Nauka i technika

AgriLife Extension uruchamia program udoskonalania genetycznego dla Texas Red Drum

  • 28 lipca, 2024
  • 5 min read
AgriLife Extension uruchamia program udoskonalania genetycznego dla Texas Red Drum


BADANIA AKWAKULTURY …

Program poprawy zasobów akwakultury będzie pierwszym programem dla tego gatunku

Naukowcy z Texas A&M AgriLife Extension Service rozpoczynają pierwsze badanie skupiające się na genetycznej poprawie komercyjnego stada bydła rasy red drum w Teksasie. (Michael Miller/Texas A&M AgriLife)

COLLEGE STATION, Teksas — Miłośnicy jedzenia mają powód do świętowania najnowszego projektu prowadzonego przez ekspertów akwakultury Texas A&M AgriLife Extension Service. Promują zrównoważone dostawy ryb red drum z wybrzeża Zatoki Teksasu, skąd pochodzi większość dostaw do USA.

Naukowcy z AgriLife Extension rozpoczynają pierwsze badanie skupiające się na genetycznej poprawie komercyjnej populacji ryby red drum w Teksasie.

Program poprawy stanu zasobów jest wspierany dotacją w wysokości 300 tys. dolarów z Południowego Regionalnego Centrum Akwakultury (SRAC) Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Projekt jest prowadzony przez Todda Sinka, doktora, specjalistę ds. akwakultury w AgriLife Extension i profesora nadzwyczajnego w Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences Department of Rangeland, Wildlife and Fisheries Management oraz Brittany Chesser, specjalistkę ds. programu zarządzania roślinnością wodną w AgriLife Extension i główną diagnostkę w Aquatic Diagnostics Laboratory w AgriLife Extension. Sink i Chesser pracują w Bryan-College Station.

Teksas jest liderem w kraju w akwakulturze czerwonego bębna

Początki hodowli tuńczyka czerwonego sięgają lat 80. XX wieku, kiedy to popyt konsumentów i nadmierne połowy doprowadziły do ​​załamania się populacji ryb łowiących tego gatunku w Zatoce Meksykańskiej.

Warto przeczytać!  Relief Therapeutics powołuje światowej sławy pioniera terapii genowej Guangping Gao, Ph.D. jako przewodniczący Naukowej Rady Doradczej

„W ciągu dekady komercyjne rybołówstwo praktycznie wytępiło red drum z Zatoki” – powiedział Sink. „Branża musiała się spieszyć, aby opracować techniki akwakultury red drum, aby nie tylko sprostać zapotrzebowaniu na ryby spożywcze, ale także pomóc Texas Parks and Wildlife Department w programach odnowy populacji w Zatoce”.

Od tego czasu połowy czerwonego bębna w Zatoce Meksykańskiej odżyły i stanowią istotny element rybołówstwa rekreacyjnego w tym stanie, które co roku przynosi gospodarce Teksasu ponad 1 miliard dolarów.

Przemysł akwakultury przyczyniający się do odbudowy populacji ryb z gatunku red drum również się rozwinął. Według spisu akwakultury USDA z 2018 r. w Teksasie znajduje się osiem z 12 farm ryb z gatunku red drum w USA

„Jeśli kupisz w supermarkecie lub zamówisz w restauracji w USA bydło red drum pochodzące z hodowli, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostało wyprodukowane w Teksasie” – powiedział Sink.

Korzystając z danych ze spisu akwakultury z 2018 r., a także wewnętrznego raportu branżowego z 2021 r., Sink szacuje, że przemysł czerwonego bębna w Teksasie — od gospodarstw rolnych po restauracje i konsumentów — ma roczny wkład w gospodarkę wynoszący ponad 220 milionów dolarów.

Warto przeczytać!  Nowe badanie 23andMe ujawnia, że ​​dziewięciu na dziesięciu lekarzy w USA uważa, że ​​genetyka odgrywa ważną rolę w pełnym obrazie zdrowia pacjenta

Badania mają na celu dywersyfikację i ulepszenie komercyjnej genetyki czerwonego bębna

Wszystkie ryby zarodowe wykorzystywane w hodowli okonia czerwonego zostały odłowione na wolności i ponieważ jest to gatunek długowieczny, Sink powiedział, że wiele z tych samych ryb rozmnażało się w tych samych hodowlach od początków istnienia tej branży.

„Duża farma może produkować 5 milionów ryb jadalnych rocznie, a wszystkie te ryby mogą pochodzić od sześciu do ośmiu rodziców” — powiedział Sink. „Jeśli coś stanie się z jedną z twoich rybek lęgowych, poważnie wpłyniesz nie tylko na tę farmę, ale na całą branżę”.

Praca Sinka i Chessera ma na celu zaradzenie temu problemowi.

Wspólnie zespół zbierze informacje genetyczne z co najmniej połowy istniejących państwowych i komercyjnych wylęgarni, aby wygenerować nowe stado. Następnie nowe stado hodowlane zostanie selektywnie wyhodowane i poddane testom genetycznym pod kątem idealnych cech, w tym tempa wzrostu, ulepszonego wykorzystania paszy i tolerancji na zimno.

Sink powiedział, że odporność na zimno ma ogromne znaczenie dla producentów po drastycznych stratach poniesionych podczas zimowego sztormu Uri i kolejnych fal mrozów w kolejnych latach.

„Od początku istnienia branży producenci zazwyczaj spodziewali się niszczących mrozów co około 10 lat, ale w ciągu ostatnich sześciu lat widzieliśmy trzy katastrofalne mrozy” — powiedział Sink. „Pilnie potrzebują ryb odpornych na zimno”.

Warto przeczytać!  Przedsiębiorcy z branży biofarmaceutycznej przedstawiają biznesowy argument za spersonalizowanymi lekami genetycznymi

Projekt opracowania dokumentu przewodniego dotyczącego wdrażania planu hodowlanego

Sink stwierdził, że trzyletni okres realizacji tego projektu to bardzo krótki okres w porównaniu z trwającymi od dziesięcioleci programami udoskonalenia genetycznego sumów i okoni morskich.

W tym czasie zespół badawczy opracuje również dokument informacyjny dla producentów, szczegółowo opisujący zaplecze nietechniczne, projekt i zasoby, które umożliwią producentom wdrożenie programu hodowlanego w ramach ich własnych działań.

„Wartości hodowlane, reprezentujące wartość każdej ryby, oraz dane rodowodowe zostaną wykorzystane do stworzenia planu hodowlanego dla producentów, aby stworzyć kolejną generację stada zarodowego, która zmaksymalizuje korzyści genetyczne pożądanych cech, jednocześnie minimalizując chów wsobny” – powiedział Sink.

Dokument przewodni przedstawi ekspertom SRAC liczne strategie dotyczące programów selektywnej hodowli bydła rasy czerwonej.

Sink powiedział, że ma nadzieję, iż prace te poprawią wydajność i odniosą dalszy sukces w produkcji czerwonego beczkowania w Teksasie, a ostatecznym celem będzie ekspansja branży.

„SRAC działa w oparciu o model skoncentrowany na producentach, który sprawia, że ​​są oni zaangażowani w proces badawczy i podejmowania decyzji” — powiedział Sink. „Projekt ten został ustalony przez producentów i będziemy mieli dla nich dostępny przewodnik po wynikach do końca okresu trwania projektu”.

–Sarah Fuller
Komunikacja Texas A&M AgriLife


Źródło