Nauka i technika

Aby zrównoważyć ryzyko otyłości, możesz wypróbować świadome nawyki żywieniowe

  • 11 lipca, 2023
  • 6 min read
Aby zrównoważyć ryzyko otyłości, możesz wypróbować świadome nawyki żywieniowe


Ojciec pomaga synowi ugotować danie.Udostępnij na Pintereście
Badanie sprawdza, w jaki sposób nawyki żywieniowe mogą zrównoważyć czynniki ryzyka otyłości. Iryna Auhustsinowicz/Stocksy
  • Nowe badanie wykazało, że ludzie, którzy są bardziej narażeni na rozwój otyłości, mogą nadal zmniejszać to ryzyko poprzez zachowania żywieniowe.
  • Strategie, takie jak uważność na to, co jesz, przyjmowanie mniejszych porcji i liczenie kalorii, mogą nawet przeciwdziałać niektórym skutkom genów związanych z otyłością.

W ciągu ostatnich dwóch dekad wskaźniki otyłości wśród dorosłych Amerykanów wzrosły z 31% w 2000 r. do 42% w 2020 r. Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom.

Współczesne środowisko, w którym żyjemy, jest często obwiniane za ten wzrost otyłości, z łatwym dostępem do taniej, wysokokalorycznej żywności i barierami dla regularnej aktywności fizycznej.

Ale genetyka może również zwiększać ryzyko rozwoju otyłości u danej osoby. Niektóre badania szacują, że geny odpowiadają za 50% do 90% różnic w wadze między ludźmi.

Różni się to jednak w zależności od badania, co sugeruje, że inne czynniki mogą wpływać na wagę, w tym świadome zmiany zachowań żywieniowych.

Strategie, takie jak uważność na to, co jesz, przyjmowanie mniejszych porcji i liczenie kalorii, mogą nawet przeciwdziałać niektórym skutkom genów związanych z otyłością, twierdzą autorzy nowego badania.

W nowym badaniu, opublikowanym 6 lipca w czasopiśmie Międzynarodowy Dziennik Epidemiologiinaukowcy przeanalizowali dane dotyczące ponad 3700 dorosłych w Wielkiej Brytanii, którzy wzięli udział w dwóch oddzielnych badaniach.

Zmierzono wagę i wzrost uczestników, a oni dostarczyli próbkę krwi, którą naukowcy wykorzystali do obliczenia genetycznego ryzyka otyłości.

Ludzie wypełniali również kwestionariusze, które mierzą różne zachowania żywieniowe, takie jak skłonność do emocjonalnego jedzenia lub przejadania się z powodu głodu.

Warto przeczytać!  Niezrównoważona produkcja kawy powoduje mor

Naukowcy odkryli, że osoby z wyższym genetycznym ryzykiem otyłości częściej miały wyższy wskaźnik masy ciała (BMI).

BMI to A pomiar ocenić, czy ktoś ma otyłość, nadwagę lub niedowagę. Nie zawsze dokładnie ocenia poziom tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w przypadku niektórych grup rasowych/etnicznych lub innych.

Jednak wyniki badania wykazały również, że w przypadku osób, które uzyskały wyższe wyniki w zakresie niektórych rodzajów zachowań żywieniowych – zwanych „powściągliwością poznawczą” – związek między genami a BMI był zmniejszony.

Obejmowało to zarówno elastyczne strategie – takie jak uważne jedzenie, kontrolowanie porcji i siekanie warzyw z wyprzedzeniem w celu łatwiejszego podjadania – jak i sztywne strategie, takie jak liczenie kalorii.

„Po raz pierwszy odkryliśmy, że zwiększenie obu rodzajów ograniczeń — [flexible and rigid] — może potencjalnie poprawić BMI u osób genetycznie zagrożonych; co oznacza, że ​​interwencje oparte na powściągliwości mogą być przydatne w zwalczaniu problemu” – powiedziała autorka badania Shahina Begum, doktorantka psychologii z University of Exeter w Wielkiej Brytanii, w komunikacie prasowym.

Dr Supriya Rao, gastroenterolog i specjalista medycyny otyłości w Integrated Gastroenterology Consultants w Chelmsford w stanie Massachusetts, powiedziała, że ​​badanie potwierdza to, co już wiadomo – że powściągliwość w jedzeniu może pomóc niektórym ludziom utrzymać zdrową wagę.

Jednak „wzorce żywieniowe mają wieloczynnikowy składnik – behawioralny, emocjonalny, psychologiczny, kulturowy itp.” – powiedziała. „Trudno jest więc po prostu użyć jednego środka, takiego jak [restraint]aby zapewnić utrzymanie prawidłowej masy ciała.”

Warto przeczytać!  Genetyczna nadzieja w walce z wyniszczającą chorobą pszenicy

Jednak uważność na to, co jemy – a także kiedy jemy i dlaczego – może pomóc nam utrzymać zdrową wagę, powiedziała dr Jennifer Sacheck, profesor profilaktyki i dobrego samopoczucia w Milken Institute School of Public Health w The George Washington University w Waszyngtonie

Powiedziała, że ​​ważne jest również zwracanie uwagi na sygnały hormonalne, takie jak głód i uczucie sytości.

Dr Amy Lee, szefowa ds. żywienia w firmie Nucific, zgadza się, że bycie bardziej dostrojonym do swojego ciała i świadome swoich nawyków żywieniowych może pomóc w zmianie sposobu jedzenia. Przyznaje jednak, że dla niektórych osób może to być codzienna walka.

Liczenie kalorii i inne restrykcyjne zachowania mogą być również pomocne dla niektórych osób, powiedział Sacheck. W szczególności zrozumienie zawartości kalorii w żywności może pomóc ludziom uświadomić sobie ukryte kalorie znajdujące się w wysokoenergetycznych przekąskach – powiedziała.

Jednak sztywne strategie nie są zwykle zalecane do długoterminowej utraty wagi, powiedziała.

Poza tym „zawsze istnieje ryzyko, że niektóre z nich zawiodą [rigid] strategie, które mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania”, powiedziała, „dlatego ważne jest, aby nie stosować skrajnych środków”.

Endokrynolog dr Beverly Tchang, adiunkt medycyny w Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku i doradca Ro, powiedziała, że ​​pracownicy służby zdrowia powinni mieć świadomość, że osoby z historią zaburzeń odżywiania mogą być bardziej narażone na programy kontroli wagi.

„Gdy tylko jest to możliwe, lekarze medycyny otyłości, terapeuci, psychiatrzy itp. powinni współpracować, aby pomóc pacjentom rozwinąć zdrowe relacje z jedzeniem i poprawić ogólny stan zdrowia” – powiedziała.

Warto przeczytać!  CAHNR Alum Kira Dineen dzieli się cudami genetyki poprzez podcasty

Podczas gdy odżywianie i aktywność fizyczna są podstawą wszystkich strategii kontroli wagi, Tchang powiedział, że istnieje wiele narzędzi do wyboru, takich jak rejestrowanie żywności lub uważne jedzenie.

„To, co działa dla jednej osoby, może nie działać dla innej” – powiedziała. „Dlatego ważne jest, aby znaleźć to, co jest dla ciebie wygodne i zrównoważone”.

Sacheck zaleca rozpoczęcie od zbilansowanej diety pełnej pokarmów bogatych w składniki odżywcze, w tym różnych warzyw i owoców, pełnych ziaren i chudych źródeł białek.

Sugeruje również planowanie posiłków i przekąsek oraz gotowanie i przygotowywanie własnych posiłków, kiedy tylko jest to możliwe. Pomoże ci to uniknąć ciążenia do automatów lub restauracji typu fast food, gdy jesteś głodny.

Ponadto, jeśli pewne sygnały „wyzwalają” chęć jedzenia – na przykład przejeżdżanie obok kawiarni lub przebywanie przy komputerze o określonych porach dnia – spróbuj zmienić te wzorce, powiedział Sacheck.

I weź codzienną aktywność fizyczną, powiedziała, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu wagi.

W nowym badaniu dotyczącym otyłości naukowcy przeanalizowali dane dotyczące ponad 3700 dorosłych w Wielkiej Brytanii.

W badaniu osoby z wyższym genetycznym ryzykiem otyłości częściej miały wyższy wskaźnik masy ciała. Jednak naukowcy odkryli również, że w przypadku osób, które uzyskały wyższe wyniki w zakresie niektórych rodzajów zachowań żywieniowych – zwanych „powściągliwością poznawczą” – związek między genami a BMI był zmniejszony.


Źródło