Zdrowie

9 ajurwedyjskich napojów monsunowych dla lepszej odporności

  • 21 lipca, 2024
  • 3 min read
9 ajurwedyjskich napojów monsunowych dla lepszej odporności


W porze monsunowej nasze ciała napotykają szczególne trudności, gdy gromadzą się chmury i zaczynają padać opady deszczu. Według ekspertów ds. zdrowia wzrost wilgotności i zmieniające się temperatury zapewniają idealne środowisko do rozwoju niebezpiecznych mikroorganizmów. Ta zmiana środowiska, wraz z możliwym zanieczyszczeniem wody i wzrostem chorób przenoszonych przez wektory, może znacząco wpłynąć na nasz układ odpornościowy.

Ajurwedyjskie napoje monsunowe dla lepszej odporności

Mleko Haldi

Mleko z kurkumą jest pełne korzyści wzmacniających odporność. Główny składnik, kurkumina, zwalcza stany zapalne i stres oksydacyjny, poprawiając zdolność organizmu do zapobiegania infekcjom. Ponadto ten uspokajający napój może poprawić trawienie.

Herbata Tulsi

Święta bazylia zajmuje święte miejsce w Ajurwedzie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Picie herbaty tulsi wzmacnia odporność, łagodzi stres i wspomaga zdrowie układu oddechowego.

Herbata imbirowa

Gingerol, bioaktywny związek zawarty w imbirze, jest skuteczny w zwalczaniu stanów zapalnych i wzmacnianiu odporności. Ta herbata jest szczególnie pomocna w porze monsunowej, łagodząc nudności i sprzyjając relaksowi.

Nie przegap: 6 najlepszych nasion, które należy włączyć do codziennej diety w celu utraty wagi

Sok Amla

Amla, znana również jako indyjski agrest, jest naturalnym źródłem witaminy C. Ten ostry i pikantny sok jest silnym wsparciem odpornościowym, wspomagającym organizm w walce z sezonowymi chorobami. Jest również korzystny dla oczyszczania organizmu z toksyn i utrzymania zdrowej skóry.

Warto przeczytać!  Pilna potrzeba poprawy badań przesiewowych i świadomości – Rising Kashmir

Mleko Ashwagandha

Według Ajurwedy stres jest uważany za znaczący czynnik przyczyniający się do spadku odporności. Ashwagandha, zioło o właściwościach adaptogennych, pomaga w skuteczniejszym zarządzaniu stresem przez organizm.

Nie przegap: 5 powodów, dla których warto włączyć mango do swojej diety

Woda z kminkiem

Silna odporność opiera się na zdrowych jelitach. Woda z kminkiem, który jest bogaty w przeciwutleniacze i właściwości przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga trawienie i może pomóc zapobiegać wzdęciom, które są powszechnymi problemami w porze monsunowej.

Herbata Neem

Silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne Neem sprawiają, że jest to świetna opcja dla utrzymania zdrowia w porze monsunowej. Ta herbata o łagodnej goryczce może pomóc w oczyszczeniu krwi, poprawie jakości skóry i wspomaganiu procedur detoksykacyjnych organizmu.

Woda miodowo-cytrynowa

Potężna tarcza przeciwko infekcjom powstaje, gdy witamina C z cytryn jest połączona z przeciwbakteryjnymi właściwościami miodu. To również doskonały sposób na utrzymanie nawodnienia i energii.

Herbata cynamonowa

Cynamon można stosować nie tylko w deserach. Ta pachnąca przyprawa ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Według ekspertów w dziedzinie zdrowia herbata cynamonowa jest korzystna dla utrzymania poziomu cukru we krwi i promowania zdrowia serca, co czyni ją dobrą opcją dla ogólnego dobrego samopoczucia w sezonie monsunowym.

Warto przeczytać!  Technologia obuwia pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia owrzodzeń stopy cukrzycowej

Aby poznać więcej takich historii, bądź na bieżąco z HerZindagi

Herzindagi.com to pion Jagran New Media poświęcony płci i stylowi życia, skierowany do kobiet w każdym wieku, pomagający im być na bieżąco, podążać za trendami i być świadomymi. Aby poprawić nasze wyniki i lepiej zrozumieć zainteresowania naszych czytelników, stworzyliśmy tę ankietę. Zajmie Ci to 2 minuty Twojego czasu, pomóż nam za pomocą tego linku.


Źródło