AI, badania genetyczne i bioaktywne
Brian Bender, współzałożyciel Intake Health, mówił o InFlow, jego firmowym teście pisuarowym, który mierzy nawodnienie. Test jest obecnie stosowany przez prawie połowę wszystkich męskich zawodowych drużyn sportowych w USA w celu natychmiastowej poprawy nawodnienia drużyny. Intake Health opracowuje także test dla kobiet.
„Kiedy poczujesz pragnienie, najprawdopodobniej jesteś już odwodniony” – powiedział Bender. „Istnieją też inne wyzwania, takie jak różnica w tym, kiedy pragnienie pojawia się w zależności od osoby”.
Ludzie mogą pić niewielkie ilości wody i to zaspokaja uczucie pragnienia. Kiedy jednak do organizmu dostaje się więcej płynów, uruchamia się kaskada hormonów, które pomagają organizmowi utrzymać płyny, które już posiada. Nerki ponownie wchłaniają tę wodę.
„Kiedy ciężko pracujesz w ciągu dnia, gdy jest gorąco i wilgotno, Twój mocz staje się ciemniejszy” – powiedział Bender. „Twoje nerki ponownie wchłaniają wodę, która staje się bardziej skoncentrowana, co prowadzi nas do pomiaru stanu nawodnienia”.
InFlow działa poprzez umieszczenie w pisuarze. Gdy włożony kubek jest pełen moczu, użytkownik otrzymuje wynik w kolorze czerwonym, żółtym lub zielonym, wskazujący różne poziomy odwodnienia. Bender powiedział, że trwają prace nad żeńską wersją InFlow. Jeśli chodzi o przyszłość, Intake Health planuje wyjść poza analizę nawodnienia i stworzyć testy, które będą w stanie wykryć również suplementy lub ich brak w moczu.
Nutrigenomika
Inne firmy mocno skupiają się na nutrigenomice, czyli powiązaniu żywienia z genetyką. Chodzi o określenie, które suplementy są odpowiednie dla danej osoby, na podstawie jej genetyki.
„Jednym z celów badań w tej dziedzinie jest próba ustalenia, w jaki sposób możemy wykorzystać testy genetyczne, aby zrozumieć, dlaczego niektórzy ludzie reagują inaczej niż inni na tę samą żywność, napoje i suplementy, które spożywają” – powiedział Ahmed El-Sohemy, dyrektor naukowy w Nutrigenomix.
Firma bada, w jaki sposób określone różnice w genach wyjaśniają reakcję ludzi na spożywaną żywność, napoje i suplementy. Nutrigenomix oferuje konsumentom raport dotyczący 77 kluczowych genów.
Składniki odżywcze mogą włączać i wyłączać niektóre geny. Składniki odżywcze lub substancje bioaktywne mogą powodować zmiany epigenetyczne w genach, które zmieniają ekspresję i funkcję biologiczną.
„Próbujemy zrozumieć, w jaki sposób różnice w genach wpływają na sposób, w jaki reagujemy na dietę” – powiedział El-Sohemy. „Geny kodują białka i wpływają na wchłanianie, dystrybucję, wychwyt komórkowy i eliminację praktycznie wszystkiego, co spożywamy. Uważam, że absolutnie kluczowe jest uwzględnienie czynników genetycznych podczas badania wpływu odżywiania na jakiekolwiek wyniki, nie tylko na wyniki sportowe, ale także na układ sercowo-naczyniowy i inne skutki zdrowotne”.
El-Sohemy dodał, że rośnie zainteresowanie opracowywaniem spersonalizowanych suplementów dostosowanych do genetyki danej osoby. Istnieją również możliwości zastosowania tych badań genetycznych do substancji bioaktywnych.
„Zwróciło się do mnie kilka firm zajmujących się niektórymi ekstraktami roślinnymi i wiemy, że istnieją pewne enzymy metabolizujące leki, które metabolizują te substancje” – powiedział. „Zasadniczo można sklasyfikować ludzi na osoby szybko i wolno metabolizujące prawie wszystko, co spożywają”.
Substancje bioaktywne i sztuczna inteligencja
W rzeczywistości oznaczono mniej niż 0,1% wtórnych metabolitów roślin, co stwarza ogromną niewykorzystaną szansę, powiedział Swati Kalgaonkar, dyrektor ds. medycznych, naukowych i regulacyjnych w firmie biotechnologicznej Brightseed.
„Substancje bioaktywne są wszędzie wokół nas, a jednak wszystkie substancje bioaktywne, które znamy dzisiaj, wszystkie substancje bioaktywne, które dzisiaj spożywamy, dzisiaj badamy, dzisiaj badamy, ledwo, ponownie, zarysowują powierzchnię listy bioaktywów, które faktycznie istnieją ,” powiedziała.
Właśnie tu z pomocą przychodzi platforma Forager AI firmy Brightseed. Technologia ta pomaga w umożliwieniu wysokowydajnej identyfikacji, nie tylko pomagając w identyfikacji indeksu źródeł roślinnych, ale także w analizie. Kalgaonkar powiedział, że jest także zasilany największą bazą danych o związkach roślinnych.
Dodała, że trzecim i najważniejszym elementem sztucznej inteligencji jest zapewnienie wyselekcjonowanego modelu zdrowia ludzkiego aż do mechanizmu działania i docelowych receptorów.
„Platforma Brightseed AI może nie tylko pomóc w identyfikacji docelowego receptora, ale także zidentyfikować roślinne substancje bioaktywne, które mogą działać jako agoniści, pomagając raczej w ratowaniu przepuszczalności jelit lub ich odbudowie” – powiedziała. „Wówczas czas odkrywania składników można znacznie skrócić dzięki zastosowaniu sztucznej inteligencji”.