Zdrowie

5 skutecznych połączeń pokarmowych, które wzmocnią zdrowie Twojego mózgu

  • 8 sierpnia, 2024
  • 5 min read
5 skutecznych połączeń pokarmowych, które wzmocnią zdrowie Twojego mózgu


Nic nie działa lepiej niż domowe jedzenie jak dal (soczewica), khichdi (danie z ryżu i soczewica) i Palak (szpinak) Jeśli chodzi o zdrowie mózgu. Proste i niskokaloryczne posiłki można dostosować tak, aby zawierały mało sodu, niezdrowych tłuszczów i innych konserwantów, które zwykle występują w potrawach restauracyjnych. Nadmiar sodu może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, w tym spadku funkcji poznawczych, ponieważ badania pokazują, że może prowadzić do słabego funkcjonowania komórek mózgowych (komórek śródbłonka).
Według Harvard Medical School zielone warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, kapusta włoska i brokuły, są bogate w składniki odżywcze korzystne dla mózgu, takie jak witamina K, luteina, kwas foliowy i beta-karoten.

Dieta oparta na roślinach może pomóc obniżyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i choroby Alzheimera, poprawić koncentrację, jasność umysłu, poprawić nastrój i samopoczucie emocjonalne oraz zmniejszyć ryzyko udaru i innych chorób układu krążenia.

Oto 5 potężnych połączenia żywności które mogą poprawić funkcjonowanie mózgu:

1. Palak i dal (szpinak i soczewica)

Szpinak ma bogactwo niesamowitych składników odżywczych dla mózgu, w tym przeciwutleniacz zwany luteiną, który występuje w dużych ilościach w tym ciemnozielonym warzywie liściastym. Pomaga usuwać toksyny z mózgu, oprócz radzenia sobie z pogorszeniem funkcji poznawczych związanym z wiekiem. Soczewica ma związki roślinne polifenole, które kontrolują stany zapalne i utrzymują zdrowie mózgu. Połączenie tych dwóch silnych produktów może dobrze odżywić mózg.

Warto przeczytać!  Czy gadżety elektroniczne mogą powodować guzy mózgu? |

2. Mleko i migdały

Migdały są magazynem witaminy E, oprócz zdrowych tłuszczów, magnezu i białka, które zapobiegają uszkodzeniom komórek mózgowych i poprawiają funkcje poznawcze. Są również dobrym źródłem tłuszczów jednonienasyconych. Mleko ma bogactwo składników odżywczych, takich jak witamina D, wapń i białko. Połączenie mleka i migdały nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie mózgu, ale także pomaga powstrzymać uczucie głodu.

3. Jajka i smażone warzywa

Jajka są pełne witamin B6 i B12, kwasu foliowego i choliny, wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla funkcji mózgu i pamięci. Cholina odgrywa również rolę w regulacji nastroju i wyostrzaniu pamięci. Dodanie bogatych w przeciwutleniacze smażonych warzyw do posiłku może zapewnić posiłek bogaty w składniki odżywcze, który może utrzymać mózg aktywnym i zwinnym w dłuższej perspektywie.

4. Kurkuma i czarny pieprz

kurkuma i czarny pieprz

Indyjskie curry zawdzięczają swój żółty kolor kurkuma i w wielu przypadkach smak z czarny pieprz. Oba kluczowe składniki kuchenne są używane w Indiach i innych krajach Azji Południowej od wieków. Oprócz dodawania smaku i koloru, te dwie przyprawy mają ogromne korzyści zdrowotne. Różne badania wykazały, że kurkuma i czarny pieprz są również pomocne w zwiększaniu mocy mózgu. Związek kurkumina w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem i ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Kombinacja wykracza poza rozbudzanie kubków smakowych. Czarny pieprz zawiera piperynę, która pomaga w absorpcji kurkumy. Stąd ta kombinacja jest niesamowita dla zdrowia mózgu.

Warto przeczytać!  Nanocząsteczki aktywowane promieniami rentgenowskimi o ultraniskiej energii skutecznie powstrzymują agregację i toksyczność beta amyloidu w modelach przedklinicznych

5. Amla i miód

Miód z gotowaną i rozgniecioną amlą to przekąska korzystna dla mózgu i serca. Amla zawiera witaminę C i przeciwutleniacze, które są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla zdrowia mózgu. Jest również bogata w fitoskładniki i przeciwutleniacze, które mogą wyostrzyć pamięć i zapobiegać uszkodzeniom komórek mózgowych. W połączeniu z miodem zapewnia naturalny zastrzyk energii i poprawia funkcje poznawcze.

Najlepsze pokarmy zapobiegające rakowi płuc




Źródło