Świat

80% Amerykanów uzyskało pozytywny wynik testu na obecność substancji chemicznych występujących w Cheerios, które mogą powodować niepłodność

  • 15 lutego, 2024
  • 5 min read
80% Amerykanów uzyskało pozytywny wynik testu na obecność substancji chemicznych występujących w Cheerios, które mogą powodować niepłodność


Biznes

Czterech na pięciu Amerykanów jest narażonych na działanie mało znanej substancji chemicznej występującej w popularnych produktach na bazie owsa – w tym Cheerios i Quaker Oats – która jest powiązana ze zmniejszoną płodnością, zaburzeniami wzrostu płodu i opóźnionym dojrzewaniem.

Environmental Working Group opublikowała w czwartek w czasopiśmie Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology badanie, z którego wynika, że ​​aż 80% Amerykanów uzyskało pozytywny wynik testu na obecność szkodliwego pestycydu zwanego chloromekwatem.

Według EWG „wysoce toksyczna chemikalia rolnicze” mogą być stosowane na szczeblu federalnym w owsie i innych zbożach importowanych do USA. Stosowany do upraw owsa i zbóż chlormekwat zmienia wzrost rośliny, zapobiegając jej wyginaniu się, a tym samym ułatwiając zbiory, zgodnie z EWG.

Według Environmental Working Group czterech na pięciu Amerykanów, czyli około 80%, jest narażonych na działanie mało znanej substancji chemicznej zwanej chloromekwatem, którą można znaleźć w popularnych produktach na bazie owsa, w tym Cheerios. skandynawskie – stock.adobe.com

„Co równie niepokojące, wykryliśmy tę substancję chemiczną w 92% produktów na bazie owsa zakupionych w maju 2023 r., w tym Quaker Oats i Cheerios” – stwierdziła ta organizacja non-profit w raporcie opublikowanym wraz z ustaleniami grupy.

General Mills, producent Cheerios, i PepsiCo, producent Quaker Oats, nie odpowiedziały natychmiast na prośby o komentarz.

Warto przeczytać!  Siły amerykańskie wracają na Filipiny, aby przeciwdziałać zagrożeniom ze strony Chin

Kolejny szczególnie niepokojący punkt danych: po badaniu na obecność chloromekwatu w moczu pobranym od 96 osób w latach 2017–2023, badania EWG „wykazały wyższe poziomy i częstsze wykrywanie chloromekwatu w próbkach z 2023 r.… co sugeruje, że narażenie konsumentów na chlormekwat może być na wzroście.”

EWG ostrzegła, że ​​narażenie na chlormekwat „może rosnąć”, chociaż wykazano, że szkodzi on zdrowiu reprodukcyjnemu zwierząt, a także szkodzi rozwojowi płodu i opóźnia dojrzewanie. Klarion – stock.adobe.com

Dla porównania, chlormekwat wykryto u 69% uczestników badania w 2017 r. W latach 2018–2022 liczba ta wzrosła do 74%, a w 2023 r. osiągnęła 90%.

Ponieważ chlormekwat zazwyczaj opuszcza organizm w ciągu 24 godzin, tak wysoka koncentracja pozytywnych testów wskazuje, że Amerykanie są regularnie narażeni na działanie pestycydu, jak wynika z raportu EWG opublikowanego wcześniej przez Daily Mail.

EWG zauważyła, że ​​choć badania nad chlormekwatem trwają, wykazały jego potencjalny wpływ na zwierzęta, co „rodzi pytania, czy może on również zaszkodzić ludziom” – stwierdziła EWG.

W badaniach na zwierzętach wykazano, że chlormekwat uszkadza układ rozrodczy i zaburza wzrost płodu u zwierząt, „zmieniając rozwój głowy i kości oraz zmieniając kluczowe procesy metaboliczne”.

EWG przetestowała także 20 kolejnych produktów na bazie owsa na zawartość chloromekwatu, a także siedem produktów organicznych, 13 produktów nieorganicznych i dziewięć produktów na bazie pszenicy – ​​stwierdziła EWG, choć nie określiła, jakich marek testowała żywność.

Warto przeczytać!  Uwolniona nastoletnia zakładniczka obawiała się, że Hamas ją zgwałci, będzie torturował i zabije

Wykrywalne poziomy tej substancji chemicznej wykryto w 92% nieekologicznej żywności na bazie owsa, podczas gdy tylko dwie próbki żywności na bazie pszenicy – ​​w obu przypadkach był to chleb – charakteryzowały się niskim poziomem chloromekwatu.

Tylko jedna z siedmiu próbek organicznych miała niski poziom chloromekwatu.

Grupa aktywistów oświadczyła, że ​​będzie kontynuować badania nad chlormekwatem i jego szkodliwymi skutkami i wezwała rząd federalny do odpowiedzi, w tym na temat tego, czy Agencja ds. Żywności i Leków powinna nałożyć obowiązek testowania amerykańskiej żywności na obecność chloromekwatu.

Ponieważ chlormekwat zwykle opuszcza organizm w ciągu 24 godzin, tak wysoka koncentracja pozytywnych testów wskazuje, że Amerykanie są regularnie narażeni na działanie pestycydu, który występuje również w produktach Quaker Oats – stwierdziła EWG. Adriana – stock.adobe.com

Jednakże EWG zauważyła, że ​​amerykańska Agencja Ochrony Środowiska pod rządami prezydenta Joe Bidena zaproponowała zezwolenie na pierwsze w historii zastosowanie chloromekwatu w uprawach jęczmienia, owsa, pszenżyta i pszenicy uprawianych w USA.

EWG oświadczyła, że ​​sprzeciwia się „niebezpiecznej” decyzji z kwietnia 2023 r. – która została wydana w odpowiedzi na wniosek producenta chlormekwatu Taminco.

FDA nie odpowiedziała natychmiast na prośbę o komentarz. Nie udało nam się uzyskać komentarza od Taminco.

Dopóki rząd nie określi parametrów dotyczących chlormekwatu i jego stosowania, EWG nalegała, aby konsumenci, jeśli chcą, aby owies był naprawiony, wybierali ekologiczną uprawę owsa bez syntetycznych pestycydów, takich jak chlormekwat.

Warto przeczytać!  „Pożar rozprzestrzeniał się szybciej niż samochody”: mieszkańcy przedmieść Aten opisują zniszczenia spowodowane śmiercionośnymi pożarami lasów

„Zaleceniem EWG dla kupujących jest kupowanie organicznych produktów owsianych, ponieważ owies ten jest uprawiany bez użycia toksycznych pestycydów, takich jak chlormekwat i glifosat” – powiedziała The Post wiceprezes EWG ds. badań naukowych Olga Naidenko.




Załaduj więcej…





Skopiuj adres URL, aby go udostępnić


Źródło