Zdrowie

5 produktów z półki w sklepie spożywczym pomoże poprawić zdrowie Twojego mózgu

  • 18 czerwca, 2024
  • 5 min read
5 produktów z półki w sklepie spożywczym pomoże poprawić zdrowie Twojego mózgu


Doktor Uma Naidoo, psychiatra żywienia, profesjonalny szef kuchni i autorka książki To jest Twój mózg na jedzeniu, poświęcony jest omówieniu krytycznego związku między zdrowiem mózgu a zdrowiem psychicznym.

„Jedzenie może mieć ogromny wpływ na zdrowie naszego mózgu” – mówi podczas nowo opublikowanych zajęć w MasterClass na temat zdrowia mózgu. „Ta moc jest tuż na końcu widelca”.

@dr.umanaidoo

Zdrowe odżywianie mózgu oznacza wybór najlepszej żywności, która wspiera optymalne zdrowie mózgu i odżywiony mikrobiom. Oznacza to także unikanie żywności, która może być szkodliwa dla ciała i umysłu! W mojej nowej serii o zdrowiu mózgu z @MasterClass wyjaśniam, jakich toksycznych pokarmów dla mózgu unikam i dlaczego! Sprawdź kurs pod linkiem. Jak uniknąć tych toksycznych pokarmów w codziennej diecie?

♬ oryginalny dźwięk – UmaMD

Na początek zapalenie nerwów – reakcja zapalna mózgu – jest jednym z mechanizmów napędowych zaburzeń zdrowia psychicznego, takich jak lęk i depresja, mówi Naidoo Fortuna. Może wpływać na obwody nerwowe w mózgu odpowiedzialne za regulację nastroju. Nadmiar cukru z żywności ultraprzetworzonej, będący przyczyną stanów zapalnych, uszkadza neurony mózgu odpowiedzialne za kluczowe funkcje, takie jak pamięć i uwaga. Właśnie dlatego zaleca się zmiany stylu życia, takie jak dieta, aby pomóc w radzeniu sobie z depresją i stanami lękowymi oraz chronić mózg przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak demencja.

Jednym ze sposobów na zrównoważenie procesu zapalnego w mózgu jest spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak jagody, fasola, karczochy i różne przyprawy, aby pozbyć się wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek oraz obciążają ciało i mózg. Mimo to Naidoo twierdzi, że często ludzie są przytłoczeni ogromem wyboru w supermarkecie i nie wiedzą, od czego zacząć.

„Kiedy idziemy do supermarketu, nasz mózg i umysły zostają porwane przez reklamę żywności, a niekoniecznie jest to marketing najlepszy dla naszego mózgu” – mówi.

Chociaż Naidoo kładzie nacisk na zakupy w supermarketach, w których można znaleźć produkty spożywcze, mięso od zwierząt karmionych trawą i produkty mleczne, zaleca również zrobienie sobie przerwy w środkowym przejściu sklepu.

Dzięki różnorodności kolorów, zapachów i opcji zdrowych dla mózgu, alejka z przyprawami będzie obowiązkowym punktem Twojej następnej wyprawy po zakupy.

Przyprawy są nie tylko aromatyczne i wszechstronne, ale „dodają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne do każdego spożywanego jedzenia” – mówi Naidoo, dodając, że najlepiej kupować przyprawy bez dodatku konserwantów, soli i cukru.

Naidoo zaleca, aby podczas następnego biegu po zakupy zaopatrzyć się w te pięć przypraw.

Kurkuma

Kurkuma zawiera substancję czynną kurkuminę, która w dużym stopniu odpowiada za właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające kurkumy. Kurkuma poprawia również poziom cukru we krwi i insuliny, pomagając zmniejszyć ryzyko wysokiego ciśnienia krwi i otyłości.

Naidoo zaleca również dodanie szczypty czarnego pieprzu do kurkumy. Aktywuje kurkuminę i sprawia, że ​​jest ona 20 razy bardziej biodostępna, dzięki czemu jest skuteczniej wchłaniana przez organizm, aby zadziałała.

Rozważ dodanie kurkumy do herbaty lub latte albo doprawienie ryżu, białka lub gulaszu.

Mennica

Naidoo twierdzi, że spożywanie świeżej lub suszonej mięty może również pomóc wzmocnić mózg, zauważając, że suszona przyprawa jest bardziej skoncentrowana niż świeża.

„Mięta zawiera silny przeciwutleniacz zwany luteoliną, który faktycznie pomaga w walce z zamgleniem mózgu” – mówi.

Rozważ dodanie mięty do wody lub herbaty.

Czosnek i imbir

Czosnek i imbir to przyprawy niezbędne dla zdrowia układu odpornościowego. „Czosnek to prebiotyk, który pomaga zrównoważyć pracę jelit poprzez stymulację wzrostu zdrowych bakterii” – powiedziała wcześniej Naidoo Fortuna. I pamiętasz, jak kazano ci popijać piwo imbirowe, gdy odczuwasz ból brzucha? Imbir, który ma również właściwości przeciwzapalne, pomaga przy nudnościach i może pomóc w leczeniu jelit i mózgu poprzez zmniejszenie stanu zapalnego.

Jest także powszechnym składnikiem olejków eterycznych ze względu na jego właściwości uspokajające dzięki zawartemu w nich składnikowi gingerol, który może pomóc zmniejszyć stres.

Papryczki chili

Miłośnicy pikantnych potraw mają szczęście. Kapsaicyna odpowiada za nadawanie chilli ciepła. Jest również stosowany jako środek homeopatyczny na różne dolegliwości, a także może poprawić nastrój.

„Kapsaicyna działa na niektóre neuroprzekaźniki i jest powiązana z działaniem przeciwdepresyjnym poprzez rodzaj neuroreceptora zwanego receptorem NMDA” – mówi Naidoo. Badania na modelach zwierzęcych potwierdziły działanie przeciwdepresyjne kapsaicyny.

Papryczki chili można kupić w dziale z produktami, a mielone chili w proszku w półce z przyprawami.

Chociaż zmiana diety w świetle ochrony naszych mózgów może wydawać się przytłaczająca, Naidoo zaleca na początek wprowadzenie kilku drobnych zmian. Wypatrywanie przypraw w sklepie spożywczym to tylko jeden ze sposobów na priorytetowe traktowanie zdrowia mózgu.

„Jako Amerykanie, nasze uzależnienie od ultraprzetworzonej żywności i cukru w ​​prawie wszystkim, co spożywamy, nie jest naszą winą” – mówi. „Nie musimy rezygnować ze wszystkiego, co lubimy. Chodzi o powolne i stałe, dające się przekąsić zmiany w mózgu, których możemy dokonać”.

Więcej na temat odżywiania:




Źródło

Warto przeczytać!  Z nowego badania wynika, że ​​prawie 40% przypadków raka wynika z otyłości