5 produktów roślinnych o wysokiej zawartości białka, które warto dodać do swojego talerza | Historie internetowe
12 sierpnia 2024 r.
Soczewica
Źródło: Google
Soczewica jest bogata w białko, błonnik i niezbędne składniki odżywcze, dlatego jest uniwersalna i można ją stosować w zupach, gulaszach, sałatkach i wielu innych potrawach.
Źródło: Google
Ciecierzyca
Źródło: Google
Niezależnie od tego, czy spożywana jest w formie hummusu, pieczonych przekąsek, czy też dodawana do sałatek i curry, ciecierzyca jest rośliną strączkową bogatą w białko.
Źródło: Google
Komosa ryżowa
Źródło: Google
Quinoa to kompletne białko, zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Jest świetną bazą do sałatek, misek lub jako zamiennik ryżu.
Źródło: Google
Czarna fasola
Źródło: Google
Fasola ta jest bogata w białko i błonnik, dzięki czemu doskonale nadaje się do sałatek, burrito i gulaszów.
Źródło: Google
Nasiona Chia
Źródło: Google
Te maleńkie nasiona są pełne białka, błonnika i kwasów omega-3. Świetnie nadają się do koktajli, puddingów lub jako zamiennik jajek.
Źródło: Google
Największe kontrowersje, które wstrząsnęły igrzyskami olimpijskimi w Paryżu w 2024 r.