Zdrowie

5 powodów, dla których diety roślinne mogą pomóc Ci żyć dłużej, zgodnie z badaniami

  • 30 lipca, 2024
  • 4 min read
5 powodów, dla których diety roślinne mogą pomóc Ci żyć dłużej, zgodnie z badaniami


Dieta wegańska może pomóc Ci żyć dłużej niż osoby jedzące produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, jaja i nabiał. Badanie opublikowane w BMC Medicine Journal odkryło korzyści płynące z jedzenia wyłącznie diety roślinnej.

Badanie objęło 21 par dorosłych bliźniąt jednojajowych i w okresie ośmiu tygodni branych pod uwagę w badaniu, osoby stosujące dietę wegańską wykazały zmniejszenie swojego wieku biologicznego, a także wieku serca, układu hormonalnego, wątroby, układu zapalnego i metabolicznego. W porównaniu z tą grupą osoby stosujące dietę wszystkożerną nie wykazały takiego zmniejszenia. Badanie ustanowiło zatem związek między dietą wegańską a długim życiem, obserwacja ta może w dużym stopniu przyczynić się do zrozumienia wpływu diety na zdrowie człowieka i długowieczność.



Zwiększać

Rozważ te ryzyka przed rozpoczęciem dietyDieta wegańska jest znana ze wspierania utraty wagi i zdrowia serca. Mówi się również, że jest korzystna dla kontroli poziomu cukru we krwi, zdrowia jelit, kontroli cholesterolu i zapobiegania niektórym rodzajom raka.

Zwiększać

Jednak stosowanie tej diety wiąże się również z niedoborami żywieniowymi i ryzykiem zaburzeń psychicznych, takich jak depresja. Jak ostrzega artykuł National Center for Biotechnology Information przed wpływem diety na zdrowie kości ze względu na niższe spożycie wapnia związane z takimi dietami.

U osób będących na diecie wegańskiej ryzyko złamań całego ciała, złamań kończyny dolnej i złamań innych dużych kości jest większe.

Niesamowite korzyści płynące ze stosowania diety wegańskiej
Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w czasopiśmie BMC Medicine, diety wegańskie mogą pomóc w ogromnym stopniu w utracie wagi, zmniejszeniu ryzyka chorób serca i zmniejszeniu markerów zapalnych. Oto wszystkie korzyści, jakie możesz uzyskać dzięki diecie wegańskiej.

Utrata wagiDieta wegańska jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, mikroelementy i korzystne związki roślinne i wiąże się z niskim spożyciem kalorii. Zgodnie z tym badaniem osoby, które stosowały dietę wegańską, straciły średnio dwa kilogramy więcej niż osoby, które jej nie stosowały, ponieważ grupa spożywała o 200 kalorii mniej w posiłkach dostarczanych w ciągu pierwszych czterech tygodni badania.

Zdrowie sercaPowyższe badanie potwierdza wyniki kilku poprzednich badań dotyczących pozytywnego wpływu diety wegańskiej na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie JAMA Network naukowcy ze Stanford University odkryli, że stosowanie diety wegańskiej może pomóc poprawić zdrowie serca w ciągu zaledwie ośmiu tygodni w porównaniu z osobami stosującymi dietę wszystkożerną.

CukrzycaDiety wegańskie są ubogie w tłuszcze nasycone i bogate w błonnik, co zmniejsza ryzyko zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca. Należy starać się włączać do posiłków produkty bogate w białko, takie jak tofu, tempeh, fasola, soczewica i orzechy. Według Diabetes UK diety wegańskie pomagają w leczeniu wielu chorób przewlekłych i są związane z niższym poziomem cukrzycy typu 2.

Dieta oparta na roślinach jest uważana za lepszą w porównaniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, jeśli chodzi o profilaktykę raka. W rzeczywistości American Institute for Cancer Research promuje dietę opartą na roślinach. Włączenie tych produktów z pewnością pomoże Ci utrzymać przewlekłe choroby na dystans.

Zdrowie jelit
Spożywanie diety bogatej w błonnik może również pomóc zwiększyć objętość stolca, co może złagodzić zaparcia i zapobiec problemom ze zdrowiem jelit. Korzystne związki w takich dietach mogą również wprowadzić zdrowe mikroby do organizmu.

Warto przeczytać!  Larwy tasiemca znalezione w mózgu człowieka - jak się tam dostały?


Źródło