Zdrowie

Atak przekąsek: Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie zjedzenia śmieciowego jedzenia

  • 15 lipca, 2024
  • 7 min read
Atak przekąsek: Dlaczego nie potrafimy oprzeć się pokusie zjedzenia śmieciowego jedzenia


Ultraprzetworzonej żywności nie można się oprzeć, a Hindusi ją uwielbiają. Oferują szybkie i łatwe rozwiązania na głód, nocne zachcianki i można je przechowywać przez długi czas.

Do tej grupy produktów spożywczych zaliczają się chipsy, chrupki namkeen, ciasteczka, frytki ziemniaczane, gotowe makarony, mrożonki takie jak pizza, burgery, smażony kurczak, keczup i inne sosy, a nawet gazowane napoje bezalkoholowe.

Obawy związane z żywnością wysoko przetworzoną wynikają z faktu, że często przyczynia się ona do złej jakości diety i wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak otyłość, choroby serca, cukrzyca i inne przewlekłe schorzenia.

Są one produkowane tak, aby były bardzo smaczne, ale mogą zachęcać do przejadania się, co ma negatywny wpływ na zdrowie.

ZROZUMIENIE ŻYWNOŚCI ULTRAPRZETWORZONEJ

Klasyfikacja żywności ultraprzetworzonej (UPF) jest częścią systemu klasyfikacji żywności NOVA, który kategoryzuje żywność na podstawie stopnia i celu jej przetworzenia.

UPF to przemysłowe preparaty, które zazwyczaj składają się z pięciu lub więcej składników, w tym substancji nieużywanych w tradycyjnej kuchni.

Żywność wysoko przetworzona jest zazwyczaj projektowana tak, aby była wygodna w użyciu, smaczna i trwała. (Zdjęcie: Getty Images)

Przykłady obejmują napoje bezalkoholowe, słodkie lub słone przekąski pakowane, przetwory mięsne, gotowe mrożone posiłki i niektóre wypieki.

Żywność wysoko przetworzona to kategoria produktów spożywczych, które zazwyczaj zawierają dużo dodanego cukru, tłuszczu i soli, a zawierają mało lub wcale nie zawierają składników pełnowartościowych.

Nazywa się je „ultraprzetworzonymi”, ponieważ przechodzą wiele etapów przetwarzania i często zawierają składniki, które nie są powszechnie stosowane w kuchni domowej, takie jak sztuczne dodatki, środki konserwujące, barwniki, aromaty i emulgatory.

Warto przeczytać!  Mężczyźni są zdrowsi niż kobiety w Indiach; Patna najniezdrowym miastem: Raport GOQii - Aktualności Opieka zdrowotna

Tego rodzaju produkty spożywcze są zazwyczaj przygotowywane tak, aby były wygodne w spożyciu, smaczne i trwałe.

DLACZEGO ŻYWNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONA SKRÓCA ŻYCIE?

Według badania przeprowadzonego w 2024 r. przez Uniwersytet Harvarda, obejmującego okres 30 lat i obejmującego 114 000 uczestników, codzienne spożywanie żywności wysoko przetworzonej może skrócić długość życia.

Badania opublikowane w czasopiśmie BMJ ujawniły alarmujące wyniki: u osób regularnie spożywających wysoko przetworzone mięso prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci było o 13% wyższe w okresie objętym badaniem.

Według badania przeprowadzonego w 2024 roku przez Uniwersytet Harvarda, obejmującego ponad 30 lat, codzienne spożywanie żywności wysoko przetworzonej może skrócić długość życia. (Zdjęcie: Getty Images)

Ponieważ diety te zawierają dużo cukru i sztucznie słodzonych napojów, naukowcy zaobserwowali 9-procentowy wzrost ryzyka przedwczesnej śmierci.

W okresie obserwacji trwającym średnio 34 lata naukowcy zidentyfikowali 48 193 zgony, w tym 13 557 zgonów z powodu raka, 11 416 zgonów z powodu chorób serca, 3926 zgonów z powodu chorób układu oddechowego i 6343 zgonów z powodu chorób neurodegeneracyjnych.

„Dodatki te wydłużają okres przydatności do spożycia substancji i poprawiają wygląd żywności, czyniąc ją atrakcyjną dla konsumenta” – powiedział dr Piyush Ranjan, wiceprzewodniczący Oddziału Gastroenterologii w Szpitalu Sir Ganga Ram w Nowym Delhi.

Dodatki zmieniają bakterie obecne w jelitach, znane jako mikrobiom jelitowy. Mikrobiom jelitowy odgrywa wiele ról w pośredniczeniu w trawieniu u ludzi.

„Istnieje możliwość, że neuroprzekaźnik dopamina produkowany przez te bakterie działa w mózgu w ośrodkach, które zwiększają uzależnienie od jedzenia” – dodał dr Piyush Ranjan.

Wysoko przetworzona żywność może zwiększać ryzyko uzależnienia w sposób podobny do uzależnienia od narkotyków. (Zdjęcie: Getty Images)

Ten wzorzec odżywiania nazywany jest „karmieniem hedonistycznym”. Odnosi się do „pędu do jedzenia w celu uzyskania przyjemności przy braku deficytu energetycznego”.

Warto przeczytać!  Zmiany naczyniowe w mózgu powiązane z chorobą Alzheimera: badanie | Zdrowie

Dr Ranjan podkreślił, że potencjalnie może to działać jako mediator potencjału uzależniającego, podobnie jak nadużywanie narkotyków.

Ponieważ bakterie jelitowe odgrywają kluczową rolę w tym, że chcesz jeść więcej chipsów, pizzy i ciasteczek, regulują również mediatory takie jak insulina, leptyna i grelina, które z kolei odgrywają rolę w odczuwaniu sytości.

„Zmiana mikrobiomu jelitowego jest potencjalnym czynnikiem prowadzącym do uzależnienia od żywności wysoko przetworzonej” – podsumował dr Piyush Ranjan.

TO SĄ ZŁE WIADOMOŚCI

Wysoko przetworzona żywność, na przykład napoje gazowane, jest kwaśna, co może powodować niszczenie szkliwa zębów (erozja szkliwa), co prowadzi do nadwrażliwości zębów i zwiększa podatność na próchnicę.

„Ze względu na wysoką zawartość cukru, stanowią pożywkę dla szkodliwych bakterii obecnych w jamie ustnej, powodując produkcję kwasu i próchnicę zębów” – powiedział dr Bibhakar Ranjan, chirurg stomatolog z Seszeli.

Wysoko przetworzona żywność często wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem raka jamy ustnej.

Inne badanie wykazało, że spożywanie żywności wysoko przetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych i udarów.

Badanie obserwacyjne przeprowadzone na ponad 34 000 uczestników wykazało, że zwiększenie spożycia żywności wysoko przetworzonej o zaledwie 10% wiązało się ze znacznie większym ryzykiem upośledzenia funkcji poznawczych i udaru.

Wysoko przetworzona żywność często wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem raka jamy ustnej. (Zdjęcie: Getty Images)

Cukier zawarty w tych produktach powoduje skoki poziomu insuliny, co może zaburzyć normalne funkcjonowanie komórek mózgowych.

Warto przeczytać!  Znaczenie szczepień podczas ciąży

POTRZEBA KONTROLI POTRZEBY

Kontrola spożycia żywności wysoko przetworzonej może być trudna, ale możliwa do osiągnięcia dzięki zastosowaniu kilku strategii.

  • Zaplanuj posiłki i przekąski z wyprzedzeniem, koncentrując się na produktach pełnowartościowych, takich jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, chude białka i zdrowe tłuszcze.
  • Sprawdź etykiety produktów spożywczych pod kątem składników. Unikaj produktów z długimi listami składników, zwłaszcza tych z nieznanymi lub sztucznymi składnikami.
  • Staraj się przygotowywać posiłki w domu, używając świeżych składników. W ten sposób kontrolujesz, co trafia do Twojego jedzenia i możesz uniknąć niepotrzebnych dodatków.
  • Czasami pragnienie mylone jest z głodem. Pij dużo wody w ciągu dnia, aby pozostać nawodnionym i zmniejszyć zachcianki.
  • Ogranicz dostępność żywności wysoko przetworzonej w swoim domu.
  • Skup się na pełnowartościowych, bogatych w białko, nieprzetworzonych produktach, które są naturalnie bogate w składniki odżywcze.
  • Zdobądź wiedzę na temat negatywnego wpływu wysoko przetworzonej żywności na zdrowie – może to Cię zmotywować do podejmowania lepszych decyzji.
  • Zacznij od ograniczenia spożycia żywności wysoko przetworzonej i stopniowo zastępuj ją zdrowszymi alternatywami.

Wszyscy wiemy, że żywność ultraprzetworzona jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak zrozumienie, jak wpływa na organizm po latach jej spożywania, może pomóc w regulacji spożycia i prowadzić do świadomości lepszych wyborów żywieniowych.

Z kolei ograniczenie produkcji żywności wysoko przetworzonej i zmiana receptur tej żywności może pomóc ludziom zachować zdrowie i sprawną wątrobę na dłużej.

Opublikowany przez:

Daphne Clarance

Opublikowano:

15 lipca 2024 r.


Źródło