Zdrowie

7 emulgatorów stosowanych w popularnych produktach spożywczych może zwiększać ryzyko

  • 28 kwietnia, 2024
  • 8 min read
7 emulgatorów stosowanych w popularnych produktach spożywczych może zwiększać ryzyko


pracownicy fabryk żywności sortujący masowo produkowane słodyczeUdostępnij na Pintereście
Masowo produkowane desery i inne popularne produkty spożywcze zawierają dodatki, które mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2. Źródło obrazu: Monty Rakusen/Getty Images.
  • Na cukrzycę choruje około 530 milionów dorosłych na całym świecie, przy czym cukrzyca typu 2 stanowi 98% przypadków.
  • Niektóre wybory dotyczące stylu życia, takie jak przestrzeganie niezdrowej diety i spożywanie ultraprzetworzonej żywności, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby.
  • Francuscy badacze zidentyfikowali obecnie siedem emulgatorów dodatków do żywności występujących w ultraprzetworzonej żywności, które wiążą się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

Naukowcy szacują, że na całym świecie na cukrzycę choruje około 530 milionów dorosłych, z czego 98% to cukrzyca typu 2.

Niektóre wybory związane ze stylem życia, np siedzący tryb życiapo niezdrowa dietai posiadanie nadwaga lub otyłość może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Poprzednie badania wykazały również, że umiarkowane spożycie żywność ultraprzetworzona — które zazwyczaj zawierają duże ilości cukru, tłuszczu, soli i dodatków do żywności — mogą zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby.

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Narodowego Instytutu Badawczego Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE) oraz Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (INSERM) we Francji wykazało, że spożywanie siedmiu określonych dodatki do żywności, emulgatory znajdujące się w ultraprzetworzonej żywności mogą wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie Cukrzyca i endokrynologia Lancet.

Według doktora Bernarda Sroura, młodszego profesora w INRAE ​​i współautora tego badania, emulgatory należą do najczęściej stosowanych dodatków w przetworzonej żywności.

Rozmawiam z Wiadomości medyczne dzisiajwyjaśnił, gdzie zazwyczaj znajdują się te dodatki do żywności:

„Często dodaje się je do przetworzonej i pakowanej żywności, takiej jak niektóre ciasta przemysłowe, ciastka i desery, a także lody, batony czekoladowe, pieczywo, margaryny i gotowe posiłki, aby poprawić ich wygląd, smak i konsystencję oraz wydłużyć trwałości oraz możliwość mieszania substancji wodnych – na bazie wody – z substancjami na bazie oleju.”

Warto przeczytać!  Centrum wydaje porady stanom w sprawie przypadków wirusa Zika z Maharasztry | Najnowsze wiadomości Indie

Na potrzeby tego badania Srour i jego zespół przeanalizowali dane medyczne ponad 104 000 obywateli Francji, którzy wzięli udział w internetowym badaniu kohortowym NutriNet-Santé w latach 2009–2023.

Przez 14 lat uczestnicy badania co 6 miesięcy dostarczali co najmniej 2-dniowe zapisy dietetyczne. Spożytą żywność porównano z bazami danych w celu zidentyfikowania obecności i ilości dodatków do żywności.

Po średnim okresie obserwacji trwającym 7 lat naukowcy zidentyfikowali siedem emulgatorów dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2.

To są:

  1. fosforan trójpotasowy (E340) — ryzyko zwiększone o 15% na każde zwiększenie dawki o 500 miligramów (mg) dziennie
  2. guma guar (E412) — ryzyko zwiększone o 11% na każde zwiększenie dawki o 500 mg na dzień
  3. guma ksantanowa (E415) — ryzyko zwiększone o 8% na każde zwiększenie dawki o 500 mg na dzień
  4. estry mono- i diacetylowinowego mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E472e) — ryzyko zwiększone o 4% na każde zwiększenie dawki o 100 mg na dzień
  5. cytrynian sodu (E331) — ryzyko zwiększone o 4% na każde zwiększenie dawki o 500 mg na dzień
  6. karageny (ogółem karageny i E407) — ryzyko zwiększone o 3% na każde zwiększenie dawki o 100 mg dziennie
  7. guma arabska (E414) — ryzyko zwiększone o 3% na każde zwiększenie dawki o 1000 mg na dzień.

Jednak najbardziej nieoczekiwanym odkryciem było to, że dodatki te pojawiały się wśród składników niektórych produktów spożywczych i napojów, które ludzie często uważają za zdrowe.

„Co zaskakujące, niektóre emulgatory były obecne w niektórych produktach spożywczych reklamowanych jako „zdrowa” żywność, takich jak lekkie margaryny na bazie roślin, niektóre rodzaje chleba, mleko roślinne, jogurty smakowe, dlatego nawet uczestnicy o bardziej korzystnych zachowania żywieniowe mogą być narażone na te substancje” – powiedział nam Srour.

Powiedziała dr Mathilde Touvier, dyrektor ds. badań w INSERM, koordynatorka kohorty NutriNet-Santé i współautorka tego badania MNT zespół badawczy zdecydował się zbadać potencjalny wpływ emulgatorów w dodatkach do żywności na ryzyko cukrzycy typu 2, ponieważ niewielka liczba badań eksperymentalnych – in vitro, na zwierzętach i krótkoterminowych, randomizowanych badań kontrolowanych – sugerowała niekorzystny wpływ niektórych emulgatorów, takich jak dysbioza mikroflory jelitowej, zapalenieI zaburzenia metaboliczne.

Warto przeczytać!  W badaniu Stanforda zidentyfikowano 6 rodzajów depresji

„Dwa badania kohortowe przeprowadzone w naszej grupie wykazały powiązanie między ekspozycją na różne emulgatory dodatków do żywności a zwiększonym ryzykiem choroba sercowo-naczyniowa I rak– kontynuował Touvier.

„O ile nam wiadomo, nie przeprowadzono jeszcze takiego badania w celu oceny ryzyka cukrzycy typu 2. Dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się tym powiązaniom w kohorcie NutriNet-Santé, ponieważ dysponujemy szczegółowymi i powtarzającymi się danymi dotyczącymi diety – w tym handlowymi markami spożywanej żywności – w połączeniu z długim okresem obserwacji” – powiedziała nam.

Touvier powiedział, że w przyszłości zespół zbada potencjalne mechanizmy leżące u podstaw tego powiązania, ponieważ obecnie nie są one jasne.

„Będziemy przyglądać się zmianom w niektórych markerach krwi i mikroflorze jelitowej powiązanym ze spożywaniem tych dodatków, aby lepiej zrozumieć leżące u ich podstaw mechanizmy” – powiedziała nam. „Przyjrzymy się także wpływowi mieszanek dodatków na zdrowie i ich potencjalnym „skutkom koktajlu”.

Po zapoznaniu się z tym badaniem Monique Richard, MS, RDN, LDN, zarejestrowana dietetyczka i właścicielka Nutrition-In-Sight, powiedziała: MNT że odkrycia te dostarczają interesującej hipotezy „przyczynowości” widzianej z perspektywy metodologii obserwacyjnej.

„Jednak powszechnie wiadomo, że cukrzyca jest bardzo złożoną chorobą, której często przypisuje się wiele czynników – tj. genetykę, styl życia, nadmiar żywności o dużej zawartości energii – które mogą zwiększać ryzyko lub wpływać na objawy choroby” – wyjaśnił Richard.

„Z pewnością potencjalne ścieżki wpływania na stan zapalny, zakłócanie detoksykacji i zdrowia przewodu pokarmowego to prawdopodobne czynniki, które mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2” – postawiła hipotezę.

MNT rozmawiał także z doktorem Pouyą Shafipourem, certyfikowanym przez komisję lekarzem medycyny rodzinnej i otyłości w Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica w Kalifornii, niezaangażowanym w to badanie, który stwierdził, że nie jest zaskoczony wynikami badania.

Warto przeczytać!  100 lat elektroencefalografii (EEG) w medycynie ludzkiej

„Wiemy, że dodatki w dużym stopniu przyczyniają się do otyłości” – kontynuował Shafipour. „Nie jest to niespodzianką, ponieważ zwiększa to stłuszczenie wątroby i ogólnie przyrost masy ciała oraz insulinooporność. To był dobry krok, ponieważ teraz, miejmy nadzieję, zachęca do wprowadzenia większej liczby regulacji rządowych, a także do zachęcania pacjentów do spożywania bardziej prawdziwej, zdrowej żywności”.

Dla tych, którzy chcą spożywać mniej emulgatorów dodatków do żywności, Shafipour powiedział, że jest to tak proste, jak skupienie się na jedzeniu prawdziwej, pełnowartościowej żywności.

„Nawet wiele suplementów diety, batonów proteinowych, koktajli proteinowych, wszystkiego, co jest dostarczane w opakowaniu, czegoś suszonego, trzeba dodać […] różnych konserwantów, aby móc je zakonserwować i wydłużyć ich trwałość” – wyjaśnił.

„Im więcej naturalnych źródeł jemy w postaci żywności i suplementów, tym lepiej. Jedzenie większej ilości owoców niż batonów owocowych, soków owocowych, [and] napoje gazowane. Zamiast batonów proteinowych wybierz bardziej naturalne źródła białka, takie jak sery, wędliny lub białko roślinne.

– Pouya Shafipour, lekarz medycyny

Richard zachęcał wszystkich do zapoznania się z listą składników wraz z instrukcją panele z faktami żywieniowymi aby zrozumieć skład i profil odżywczy wybranej przez siebie żywności.

„Monitorowanie częstotliwości i ilości pakowanych rodzajów żywności – tj. czekolady lub słodyczy, przekąsek, wypieków, posiłków opakowanych – jest również bardzo ważne przy zwiększaniu liczby produktów spożywczych, które w sposób naturalny nie zawierają tych dodatkowych składników, takich jak owoce, warzywa, zdrowe tłuszcze, produkty pełnoziarniste i chude białko tak często, jak to możliwe” – radziła.

Oraz „spotkanie z dyplomowanym dietetykiem-żywieniowcem, aby lepiej zrozumieć, jak interpretować listę składników i możliwe konsekwencje, a także zrozumieć [individualized advice] konkretnych zaleceń dietetycznych” jest również kluczowe, powiedział Richard.


Źródło