Adaptacja genetyczna? Nowe badania nad ludzkimi patogenami bakteryjnymi w gotowych do spożycia owocach i warzywach
![Adaptacja genetyczna? Nowe badania nad ludzkimi patogenami bakteryjnymi w gotowych do spożycia owocach i warzywach](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/11/Open-Refrigerator-On-Kitchen-At-Night-464x470.jpg)
Badanie mikrobiologii żywności: kilka ważnych faktów na temat chorób przenoszonych przez żywność
Według nowych badań opublikowanych przez naukowców ze School of Biosciences na Uniwersytecie w Cardiff, Salmonella, E coli I Listeria monocytogenes są częstymi źródłami epidemii chorób przenoszonych przez żywność ze względu na unikalne adaptacje genetyczne. W swoich badaniach najpierw zauważyli szereg faktów:
- Norowirus stanowi około 1/5 wszystkich chorób przenoszonych przez żywność, czyli około 120 milionów z 600 milionów przypadków rocznie;
- W USA prawie 60% ognisk związanych z owocami i warzywami jest wynikiem norowirusa;
- W Europie liczba ta jest tylko nieznacznie niższa – nieco ponad 50%;
- Salmonella jest tradycyjnie główną przyczyną chorób przenoszonych przez żywność w Europie i USA;
- Salmonella jest przyczyną większości hospitalizacji i zgonów w USA osób, u których zidentyfikowano określony patogen;
- Jedno z europejskich badań wykazało, że prawie 1% wszystkich owoców i warzyw dostępnych na rynku produktów gotowych do spożycia zawierało bakterie salmonelli;
- Istnieje ponad 2500 serotypów Salmonella enterica;
- Salmonella Newport n Salmonella Enteritis to najczęstsze serotypy salmonelli występujące w świeżych owocach i warzywach;
- WAŻNE WYNIKI: niektóre serotypy ewoluowały, aby przyłączać się do określonych typów roślin lub przyłączać się do nich, co odróżnia je od innych serotypów, które przyczepiają się do takich rzeczy jak mięso;
- E. Coli wytwarzająca toksynę Shiga jest powiązana z ponad 12% ognisk w USA w porównaniu z zaledwie 4% w Europie;
- Ogniska E. coli mogą być duże: w Japonii jedno gospodarstwo rolne spowodowało w 1996 r. 9441 przypadków E. coli, w tym 12 zgonów, a w Niemczech w przypadku surowych kiełków było to przyczyną 3816 przypadków i 54 zgonów”.
- Istnieje 13 serotypów Listerii;
- Listeria charakteryzuje się najwyższym współczynnikiem śmiertelności wśród „pospolitych” patogenów bakteryjnych.
Salmonella: przystosowanie się do przywiązania
Według badań niektóre serotypy (lub „serotypy”) mają unikalne zdolności przyłączania się do określonych roślin. Na przykład bazylia jest często podatna na Salmonella Enteritidis, Typhimurium i Senftenberg. Salmonella Tennessee łatwo przyczepia się do sałaty. W niektórych przypadkach badacze uważają, że kluczem jest unikalna adaptacja genetyczna określonego serotypu salmonelli. W innych przypadkach wychodzą na jaw właściwości danej rośliny – np. liście kapusty są mniej podatne na przyczepienie się salmonelli niż zwykła sałata, a wśród sałat Salmonella Typhimurium łatwiej przylega do „Nelly” i „Romaine” niż do „Cancan”. lub sałata lodowa.
Mikrobiologia żywności przedstawiła następujący wykres:
Tabela 1. Liczba ognisk, liczba przypadków i zgonów związanych ze skażonymi owocami/warzywami w latach 2006–2023 w USA. (Dane z Centrów Kontroli Chorób, 12 lipca 2023 r.).
Źródła | Salmonella | E coli | L. monocytogenes | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Wybuchy | Sprawy | Zgony | Wybuchy | Sprawy | Zgony | Wybuchy | Sprawy | Zgony | |
Pomidory | 1 | 183 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Kiełkujące warzywa | 9 | 694 | 0 | 4 | 110 | 0 | 1 | 5 | 2 |
Papaje | 6 | 438 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Melon/Kantalupa | 5 | 546 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 147 | 33 |
Orzech kokosowy | 2 | 41 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ogórki | 3 | 1266 | 7 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Mango | 1 | 127 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
szpinak | 0 | 0 | 0 | 3 | 247 | 3 | 0 | 0 | 0 |
Sałata | 0 | 0 | 0 | 5 | 523 | 5 | 0 | 0 | 0 |
Mieszane owoce/warzywa/sałatki | 3 | 1638 | 0 | 4 | 118 | 2 | 5 | 75 | 8 |
Jabłka | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 35 | 7 |
Grzyby | 1 | 55 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 41 | 4 |
Cebule | 2 | 2167 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Brzoskwinie | 1 | 101 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Całkowity | 34 | 7256 | 10 | 16 | 998 | 10 | 10 | 303 | 54 |
Punkty skażenia obejmują:
- Zanieczyszczenie gleby przed zbiorami, nasiona (częściej niż sądzono) i woda do nawadniania.
- Do skażenia po zbiorach, obejmującego przechowywanie, przygotowanie i pakowanie, może dojść, gdy obiekt jest brudny, zanieczyszczony lub zaatakowany przez gryzonie i owady, lub gdy pracownicy nie przestrzegają zasad higieny osobistej. Przestrzeganie i wykorzystywanie GMP i HACCP jest niezbędne!
Kluczowe ustalenie:
Powierzchnie owoców i warzyw są wyjątkowe. Są to trudne środowiska i często borykają się z wahaniami pogody, promieniowaniem słonecznym, niską lub zbyt dużą wilgocią i brakuje im pożywienia w porównaniu z ciepłym wnętrzem zwierzęcego żywiciela. Jak zatem przeżywają bakterie, które chcą przenieść się na owoce i warzywa? Bakterie przenoszone przez żywność musiały się przystosować, aby móc wykorzystywać owoce i warzywa jako środek skutecznego przenoszenia. Z biegiem czasu doprowadziło to do powstania szczepów, które lepiej przeżywają na powierzchni rośliny niż u ciepłokrwistego żywiciela i odwrotnie. Zaobserwowano na przykład, że Listeria angażuje się w adhezję – płetwa trwa zaledwie jedną sekundę. Po przyłączeniu niektóre z tych bakterii nabrały biegłości w tworzeniu biofilmu, który pozwala na zachowanie przyczepu i replikację. W przypadku niektórych proces ten trwa następnie poprzez inwazję do wnętrza rośliny poprzez otwieranie liści – jest to sposób na uniknięcie mycia lub dezynfekcji.
Kluczowym wnioskiem z badań mikrobiologii żywności jest to, że bakterie te stale się przystosowują, aby stać się coraz bardziej skuteczne w replikacji i rozprzestrzenianiu się. To wyzwania stojące przed branżą spożywczą – zwłaszcza plantatorami owoców i warzyw.