Zdrowie

6 pokarmów, które należy jeść, gdy jesteś na diecie przeciwzapalnej

  • 20 czerwca, 2024
  • 4 min read
6 pokarmów, które należy jeść, gdy jesteś na diecie przeciwzapalnej


„Jeśli spożywanie określonych pokarmów sprawia trudności, suplementy mogą wypełnić luki” – zgadza się Wilson. „Istnieje szeroka gama suplementów błonnika, od Metamucil po napoje gazowane błonnikowe, suplementy oleju rybnego renomowanych firm, takich jak Nordic Naturals, oraz probiotyki przechowywane w lodówce/chłodni”.

Biorąc to pod uwagę, zmiana nawyków żywieniowych i wspomaganie tych wysiłków suplementami jest podejściem bardziej holistycznym, a przez to skutecznym. Aby pomóc Ci w Twojej misji zdrowego odżywiania, oto sześć produktów spożywczych, które mogą zmniejszyć stan zapalny.

Łosoś i sardynki

Ryby, nasiona i orzechy to niezbędne środki przeciwzapalne. „Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą odgrywać rolę w pośredniczeniu (łagodzeniu i/lub osłabianiu) reakcji zapalnej w organizmie” – mówi Wilson. Tłuste ryby, takie jak makrela i tuńczyk – wraz z siemieniem lnianym, nasionami chia i różnymi orzechami – również mogą zapewnić dzienną dawkę kwasów omega-3. „Regularne spożywanie orzechów wiąże się z niższym poziomem stanów zapalnych i zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych” – potwierdza Sakaida.

Zielona herbata

Twoja popołudniowa mrożona matcha stała się jeszcze bardziej atrakcyjna. Doktor Andrew Weil (twórca wspomnianej wcześniej diety przeciwzapalnej Dr Weil) zaleca sięgnięcie po zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej ochronne antyoksydanty. Uważa się, że duża ilość katechin zawartych w zielonej herbacie (flawonoidy, klasa polifenoli występujących w roślinach) zwalcza stany zapalne. Jeśli jesteś fanem matchy – hiperskoncentrowanej, wysokiej jakości zielonej herbaty w proszku – jeszcze lepiej.

Warto przeczytać!  Czy powinniśmy się martwić letnim wzrostem zachorowań na COVID? Wszystko o nowych wariantach FLiRT | Zdrowie

Jagody

Berry-girl to coś więcej niż romantyczne podejście do makijażu; to także sposób na zrównoważenie organizmu i eliminację stresu oksydacyjnego (wysoki poziom reaktywnych form tlenu, które mogą uszkadzać struktury wewnętrzne i wywoływać stany zapalne). Jagody, takie jak maliny, jeżyny i jagody, zawierają ochronne składniki odżywcze, które dr Weil zaleca w celu zapobiegania i łagodzenia stanów zapalnych. Co więcej, są smaczne i łatwe do włączenia do swojej rutyny w postaci przekąsek, koktajli i dodatków do sałatek.

Całe ziarna

Uważa się, że błonnik zmniejsza stan zapalny (wraz z cholesterolem i cukrem we krwi), równoważąc pH i przepuszczalność jelit. A jak się dowiedzieliśmy, szczęśliwe jelita to lepszy mózg. „Całe ziarna — takie jak owies, komosa ryżowa i brązowy ryż — są bogate w błonnik, witaminy i minerały, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego” – mówi Sakaida. „Wiąże się je również z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia”.

Kurkuma

Chociaż wiele ziół i przypraw wiąże się z łagodzeniem stanu zapalnego, króluje kurkuma. Możesz podziękować kurkuminie polifenolowej, aktywnemu składnikowi korzenia, za jej działanie przeciwutleniające. Wybierz latte ze złotym mlekiem, posyp trochę sałatką lub po prostu dodaj tę przyprawę do swoich codziennych potraw, aby natychmiast wzmocnić odporność i poprawić trawienie.

Warto przeczytać!  Czy Twoje wnętrzności czują się... nieswojo? Dietetyk zdradza 4 objawy jelit, które musisz znać

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oleje z nasion mogą być dietą nie do przyjęcia, ale oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może popchnąć Cię w stronę życia wolnego od nadmiernych stanów zapalnych. Olej ten jest źródłem zdrowego tłuszczu i udowodniono, że zmniejsza markery stanu zapalnego, dzięki (ponownie) swoim przeciwutleniaczom, w szczególności oleokantalowi (który, jak udowodniono, ma działanie przeciwzapalne podobne do ibuprofenu).

Jedzenie na wynos? Jedzenie to dosłownie lekarstwo. Odpowiednio przekąska!

Ta historia po raz pierwszy pojawiła się na vogue.com

Przeczytaj także:

Sok z jarmużu to napój przeciwzapalny, który warto włączyć do swojej diety

Składnik ten działa przeciwzapalnie, zapobiega wypadaniu włosów i ma więcej witaminy D niż mleko

Jest to przeciwzapalne pożywienie, które dietetycy włączają do swojej diety – na śniadanie, lunch i kolację


Źródło