Zdrowie

8 pokarmów przeciwzapalnych, które warto jeść

  • 21 czerwca, 2024
  • 7 min read
8 pokarmów przeciwzapalnych, które warto jeść


Pokarmy, które wybieramy, mogą pomóc w ujarzmieniu (lub rozpaleniu) stanu zapalnego.

„Żywność oznaczona jako przeciwzapalna zazwyczaj zawiera naturalne związki chemiczne, które pomagają organizmowi unikać stanów zapalnych lub je zwalczać” – mówi Priya Reddy, lekarz medycyny, reumatolog z Southwest Florida Rheumatology w Tampa Bay i członkini zarządu Association of Women in Rheumatology.

Chociaż niektóre stany zapalne są dobre (jest częścią naturalnej odpowiedzi odpornościowej organizmu), przewlekłe zapalenie może przyczynić się do wielu przewlekłych problemów zdrowotnych (takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nowotwory i zapalenie stawów) lub je pogorszyć – mówi dr Reddy. Badania sugerują, że włączenie określonych pokarmów do diety jest jedną z wielu interwencji, które mogą pomóc w zmniejszeniu ogólnego stanu zapalnego, co może pomóc w zapobieganiu przewlekłym schorzeniom zdrowotnym, zmniejszeniu ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych (w tym utraty pamięci) i spowolnieniu postępu choroby.

Polifenole, flawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-3, witamina E oraz pre- i probiotyki to główne związki chemiczne występujące w żywności przeciwzapalnej, mówi Reddy. „Żywność naturalnie zawierająca te związki jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, zdrowe tłuszcze i inne ważne składniki odżywcze”.

8 najlepszych produktów przeciwzapalnych, które warto uwzględnić w swojej diecie

Niekoniecznie można stwierdzić, po prostu patrząc na jedzenie, czy pomoże to w stłumieniu stanu zapalnego. Jednak naturalnie jasne i kolorowe produkty pełnoziarniste są często dobrym wyborem (pomyśl o owocach, warzywach i roślinach) – mówi Jen Scheinman, RD, zarejestrowana dietetyczka prowadząca prywatną praktykę w Ossining w stanie Nowy Jork. „Dąż do szerokiej gamy kolorów, aby mieć pewność, że otrzymasz wszystkie zawarte w nich silne przeciwzapalne składniki odżywcze”.


Źródło