Nauka i technika

Akry pszenicy zapewniają wszechstronny zrównoważony rozwój – Ohio Ag Net

  • 12 lipca, 2023
  • 8 min read
Akry pszenicy zapewniają wszechstronny zrównoważony rozwój – Ohio Ag Net


Przez Matta Reese’a

Powszechnie wiadomo, że włączenie pszenicy do płodozmianu niesie ze sobą wiele pozytywnych korzyści, zarówno pod względem środowiskowym, jak i finansowym.

„Dość regularnie słyszymy zarzuty, że pszenica jest zakłóceniem rotacji jesienno-wiosennej. Pszenica jest gotowa do zbiorów około 4 lipca, kiedy faceci chcą robić inne rzeczy podczas świątecznego weekendu, ale pod koniec dnia cały czas słyszymy, że producenci są nastawieni na zysk, więc niezależnie od plonu, jeśli jest to zdrowy dodatek do ich gospodarstwa, zwykle są gotowi spróbować i zainwestować w sprzęt i siłę roboczą” – powiedział Ken Davis z Grow Pro Genetics. „Nie można bać się staroświeckiej ciężkiej pracy, a kiedy się opłaca, okazuje się, że faceci do niej wrócą”.

Grow Pro Genetics specjalizuje się w programach hodowli miękkiej czerwonej pszenicy ozimej, aby zmaksymalizować korzyści płynące z pszenicy i zminimalizować wyzwania.

„Pszenica jest ważna w rotacji, nie tylko z punktu widzenia różnorodności, ale kiedy myślisz o agronomii i ekonomii, połączenie tego, co możemy wnieść do gospodarstwa, jest ogólnie dobrym zwrotem z inwestycji” – powiedział Davis. „Ponieważ nasz program hodowlany rozwija się każdego roku, szukamy przyrostowych korzyści w wielu obszarach. Przyglądamy się tradycyjnym miarom, takim jak wydajność, masa testowa i tolerancja na choroby, ale szukamy również możliwości poprawy jakości dla młynarzy i piekarzy, aby mieć klasyfikacje, które tworzą dla nich najlepszy produkt, z białkiem i liczbą opadania. Poddajemy naszą genetykę dość rygorystycznym testom z wieloma latami selekcji na wczesnym etapie i obserwacjami terenowymi i mamy nadzieję, że co roku nieznacznie zwiększymy te wzrosty. To długi i żmudny proces, ale wierzymy, że bycie dobrym stewardem powinno być długoterminowe”.

Część wartości końcowej pszenicy obejmuje korzyści dla środowiska i zdrowia gleby, które przynoszą korzyści gospodarstwom rolnym w dłuższej perspektywie, ale trudno je określić ilościowo za pomocą określonej kwoty w dolarach.

„Pszenica po prostu naturalnie ma wiele zalet dla gleby, kontroluje erozję i zwiększa z czasem materię organiczną. Jest wiele wartości, które są ponownie wkładane w ziemię z pszenicą, która nie opłaca się w danym miesiącu lub roku. Ale z biegiem czasu, jeśli jesteś dobrym zarządcą, z pewnością widzisz zwroty” – powiedział Davis. „Wielu producentów zgłasza lepsze plony kukurydzy po uprawie pszenicy. Pszenica po prostu otwiera glebę, ma świetną penetrację korzeni i dostarcza dużo więcej powietrza i wszystkich innych biologicznych rzeczy, które przyczyniają się do dobrego zdrowia gleby. Odkryliśmy, że wielu ludzi, którzy są tym pasjonatami, lubi pracować z pszenicą, ponieważ ma ona naprawdę dobry symbiotyczny związek ze zdrowiem i ochroną gleby”.

Warto przeczytać!  Dwóch juniorów nazwanych Goldwater Scholars

Pszenica pozwala również na letnie układanie płytek lub dodatkową pracę w terenie.

„Może potrzebujesz dostępu do tego gruntu w miesiącach letnich w celu zastosowania obornika, upraw podwójnych lub upraw okrywowych. Oczywiście rynek słomy jest często przechwytywany do belowania. Jest to uprawa wielozadaniowa, a jeśli dodać to wszystko razem, to naprawdę stanowi wartość dodaną dla większości programów” – powiedział Davis. „Ale jak ze wszystkim innym, musisz sobie z tym poradzić. Nie możesz tak po prostu wyrzucić pszenicy i oczekiwać dużego zwrotu. Widzieliśmy o wiele więcej producentów gotowych robić rzeczy, takie jak rozszczepianie azotu i fungicydy, aby zwiększyć wartość tych upraw”.

Aby wykorzystać jej naturalną wartość w rotacji, Mercer Landmark Co-Op wprowadził program zachęcający i nagradzający liczne korzyści płynące z uprawy pszenicy dla klientów. W maju 2022 r. zespół Mercer Landmark Grain Team uruchomił „Mercer Landmark Sustain” wraz z Truterra, LLC, firmą zajmującą się zrównoważonym rolnictwem, która oferuje konsultacje, narzędzia i rozwiązania dla łańcucha wartości rolnictwa i żywności. Program jest realizowany we współpracy z firmą Campbell’s Soup Company i oferuje premię dla uczestniczących w nim plantatorów pszenicy. W ramach tego programu w 2022 roku dostarczono ponad 150 000 buszli pszenicy.

Neal Horrom, dyrektor operacyjny Mercer Landmark, powiedział, że po tym, jak firma Campbell’s Soup Company zainwestowała znaczne kwoty w zakład produkcyjny krakersów Goldfish w Willard (który produkuje 50 milionów pojedynczych krakersów Goldfish dziennie), pojawiło się żywe zainteresowanie zachęcaniem i śledzeniem produkcji miękkiej czerwonej pszenicy ozimej w regionie. region.

Warto przeczytać!  Australia współpracuje ze światowymi naukowcami w celu ulepszenia genetyki roślin uprawnych | Artykuł

„Campbell pozyskuje pszenicę z północno-zachodniego Ohio, a ich interesem jest pomoc w promowaniu tych praktyk, aby oczywiście pomóc im w osiągnięciu ich celów z korporacyjnego punktu widzenia w zakresie zrównoważonego rozwoju i potrzebują źródła pszenicy uprawianej zgodnie z ich specyfikacjami, dlatego współpracujemy z nimi za pośrednictwem platformy Truterra . Nasi partnerzy w Truterra są wtedy w stanie zaoferować program z powrotem naszym producentom, którzy mają pszenicę w swoim płodozmianie” – powiedział Horrom. „Jeśli producenci uczestniczą w tym programie, jesteśmy w stanie zaoferować im premię za pszenicę. W tym roku oferujemy im premię w wysokości 20 centów za buszel. Dostarczają je podczas zbiorów do jednego z naszych obiektów i udostępniają dane naszemu zespołowi. Wykonujemy wszystkie analizy na zasadzie pola po polu, ale następnie wszystko to jest anonimowo agregowane za pomocą platformy Truterra, aby uzyskać rodzaje informacji, którymi Campbell jest zainteresowany. Chcą wiedzieć, ile akrów produkcji pszenicy w naszym regionie jest uprawianych przy użyciu rodzajów praktyk, które okazały się odpowiedzialne za środowisko i klimat. Następnie przyglądają się również poprawie z roku na rok. Gdybyśmy mieli X akrów uprawiających tę praktykę w jednym roku, w następnym roku chcielibyśmy zobaczyć wzrost tej liczby”.

Program dostarcza cennych danych firmie Campbell’s w celu lepszego zwrotu współpracującym hodowcom pszenicy, którzy również przynoszą korzyści swoim gospodarstwom, włączając pszenicę do swoich płodozmianów.

„To sposób na zwrócenie wartości naszym rolnikom. Pozwala producentom z naszego regionu uczestniczyć w globalnym łańcuchu dostaw żywności na poziomie wartości dodanej” – powiedział Horrom. „Jeśli normalnie sprzedają swoją pszenicę na wolnym rynku lokalnej windzie, dostają kontrakty terminowe plus podstawa. Ten program dodaje wartość poza tym, nawet jeśli najprawdopodobniej jest to ta sama jakość, co ktoś inny rosnący po drugiej stronie ulicy. Ponieważ są z nim powiązane dane i zostały wytworzone w określony sposób, rolnicy w tym programie są w stanie uchwycić większą wartość tego, co robią”.

Warto przeczytać!  Światowa nowość: Naukowcy identyfikują konkretne re

Program pszenicy to tylko jeden z elementów znacznie szerszych wysiłków Mercer Landmark mających na celu zachęcanie i nagradzanie zrównoważonego rozwoju w gospodarstwach we współpracy z Winfield United i Land 'O Lakes.

„Naprawdę skupiliśmy się na zrównoważonym rozwoju i jesteśmy w stanie zaoferować członkom naszej spółdzielni możliwości korzystania z tego, co uważam za jedną z najlepszych dostępnych obecnie platform zrównoważonego rozwoju, która pozwala nam zebrać razem dane dostarczane przez naszych klientów na temat tego, czym są uprawiają, jaki jest ich płodozmian i jakie są ich praktyki. Następnie możemy sprzedawać te informacje firmom spożywczym produkującym gotowy produkt na rynek konsumencki za dodatkową wartość, której producenci mogliby nie uzyskać, gdyby sprzedawali tylko swoją pszenicę, kukurydzę lub fasolę na wolnym rynku” – powiedział Horrom. „Wcześnie stwierdziliśmy wewnętrznie, że potrzebujemy eksperta, na którym nasz zespół ds. agronomów mógłby polegać, aby doradzał klientom w zakresie upraw międzyplonowych, stanu gleby i innych praktyk ochrony. Dzięki dotacji nawiązaliśmy współpracę z American Farmland Trust, aby zatrudnić agronoma zajmującego się ochroną przyrody, który osadził się w naszej organizacji i wspierał nasz zespół, gdy wychodzą i przedstawiają tę koncepcję i te możliwości naszym klientom oraz promują edukację i przyjęcie zrównoważonej ochrony i inteligentnego klimatu inicjatywy. Tą osobą jest Michael Watercutter. Jest bardzo lokalny w naszym konkretnym regionie i ma bogatą wiedzę i doświadczenie”.

Praktyki obejmujące uprawę zerową, zarządzanie składnikami odżywczymi i uprawy okrywowe muszą być najpierw monitorowane, a następnie rozwijane w celu wygenerowania dodatkowej wartości dla producentów.

„Nacisk kładziony jest na ustalenie linii bazowej dla pola, jeśli chodzi o stan gleby w chwili obecnej. Odgrywa to rolę w sposobie mierzenia sukcesu wszelkich zmian praktyk, które wprowadzasz w odniesieniu do inicjatyw ochronnych, jeśli chcesz uczestniczyć w rynku kompensacji emisji dwutlenku węgla” – powiedział Horrom. „Możesz stosować te praktyki, aby być lepszym zarządcą w swoim gospodarstwie i poprawiać stan gleby, ale jeśli nie uczestniczysz w programie, który współpracuje z użytkownikiem końcowym, tracisz te dodatkowe wartość.”


Źródło