Zdrowie

8 korzyści zdrowotnych grejpfruta

  • 4 czerwca, 2024
  • 5 min read
8 korzyści zdrowotnych grejpfruta


Grejpfrut, owoc cytrusowy, jest pełen kluczowych składników odżywczych, które są dobre dla Twojej skóry, oczu i ogólnego stanu zdrowia. Mówimy Ci o zdrowotnych właściwościach grejpfruta.

Grejpfrut może być pikantny lub słodko-gorzki. Owoce cytrusowe pochodzące z wyspy Barbados składają się głównie z wody. Zapewnia nie tylko nawodnienie, ale także witaminy i minerały, dzięki czemu jest zdrowym owocem. Grejpfrut zwykle występuje w odmianach różowej i czerwonej i może pomóc w utracie wagi, wzmocnić układ odpornościowy, wspierać zdrowie skóry, a nawet może pomóc w utrzymaniu insulinooporności. Czytaj dalej, aby poznać korzyści zdrowotne grejpfruta, które można łatwo włączyć do swojej diety.

Jakie właściwości zdrowotne ma grejpfrut?

Jedzenie grejpfruta może być dobre, ponieważ ma wiele korzyści zdrowotnych:



1. Zdrowie jelit

Grejpfrut nie ma bardzo dużej ilości błonnika, ale mimo to może być dobry dla jelit. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych około 100 gramów grejpfruta zawiera prawie 2 gramy błonnika. Ponieważ zawiera błonnik, może pomóc zapobiegać zaparciom i zwiększać liczbę dobrych bakterii w organizmie, mówi dietetyk Samreen Saniya.

Grejpfrut może pomóc w utracie wagi. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Freepik

2. Zarządzanie wagą

Obecność błonnika w grejpfrucie oznacza również, że może on pomóc w utrzymaniu uczucia sytości na długi czas. Jeśli przez długi czas odczuwasz uczucie sytości, jesz mniej, co może pomóc w utracie wagi – mówi ekspert.

Warto przeczytać!  Ultraczuła biopsja płynna pozwala wcześniej wykryć raka

3. Dobry do nawodnienia

Grejpfrut jest pełen wody, która zapewnia nawodnienie. Według USDA około 100 gramów grejpfruta zawiera 88,1 gramów wody. Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, musisz się nawadniać. Niektóre z funkcji obejmują dostarczanie składników odżywczych do komórek, ochronę stawów i narządów oraz utrzymywanie temperatury ciała

4. Dobry dla skóry

Grejpfruty zawierają witaminę C, która chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, oparzeniami słonecznymi, stanami zapalnymi i starzeniem się, mówi Saniya. Według USDA możesz otrzymać 31,2 mg witaminy C, jeśli spożyjesz 100 gramów grejpfruta.

5. Może zwiększyć odporność

Ponieważ grejpfrut zawiera dużą ilość witaminy C, może pomóc w zwiększeniu odporności, co z kolei chroni nas przed chorobami. Według badania z 2017 roku opublikowanego w czasopiśmie Nutrients osoby spożywające witaminę C mogą szybciej wyzdrowieć z przeziębienia niż osoby, które jej nie spożywają.

6. Zdrowie oczu

Beta-karoten obecny w grejpfrutach może być korzystny dla oczu, mówi ekspert. Może pomóc, utrzymując powierzchnię oka wilgotną i zdrową. Być może nie będziesz musiał zmagać się z problemami takimi jak suchość oczu.

Warto przeczytać!  Zaburzenia nadciśnieniowe w czasie ciąży zwiększają ryzyko zgonu sercowo-naczyniowego po porodzie: badanie | Zdrowie

7. Może zmniejszać insulinooporność

Jak wynika z badania opublikowanego w 2006 roku w czasopiśmie Journal of Medicinal Food, uczestnicy, którzy jedli grejpfruty trzy razy dziennie przed posiłkami, zaobserwowali zmniejszenie poziomu insuliny i insulinooporności w porównaniu z tymi, którzy nie jedli owoców cytrusowych. Obecność składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy C i A zawarte w grejpfrutach mogą pomóc w utrzymaniu insulinooporności i zapobieganiu cukrzycy – twierdzi ekspert.

8. Może obniżyć ryzyko udaru niedokrwiennego

Według American Heart Association owoce cytrusowe, takie jak grejpfrut, zawierają flawonoidy, które mogą zmniejszać ryzyko udaru niedokrwiennego u kobiet. Do udaru niedokrwiennego dochodzi, gdy dopływ krwi do części mózgu zostaje zmniejszony lub zablokowany, co uniemożliwia tkance mózgowej otrzymywanie tlenu i składników odżywczych.

Wybierz tematy, które Cię interesują i pozwól nam dostosować Twój kanał.

PERSONALIZUJ TERAZ

Regularne spożywanie grejpfrutów jest ogólnie bezpieczne, ale powinno stanowić część zbilansowanej diety. Można jeść pół grejpfruta dziennie – mówi ekspert. Można go zjeść jako przekąskę przed posiłkiem lub delektować się nim w postaci soku owocowego. Można go także dodawać do sałatek owocowych i świeżych soków.

Warto przeczytać!  Zaginione przypadki gruźlicy w dalszym ciągu stanowią problem w Indiach: dr Kuldeep Singh Sachdeva – Tak, Pendżab
Grejpfrut jest dobry dla Twojej skóry. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Shutterstock

Grejpfrut i leki

Wiele przepisanych leków jest rozkładanych lub metabolizowanych za pomocą enzymu CYP3A4 w jelicie cienkim, twierdzi ekspert. Ale jeśli spożyjesz za dużo grejpfruta, może to zablokować działanie CYP3A4. W takim przypadku większa ilość leku może przedostać się do krwi i pozostać w organizmie przez dłuższy czas. Na przykład, jeśli wypijesz dużo soku z grejpfruta lub spożyjesz go w nadmiarze podczas przyjmowania leków obniżających cholesterol, zbyt duża ilość leku może pozostać w organizmie. Może to zwiększyć ryzyko uszkodzenia wątroby.

Jakie są skutki uboczne grejpfruta?

Podobnie jak korzyści, grejpfrut ma również listę skutków ubocznych:

  • Grejpfrut może wpływać na metabolizm leku i zmniejszać jego działanie
  • Grejpfruty zawierają dużo potasu, więc osoby z chorobami nerek mogą nie być w stanie odfiltrować nadmiaru potasu.
  • Jest bardzo kwaśny, więc może pogorszyć objawy zgagi.

Jedzenie grejpfrutów ma zalety, ale osoby cierpiące na problemy żołądkowe powinny unikać owoców cytrusowych.


Źródło