Rozrywka

Aktorzy namawiają SAG-AFTRA do twardego stanowiska w rozmowach kontraktowych; List 300-Plus – Termin

• 28 czerwca, 2023
Aktorzy namawiają SAG-AFTRA do twardego stanowiska w rozmowach kontraktowych;  List 300-Plus – Termin

Ponad 300 aktorów, w tym wiele znanych nazwisk, podpisało list do kierownictwa SAG-AFTRA, wzywając ich do zajęcia twardego stanowiska w negocjacjach dotyczących nowego kontraktu filmowego i telewizyjnego z Sojuszem Producentów Filmowych i Telewizyjnych.

„Strajk przynosi tak wielu niewiarygodne trudności i nikt go nie chce” – czytamy w liście skierowanym do kierownictwa i komitetu negocjacyjnego SAG-AFTRA. „Ale jesteśmy gotowi uderzyć, jeśli do tego dojdzie. Niepokoi nas myśl, że członkowie SAG-AFTRA mogą być gotowi do poświęceń, do których nie jest przywództwo”.

Wśród pogrubionych sygnatariuszy listu są m.in

Kevin Bacon, Quinta Brunson, Glenn Close, David Duchovny, Chelsea Handler, Eva Longoria, Jennifer Lawrence, Bob Odenkirk, Mark Ruffalo, Meryl Streep, Rami Malek, Patton Oswalt, Sarah Polley, Parker Posey, Amy Schumer, Kyra Sedgwick, Chlöe Sevigny i Bena Stillera.

Gildia jest w ostatnim tygodniu negocjacji przed wygaśnięciem jej obecnego kontraktu 30 czerwca, a list przychodzi kilka dni po tym, jak przywódcy SAG-AFTRA powiedzieli swoim członkom, że negocjacje były „niezwykle produktywne” i że „pozostają optymistami” że można osiągnąć sprawiedliwy układ z AMPTP.

„To nie jest dobry moment na spotkanie pośrodku” – dodaje list – „i nie będzie przesadą stwierdzenie, że oczy historii skierowane są na nas wszystkich. Prosimy, abyście naciskali na wszystkie potrzebne nam zmiany i zabezpieczenia, na które zasługujemy, i abyście uczynili to historią. Jeśli nie jesteś w stanie dotrzeć tam do końca, prosimy, abyś skorzystał z nadanej Ci przez nas władzy, członkostwa i przyłączył się do WGA na liniach pikiet. Dla naszego związku i jego przyszłości to jest nasza chwila. Mamy nadzieję, że w naszym imieniu spotkacie się z tą chwilą i jej nie przegapicie.”

Warto przeczytać!  Mindy Kaling żartuje, że ujawniła, że ​​Kamala Harris jest Hinduską

Oto całe pismo:

Szanowny Komitecie Przywódczym i Negocjacyjnym SAG-AFTRA,

Dziękuję za waszą ciężką pracę i przywództwo, które umożliwiły wam przejście przez te trudne negocjacje w naprawdę niespotykanym czasie. Jako członkowie SAG-AFTRA byliśmy w ciągu ostatnich kilku miesięcy pod wrażeniem tego, jak nasze kierownictwo nakreśliło unikalną stawkę negocjacji i potrzebę ponownego dostosowania w naszej branży. Cieszymy się, że SAG-AFTRA przewodzi wśród gildii w identyfikowaniu sztucznej inteligencji jako zagrożenia dla naszych źródeł utrzymania, którym należy się zająć już teraz, jako „zmieniacza zasad gry”. Czuliśmy się tak, jakbyś zrozumiał, jak bardzo nasze wynagrodzenie i pozostałe świadczenia zostały podważone, jak długo jesteśmy przetrzymywani między sezonami. Byliśmy napełnieni dumą, obserwując, jak związek zawodowy zjednoczył się i wydał tak niewiarygodnie silne głosowanie za zezwoleniem na strajk.

Ale solidarność wymaga uczciwości i musimy jasno wyrazić nasze postanowienie. Strajk przynosi tak wielu niewiarygodne trudności i nikt go nie chce. Ale jesteśmy gotowi do strajku, jeśli do tego dojdzie. Niepokoi nas myśl, że członkowie SAG-AFTRA mogą być gotowi do poświęceń, których nie ma przywództwo. Mamy nadzieję, że wiadomość od nas dotarła do Ciebie. To bezprecedensowy punkt zwrotny w naszej branży, a to, co można by uznać za dobry interes w innych latach, po prostu nie wystarczy. Czujemy, że nasze płace, nasze rzemiosło, nasza wolność twórcza i siła naszego związku zostały podważone w ostatniej dekadzie. Musimy odwrócić te trajektorie. Wraz z inflacją i ciągłym wzrostem transmisji strumieniowej potrzebujemy sejsmicznego dostosowania naszej płacy minimalnej i pozostałości nowych mediów, naszych ograniczeń wyłączności i innych warunków. Uważamy również, że jest absolutnie niezbędne, aby umowa przywróciła godność procesowi castingu poprzez uregulowanie sposobu używania taśm samoprzylepnych. To ogromny problem dla aktorów z klasy robotniczej. A zwłaszcza jeśli chodzi o sztuczną inteligencję, nie wierzymy, że członkowie SAG-AFTRA mogą sobie pozwolić na połowiczne zyski w oczekiwaniu na to, że za trzy lata pojawi się więcej, i uważamy, że absolutnie konieczne jest, aby te negocjacje chroniły nie tylko nasze podobizny, ale dba o to, abyśmy byli dobrze wynagradzani, gdy jakakolwiek nasza praca jest wykorzystywana do szkolenia sztucznej inteligencji. Chcemy, abyście wiedzieli, że wolelibyśmy raczej strajkować niż iść na kompromis w tych fundamentalnych kwestiach, i wierzymy, że jeśli zgodzimy się na mniej niż transformacyjną umowę, przyszłość naszego związku i naszego rzemiosła zostanie podważona, a SAG-AFTRA przystąpi do następnych negocjacji z drastycznie zmniejszoną dźwignią.

Warto przeczytać!  Horoskop miłosny na 14 lipca, podczas kwadratury Wenus z Saturnem

To nie jest dobry moment na spotkanie pośrodku i nie będzie przesadą stwierdzenie, że oczy historii skierowane są na nas wszystkich. Prosimy, abyście naciskali na wszystkie potrzebne nam zmiany i zabezpieczenia, na które zasługujemy, i abyście uczynili to historią. Jeśli nie jesteś w stanie dotrzeć tam do końca, prosimy, abyś skorzystał z nadanej Ci przez nas władzy, członkostwa i przyłączył się do WGA na liniach pikiet. Dla naszego związku i jego przyszłości to jest nasza chwila. Mamy nadzieję, że w naszym imieniu spotkacie się z tą chwilą i jej nie przegapicie.

List przychodzi kilka dni po tym, jak liderzy SAG-AFTRA powiedzieli członkom, że trwające negocjacje kontraktowe gildii z AMPTP były „niezwykle produktywne” i że „pozostają optymistami”, że można osiągnąć uczciwy układ.

W poniedziałek dwie czołowe frakcje polityczne SAG-AFTRA poinformowały, że utworzyły tablicę jedności, aby poprzeć reelekcję prezesa gildii Fran Dreschera i sekretarza-skarbnika Joely’ego Fishera, która odbędzie się tego lata. Drescher został wybrany na prezydenta na szczycie rządzącej listy Unite for Strength, podczas gdy Fisher został wybrany na liście MembershipFirst.

Warto przeczytać!  Najstarsze córki Kima Zolciaka życzą Kroy Biermann szczęśliwego Dnia Ojca w obliczu napiętego rozłamu

Ten rzadki przejaw solidarności pojawia się tuż po jednomyślnym głosowaniu zarządu gildii, który zarekomendował głosowanie za zezwoleniem na strajk, które następnie zostało zatwierdzone przez 98% członków.

SAG-AFTRA wkracza obecnie w ostatni tydzień negocjacji w sprawie nowego kontraktu filmowego i telewizyjnego; obecna umowa wygasa w piątek o północy czasu pacyficznego.

Gildia Scenarzystów Ameryki jest w 57 dniu strajku przeciwko AMPTP w związku z własnym kontraktem filmowym i telewizyjnym.