmania ma żyzną glebę, czystą wodę i świeże antarktyczne powietrze, które razem tworzą niezrównaną obfitość żywności i smaków. Prawie każdy składnik, o jakim można marzyć, jest w zasięgu ręki — od whisky po wagyu, od oliwy z oliwek po ostrygi. Najlepszym sposobem na poznanie każdego zachwycającego kęsa jest wybrzeże Tassie Szlak Degustacyjnyktóra rozciąga się od Smithtona Do Launceston (nowo koronowany Miasto Gastronomii UNESCO). Po drodze spotkasz winiarzy, czekoladników, piklerów, serowarów, Grzyb zbieraczy i łowców trufli, a także mnóstwo zapierających dech w piersiach widoków na ocean. W Launceston znajdują się wielokrotnie nagradzane restauracje Nie zmącona wodaktóry znajduje się na brzegach Rzeka Tamar i ma jeden z najlepszych wyborów na wyspie Wino Tassie. Dalej na południe w Nowy Norfolk, Kuchnia agrarna serwuje domowe potrawy sezonowe, takie jak makaron, ser, zakwas z pieca opalanego drewnem, lody i wiele innych.
Boise
Idaho
To coś więcej Północno-zachodni Pacyfik miasto niż tylko Wędkarstwo muchowechociaż w ofercie jest mnóstwo niesamowitych owoców morza (jak na fan-favorite Little Pearl Oyster Bar przez uznanego szefa kuchni Cala Elliotta). Niewiele osób wie, że Boise jest domem dla największych społeczności baskijskiej w Stany Zjednoczone, dzięki czemu jest to idealne miejsce, aby skosztować autentycznej kuchni hiszpańskiej. Jedna dzielnica przekształciła nawet dawne pensjonaty dla hiszpańskich imigrantów w serię imponujących restauracji oferujących próbki paelli i pintxos (małe talerzyki) przechodniom. Bez względu na to, do jakiej społeczności należysz, jedzenie tutaj jest jak jedzenie z rodziną. To jest cały pomysł na KREWNYgdzie szef kuchni/współwłaściciel Krzysiek Komori organizuje wspólny pięciodaniowy posiłek, którego celem jest połączenie gości poprzez opowiadanie historii. Inne wyróżniające się jak Amano, Ansots (oba najnowsze Nagroda Jamesa Bearda półfinaliści) i Pełen życia z Gwiazdka Michelin szef kuchni Edwarda Higginsa są dowodem na to, że rozwijającą się scenę kulinarną w Boise warto oglądać — i smakować.
Gandawa
Belgia
Tak, na pewno znajdziesz tu maślane gofry, smaczne piwo i boską czekoladę. W końcu to Belgia. Ale to, co wyróżnia Gandawę na tle sąsiadów, to niedawna ewolucja miasta w jedną z europejskich stolic wegetariańskich i zrównoważonych restauracji. Chociaż mięso jest nadal dostępne, hity skoncentrowane na warzywach, takie jak Lokaal I Madonna upewnij się, że go nie przegapisz. Gandawa obserwuje również w całym mieście Wegetariańskie czwartki, podczas którego większość lokali gastronomicznych jest bezmięsna. Oficjalny, przyjazny dla ziemi plan żywnościowy tego miejsca został uruchomiony w 2021 roku i od tego czasu stał się bodźcem do rozprzestrzeniania się rynków rolników zaopatrujących szefów kuchni, mieszkańców i, w coraz większym stopniu, turystów kulinarnych. Jednak bycie zrównoważonym wymaga kreatywności, a restauracje w całym mieście stają na wysokości zadania. Ekologiczne dania w innowacyjny sposób wykorzystują lokalne i sezonowe składniki, takie jak te oferowane w Zielony z gwiazdką Michelin Pamiątka.
Jose Ignacio
Urugwaj
Niegdyś skromna wioska rybacka tuż przy wybrzeżu od tętniącego życiem Punta del EsteJosé Ignacio jest dziś znany jako Hamptons z Ameryka Południowa ze względu na ekskluzywną, ale dyskretną atmosferę. Argentyński jet-set od dawna gromadzi się tu w poszukiwaniu plażowych baraków serwujących wyśmienite owoce morza, malowniczych restauracji, takich jak Antoniego Bourdaina-zatwierdzony La Huella i kluby plażowe typu stopy w piasku, takie jak Bahia Wik. Ostatni z nich jest częścią pakietu ekskluzywnych zakładów norweskiego miliardera Alex Wik, któremu przypisuje się uwiedzenie globalnej klienteli w tym nadmorskim regionie. Podczas atlantycki dostarcza sukulenty owoce marfaliste zielone wzgórza na północy są domem dla wspaniałych winnic i oczywiście niezliczonych bydło (Urugwaj słynie z czterech krów na każdego człowieka). Oznacza to, że w menu zawsze są soczyste, karmione trawą steki, podobnie jak pyszne lokalne wina, które pomogą Ci to wszystko zmyć.
Przeczytaj ten artykuł tak, jak pojawia się w czasopiśmie.