Nauka i technika

Afryka intensyfikuje inżynierię genetyczną dla upraw odpornych na zmianę klimatu

  • 10 marca, 2023
  • 4 min read
Afryka intensyfikuje inżynierię genetyczną dla upraw odpornych na zmianę klimatu


[ABUJA] Afrykańscy naukowcy twierdzą, że intensyfikują badania nad uprawami modyfikowanymi genetycznie (GM), takimi jak kukurydza i maniok, aby zwiększyć bezpieczeństwo żywieniowe na kontynencie jako zmiana klimatu kładzie większy nacisk na plony.

W październiku 2022 r. Kenia dołączyła do krajów afrykańskich już stosujących genetykę Inżynieria stawić czoła wyzwaniom związanym z wydajnością rolnictwa, które nasiliły się w wyniku zmiany klimatu, kładąc kres ponad dziesięcioletniemu zakazowi stosowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO).

Ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak susze spowodowane zmianami klimatycznymi, już teraz szkodzą uprawom w całej Afryce i coraz częściej zwiększają rozprzestrzenianie się szkodników upraw.

„Opowiadamy się za GMO, ponieważ… ich bezpieczeństwo nie budzi już wątpliwości, a inne kontynenty już korzystają z jej ponad dwudziestoletniego istnienia” – powiedział Canisius Kanangire, dyrektor wykonawczy African Agricultural Technology Foundation (AATF) z siedzibą w Kenii, jeden z organizacji propagujących wdrażanie technologii GM w Afryce.

ONZ Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa mówi że obawy dotyczące bezpieczeństwa związane z uprawami GM wśród opinii publicznej, naukowców i organów regulacyjnych nadal istnieją, ale korzyści przewyższają ryzyko.

„Opowiadamy się za GMO, ponieważ… ich bezpieczeństwo nie budzi już wątpliwości”.

Canisius Kanangire, Afrykańska Fundacja Technologii Rolniczych

powiedział Kanangire SciDev.Net że wpływanie polityka zmiany i wspieranie Afryki Subsaharyjskiej w tworzeniu możliwości środowisko musiał je przyjąć technologie były ich głównymi celami.

Warto przeczytać!  SyAqua, spółka zależna Ocean 14 Capital, przejmuje Primo Broodstock

Margaret Karembu, przewodnicząca Open Forum on Agricultural Biotechnology w Kenii, powiedziała, że ​​decyzja kenijskiej rząd zniesienie zakazu umożliwi ponad 17 milionom rolników w Kenii import towarów GMO i zwiększy bezpieczeństwo żywnościowe.

Dodała, że ​​rolnictwo biotechnologiczne stworzy możliwości zatrudnienia, aby zająć się rosnącą populacją bezrobotnej młodzieży.

Niektóre kraje Afryki Subsaharyjskiej, w tym Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Malawi, Nigeria i Sudan, zezwoliły na sadzenie nasion GMO, podczas gdy kilka innych krajów znajduje się na różnych etapach rozwoju i komercjalizacji wielu upraw GM.

Republika Południowej Afryki zaczęła uprawiać kukurydzę GM w latach 90., podczas gdy Ghana i Nigeria poszły dalej w tym kierunku, wprowadzając fasolę GM w 2022 r.

Zmodyfikowana genetycznie fasola cowpea – znana również jako czarnooka fasola – została opracowana w celu rozwiązania problemu podatności upraw na Maruca vitartaszkodnik odpowiedzialny za 80 procent zniszczenia zszywki z Afryki Zachodniej, wyjaśnił Ishiyaku Mohammed, profesor hodowli roślin w Instytucie Badań Rolniczych nigeryjskiego Uniwersytetu Ahmadu Bello.

Wyjaśnił, że odmiany hodowane przy użyciu konwencjonalnych metod nie były w stanie wytrzymać choroby.

Warto przeczytać!  23andMe, Innate Pharma Wykorzystuje przeciwciała do zwalczania raka na komórkach NK

„Naukowcy z różnych zaawansowanych laboratoriów na całym świecie przebadali ponad 15 000 odmian wspięgi, ale nie znaleźli żadnej, która mogłaby się oprzeć M. vitarta”, wyjaśnił, dodając, że istnieje potrzeba wykorzystania technologii do stworzenia odmian wspięgi, które są również odporne na jesienną armatę i inne szkodniki.

Mohammed powiedział, że naukowcy zajęli się jednym z głównych wyzwań stojących przed produktywnością wspięgi, opracowując odmianę wspięgi, zwaną odporną na omacnicę (PBR), która jest teraz odporna na M. vitarta.

Jerry Nboyine, entomolog z Savanna Agricultural Research Institute (SARI) z siedzibą w Ghanie, powiedział, że rozpoczęli badania w celu zajęcia się śmiertelnym szkodnikiem ataki na fasolę w 2013 r. we współpracy z AATF po serii wysiłków mających na celu zastosowanie konwencjonalnych metod hodowlanych nie przyniosły rezultatów.

Powiedział SciDev.Net: „Po latach intensywnych badania potwierdzając jej bezpieczeństwo, rząd Ghany uznał za właściwe wprowadzenie odmiany PBR do krajowego systemu nasiennego, po spełnieniu wszystkich wymogów regulacyjnych i procedur naukowych. Wprowadzenie dotyczy krajowego deficytu popytu na fasolę szparagową wynoszącego około 100 000 ton rocznie.

Warto przeczytać!  Jak 1289 markerów genetycznych rewolucjonizuje opiekę nad cukrzycą

„Cieszę się, że firma SARI utorowała drogę w tworzeniu technologii, które poprawią warunki życia rolników ubogich w zasoby”.

Ten fragment został wyprodukowany przez angielskie biurko SciDev.Net w Afryce Subsaharyjskiej.




Źródło