Podróże

Australia travel: Najlepsze miejsca do jedzenia w Sydney

  • 1 kwietnia, 2023
  • 10 min read
Australia travel: Najlepsze miejsca do jedzenia w Sydney


Najpopularniejsze lokale gastronomiczne w Sydney to Shell House Dining & Terrace. Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW

Z Sydney niedawno potwierdzone jako najpopularniejsze międzynarodowe miejsce na przerwę wielkanocną według danych zebranych przez Webjet, rozważ te najlepsze miejsca dla poważnej rozrywki dla smakoszy, pisze Neil Porten.

Będziesz zbyt zajęty zabawą w Sydney, by myśleć o jedzeniu lub piciu. Czekaj, co? Przepraszam! Będziesz zbyt zajęty jedzeniem i piciem w Sydney, żeby myśleć o czymkolwiek innym. Z wyjątkiem, może gdzie udać się na następny posiłek.

Śniadanie

Bills Bondi Beach

Przecznicę od zakrzywionego piasku prawdopodobnie najsłynniejszej plaży na świecie, Bills Café to czynna przez cały dzień knajpka z przewiewną kabiną – ławki ze skóry szałwiowej, drewniane krzesła z neonowożółtym splotem i bar wyłożony różowymi kafelkami. Moja chuda (chuda? odtłuszczona?) latte była dobra, a świeża australijska – łosoś, awokado, jajka sadzone na zakwasie – idealna szybka przekąska. Popularnym wyborem były placuszki kukurydziane, dostępne również w porze lunchu, razem z burgerami i sałatkami, a ja pewnie skusiłabym się na kokosowe curry z tofu i orzechami piżmowymi na kolację po dniu spędzonym na plaży. bills.com.au/bondi-beach

Reklama

Reklamuj się w NZME.

Bonus: jeśli szukasz baru przy plaży i całodziennych posiłków w Manly, nie szukaj dalej niż Manly Greenhouse. Widoki na morze i sezonowe menu idealnie do siebie pasują. shorebeachhouse.com.au

Kawiarnia Muzeum Sztuki Współczesnej

Jeśli chodzi o 270-stopniowy widok na Sydney Harbour Bridge, operę, jednodniowe katamarany i kultowe zielone i kremowe promy, lokalizacja Circular Quay West w MCA Cafe jest zwycięzcą. Ułożone francuskie tosty wyglądały bardzo dobrze, a rozgniecione awokado było obficie rozłożone na gigantycznych kromkach tostów. Istnieje wybór dań koreańskich, w tym bibimbap, smażony kurczak i pączki chapssal. Moja bułka z bekonem i jajkiem oraz latte – skromny wybór w oczekiwaniu na długi lunch gdzie indziej – idealnie przygotowały mnie na wycieczkę po muzeum. thefreshcollective.com.au/cafes-stores/mca-cafe

Aby zobaczyć 270-stopniowy widok na Sydney Harbour Bridge, udaj się do Museum of Contemporary Art Cafe.  Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW
Aby zobaczyć 270-stopniowy widok na Sydney Harbour Bridge, udaj się do Museum of Contemporary Art Cafe. Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW

Kawiarnia Oh Boy w Sydney

Reklama

Reklamuj się w NZME.

W szary, deszczowy poranek statki zacumowane po drugiej stronie wody w bazie Royal Australian Navy, HMAS Kuttabul, są niewyraźne. Ale ta szklana kawiarnia jest ciepła i jasna w świetle, a jedzenie i kawa nie zawodzą. Wpadnij tutaj po kilku okrążeniach w basenie Andrew „Boy” Charlton, aby napić się pocieszającej miski nocnej owsianki z sezonowymi owocami i pistacjami – jest słodka, miękka i orzechowa, z rabarbarem, truskawkami, jagodami i orzechami nerkowca. Krwawopomarańczowa marmolada i grzanka na zakwasie były dobrym pretekstem do drugiej kawy. Jajecznica z masłem curry brzmi dziwnie, ale działa, a Anglik przy stole był zaintrygowany i zadowolony ze swojego serowego dżafla – to zapiekana kanapka dla ciebie i dla mnie. To jest krótki spacer stąd, wzdłuż krawędzi Królewskiego Ogrodu Botanicznego, do spektakularnie nowej dzielnicy Sydney Modern Art, przylegającej do Art Gallery of NSW. birdandbear.com.au/oh-boy

Warto przeczytać!  Podróżowanie po świecie na wózku inwalidzkim

Nr

Aromat gotowanej jagnięciny to pierwsza rozkosz dla zmysłów po przybyciu do Nour w sercu Surry Hills. Długi obiad i jedno z ustalonych menu bankietowych to doskonały sposób na rozkoszowanie się resztą zmysłów i delektowanie się libańską kuchnią i troskliwą gościnnością. Fascynują mnie nieznane mi składniki – areesheh (ser przypominający ricottę), ezme (pikantny dip), malawach (podpłomyki), tarator (pikantny sos) i jazarieh (kandyzowana dynia). pierwszy kieliszek 2021 Harkham Alchimie, krwistopomarańczowej naturalnej róży z Hunter Valley. Białe sery, różowa kapusta kiszona, półprzezroczysty surowy tuńczyk błękitnopłetwy, zielenina, czerwień, jasne pomarańczowe sosy otwierają oczy. Zaatar jest chrupiący, jogurtowy chleb jest miękki, a glazurowana łopatka jagnięca rozpuszcza się na języku. noursydney.com

Ciesz się libańską kuchnią i troskliwą gościnnością w Nour.  Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW
Ciesz się libańską kuchnią i troskliwą gościnnością w Nour. Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW

Bert’s Bar & Brasserie

Na skraju morza w Pittwater w Sydney’s Northern Beaches, Bert’s jest luksusowym miejscem na wypoczynek z dala od wielkiego miasta. Zacznij od orzeźwiającego jak ogórek koktajlu Eva Green i zrelaksuj się w kabinie z kremową skórą i meblami w kolorze szałwii, gdy światło wpada przez rozległe, zakrzywione okno. Przemyślany serwis rozpoczął się od dwóch rodzajów małych ostryg od lokalnych hodowców – Wapengo Rocks i Merimbula – oba były bardzo słone z intensywnie słodkim finiszem, idealne danie główne dopasowane do najbardziej żującego się zakwasu z mąki emmer. Krewetki królewskie w brązowym maśle wyglądały i pachniały wspaniale. Ale był prawdziwy pokaz odkrywania i serwowania na stole inkrustowanego pstrąga tęczowego, który dzieliłem, w tym mieszania małej łyżeczki białego kawioru z jesiotra w sosie. Para chardonnayów z Nowej Południowej Walii, HVD Old Vines Tyrrella z 2018 roku z Hunter Valley i Eden Road z Tumbarumby z 2019 roku oddają pełen szacunek wspaniałym owocom morza. Powinieneś – i tak zrobiliśmy – poświęcić jak najwięcej czasu na delektowanie się tutaj posiłkiem. merivale.com/places/berts/

Bert's Bar to luksusowy wypoczynek z dala od wielkiego miasta.  Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW
Bert’s Bar to luksusowy wypoczynek z dala od wielkiego miasta. Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW

Kolacja

Shell House Jadalnia i taras oraz Sky Bar

W przeciwieństwie do tego, wielkie miasto otacza cię, jak Blade Runner, w Shell House Dining Room & Terrace. Elegancja pomieszczenia i klimat Art Deco – czerwona formika i stoły z mosiężnymi krawędziami, zrolowane tapicerowane ławy – lśnią pod abażurami. W tych okolicznościach zadymiona Isle of Skye High Ball wydaje się obowiązkowa, a nuta soli morskiej pobudza kubki smakowe do szerokiej gamy oferowanych owoców morza. To kolejny lokalny dostawca, Sydney Rock, którego maleńkie ostrygi tańczą z limonką palcową i verjus mignonette. Marynowane małże podawane z mujdei, rumuńskim sosem czosnkowym, smak tarty. Delikatny smak charakteryzuje się krabem francuskim podanym z kawiorem z oscietry i śmietaną hodowlaną. Delikatny i lekki cruller z bitą rybią ikrą i białą anchois nie został przyćmiony świeżymi cytrusowymi smakami chardonnay Adelaide Hills Shaw + Smith M3, wybranego przez mojego przyjaznego towarzysza z Australii Południowej. Od jasnego do ciemnego: atramentowy makaron cavatelli, bryłka i jędrność do kęsa, ma konsystencję pośrednią między miękkimi granulkami kalmarów a ziarnistymi granulkami suszonego tuńczyka. shellhouse.com.au/jadalnia-taras/

Wielkie miasto otacza Cię w Shell House Dining Room & Terrace, wzmocnionym atmosferą Art Deco.  Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW
Wielkie miasto otacza Cię w Shell House Dining Room & Terrace, wzmocnionym atmosferą Art Deco. Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW

Warto przeczytać!  Achille Salvagni dzieli się swoimi ulubionymi celami podróży

Bar Totti

Wyjdź z tętniącego życiem George St do tętniącego życiem baru Totti’s, a zostaniesz poczęstowany koktajlami inspirowanymi kuchnią włoską – ktoś Garibaldini? – i jedzenie idealne do dzielenia się. Na jednym końcu lady sumienny pracownik pilnuje metronomicznej pozycji na ręcznie obracanej krajarce do szynki prosciutto, podczas gdy członek załogi przygotowuje foremki z ciastem do wyłożonego białymi kafelkami pieca opalanego drewnem. To nie pizza dostarczona na stół, ale nadmuchane piłki z miękkiego, zwęglonego, ciągnącego się, drożdżowego chleba. Rozdarte kawałki wraz z czosnkowym pieczonym bakłażanem z chilli i pangrattato, wilgotnym prosciutto, bardzo słonymi filetami anchois w najświeższej oliwie z oliwek o zapachu skoszonej trawy i słodko cierpkimi pomidorkami koktajlowymi to wystarczający posiłek sam w sobie. Ale główne atrakcje z menu makaronów obejmowały reginette z kraba i bogate ragu jagnięce z grubymi wstążkami pappardelle, złagodzone kilkoma włoskimi czerwonymi winami. Ryby z grilla lub pieczone na drewnie i obfite kawałki cielęciny, sznycel wieprzowy, polędwica i gwiazda ribeye w daniach głównych, a tiramisu wyglądało jak wybór deserów. merivale.com/places/bar-tottis/

Priscillas w The Imperial Erskineville

Reklama

Reklamuj się w NZME.

Jedzenie jest tak świeże i zabawne, jak rozrywka podczas nocy Drag N’ Dine w tej instytucji społeczności LGBT+. Restauracja znajduje się na tyłach głównego baru na parterze, a wegetarianie są bohaterami menu. Autorskie koktajle biorą swoje nazwy od słynnych drag queens z Sydney – Marlena Dali była cierpką i dymną mieszanką mezcalu, tequili, soku pomarańczowego i limonkowego – a karta win obejmuje kontynent australijski, z odrobiną opcji ze Starego Świata. Podczas gdy duet Mu Lan i Mynx Moscato podkręcali atmosferę na scenie, tostadas z grzybami, grillowana kukurydza z majonezem chipotle i tajine z bakłażana wypadły smakowicie. Szklanka lub trzy musującego Moonlight Super Tranquil pet nat z Riverland w Nowej Południowej Walii schłodziły nuty chilli w kokosowym ceviche i wolno gotowanej jagnięcinie i były idealne z żółtym kretem i kurczakiem marynowanym w achiote. imperialerskineville.com.au/priscillas/

Noc Drag n' Dine w The Imperial Erskineville na zachodzie Sydney.  Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW
Noc Drag n’ Dine w The Imperial Erskineville na zachodzie Sydney. Zdjęcie / Miejsce docelowe NSW

Warto przeczytać!  Wspaniała trasa 13 godzin jazdy z Londynu uznana za najlepsze miejsce na wycieczkę samochodową w Wielkiej Brytanii

Skończyć

Podniebny bar Shell House

Wejdź zaciemnionymi schodami z Shell House Dining Room & Terrace do Sky Baru, gdzie pulsuje ścieżka dźwiękowa z dyskoteki, a zaciszny salon tonie w nocnej scenerii miejskich świateł. Front baru to walcowane drewno, mosiężne stołki, pulchne kanapy z nadrukiem w jodełkę Missoni, wiklinowe abażury i plecione krzesła. Przekąski w barze są eleganckie: pluskaj się kawiorem lub siorbaj jedną lub dwie ostrygi do swojego koktajlu Dusk Till Dawn lub Clooney Tunes (ktoś najwyraźniej ma słabość do George’a). Jeśli reszta nocy wymaga doładowania węglowodanami, sięgnij po pączki z serem i papryką lub placek z zeppole z pijanymi rodzynkami i śmietaną. shellhouse.com.au/sky-bar/

Charliego Parkera

Przez restaurację Freda i schodami w dół do podziemnej jaskini Paddingtona usłyszysz pompowanie duszy z lat 60., znajdziesz zakamarki z piaskowca i ciemnego drewna oraz okrągłe stoły, nad którymi można się pochylić, i wypijesz bezimienne koktajle przyrządzone z najświeższych sezonowych roślin botanicznych. Poprosiłem o szkocką single malt, a barman pomógł mi podać kieliszek słodkiego Balvenie DoubleWood 12-Year-Old, który idealnie pasował do talerza słonego prosciutto podanego z odrobiną zakwasu i oliwy z oliwek. To barowe przekąski i wspólne talerze: oliwki, orzechy, ostrygi, wędliny, pieczywo i ser. Wykończ – z drugą łyżką, jeśli musisz – sorbetem z ciemnej czekolady i kremem z japońskiej whisky. merivale.com/places/charlieparkers/

Cerveceria Tio

Reklama

Reklamuj się w NZME.

Bezpłatne torebki pikantnego popcornu towarzyszą Twojemu pierwszemu drinkowi w tej meksykańskiej kantynie z wesołą atmosferą późnego wieczoru. Margarita Tommy’ego z mezcalem, raicillą, agawą i limonką była wędzonym i mrożonym odświeżaczem. Znajdziesz nachos na trzy sposoby – chorizo, pieczeń wieprzową lub frijoles – i guacamole do jedzenia; ścigaj go słonym, pikantnym wysokim i chłodzącym (naprawdę) piwem Michelada, mieszanką piwa jasnego, ostrego sosu z czerwonej papryki i limonki. Tak naprawdę. tios.com.au/

Aby dowiedzieć się więcej o tym, co warto zobaczyć i zrobić w Sydney, zobacz visitnsw.com/


Źródło