Zdrowie

Awokado może obniżyć ryzyko, szczególnie w przypadku kobiet

  • 26 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Awokado może obniżyć ryzyko, szczególnie w przypadku kobiet


Osoba krojąca awokado.Udostępnij na Pintereście
Nowe badania sugerują, że jedzenie awokado może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet, ale nie u mężczyzn. Obrazy Westend61/Getty
  • Duże badanie przekrojowe wykazało, że awokado może zmniejszać ryzyko cukrzycy u kobiet, chociaż nie wykazano istotnego związku u mężczyzn
  • Kobiety, które zjadły 30-38 gramów awokado, miały znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę niż te, które nie spożywały awokado.
  • Eksperci twierdzą, że połączenie błonnika i nienasyconych tłuszczów występujące w awokado odgrywa rolę w zmniejszaniu ryzyka cukrzycy
  • Możesz włączyć więcej awokado do swojej diety, używając go jako pasty do smarowania, dressingu lub dodając do koktajlu

Awokado może być Twoim pierwszym wyborem podczas brunchu ze względu na kremową konsystencję i udokumentowane korzyści dla zdrowia serca. Nowe badania wykazały, że ta popularna żywność może obniżyć ryzyko cukrzycy.

W przekrojowym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics sprawdzano związek między spożyciem awokado a cukrzycą u dorosłych.

W badaniu tym zbadano dużą próbę ponad 28 000 dorosłych w różnym wieku objętych Meksykańskim Narodowym Badaniem Zdrowia i Żywienia.

Naukowcy odkryli, że w porównaniu do osób, które nie spożywały awokado, u kobiet jedzących awokado ryzyko zachorowania na cukrzycę było niższe.

U kobiet, które jadły awokado (30–38 gramów dziennie) ryzyko zachorowania na cukrzycę było znacznie mniejsze, nawet po uwzględnieniu różnych czynników, takich jak wiek, poziom wykształcenia, masa ciała, aktywność fizyczna i inne.

Jednakże, chociaż badanie wykazało mniejsze ryzyko cukrzycy u kobiet jedzących awokado, nie zaobserwowano istotnego związku w przypadku mężczyzn.

Zarejestrowana dietetyczka i lekarz zdrowia publicznego Wendy Bazilian, która nie była zaangażowana w badanie, stwierdziła, że ​​badanie to ma ważne implikacje dla objętej nim populacji.

Warto przeczytać!  Pięć typowych problemów psychicznych wśród nastolatków | Wiadomości dla rodziców

„Biorąc pod uwagę to, co wiemy o profilu odżywczym awokado – zawiera ono dobre tłuszcze nienasycone, dobre źródło błonnika oraz mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych, nie jestem zaskoczony, widząc te odkrycia sugerujące, że jedzenie awokado może odgrywać zmniejszają ryzyko cukrzycy” – stwierdziła.

Jeśli chodzi o dokładne mechanizmy, Bazilian powiedział, że awokado stanowi „idealną trifectę” pomagającą zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

Po pierwsze, są bogate w błonnik.

„Spożywanie pokarmów zawierających błonnik pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapewnia poczucie sytości” – wyjaśnił Bazilian. „Błonnik przedostający się przez układ trawienny spowalnia trawienie, co ma dwie rzeczy: sprawia, że ​​czujemy się syci na dłużej, a także zapobiega szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi po posiłku”.

Obydwa są ważne dla zmniejszenia ryzyka cukrzycy.

Po drugie, awokado jest bogate w tłuszcze nienasycone.

„Podobnie jak błonnik, tłuszcz spowalnia trawienie, co może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i zapewnieniu uczucia sytości” – zauważył Bazilian.

Innym ważnym aspektem duetu nienasyconych tłuszczów i błonnika jest to, że oba te składniki odżywcze wspierają zdrowie serca.

„Cukrzyca i choroby serca są ze sobą ściśle powiązane, ponieważ ich czynniki ryzyka są podobne” – wyjaśnił Bazilian. „Awokado to żywność zdrowa dla serca, a tłuszcze nienasycone i błonnik znajdujące się w awokado mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu LDL, co może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca”.

Według Baziliana „to, co jest dobre dla serca, jest dobre dla ryzyka cukrzycy, poziomu cukru we krwi oraz funkcji i kontroli metabolizmu”.

Warto przeczytać!  Maltretowanie w dzieciństwie nadal wpływa na zdrowie psychiczne i fizyczne w wieku dorosłym: badanie | Zdrowie

Na koniec możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że awokado to tak naprawdę owoce.

„Zdrowy sposób odżywiania składający się głównie z pokarmów roślinnych, w tym owoców i warzyw, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2 i powiązanych czynników ryzyka chorób układu krążenia” – zauważył Bazilian.

„Należy również pamiętać, że w przeciwieństwie do większości innych owoców, awokado nie zawiera naturalnie występujących cukrów i nie wpływa na odpowiedź glikemiczną” – dodała.

Co ciekawe, choć badanie wykazało, że jedzenie awokado wydaje się zmniejszać ryzyko cukrzycy u kobiet, nie wykazano żadnych znaczących obserwacji w przypadku mężczyzn.

Dlaczego tak może być?

„Naukowcy wskazują, że różnice w wynikach badań u mężczyzn i kobiet można przypisać różnym czynnikom związanym ze stylem życia mężczyzn i kobiet” – zauważył Bazilian. „W szczególności więcej mężczyzn biorących udział w badaniu było palaczami (~38%) w porównaniu z kobietami (~12%), a palenie może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy”.

Zarejestrowana dietetyczka Kristen White zgodziła się, że w grę mogą wchodzić różne czynniki związane ze stylem życia. Ponadto stwierdziła, że ​​możliwe jest, że różnice hormonalne między mężczyznami i kobietami mogą przyczyniać się do różnic w wpływie awokado na zdrowie metaboliczne.

Chociaż to konkretne odkrycie jest intrygujące – a może nawet mylące – Bazilian powiedział, że należy pamiętać, że czasami nie zawsze możemy wyjaśnić wyniki, które obserwujemy w badaniach nad żywieniem.

Warto przeczytać!  List do artykułu Stosunek neutrofilów do limfocytów może przewidzieć N

„Dlatego ważne jest, aby zarówno kontynuować badania, jak i przeglądać materiał dowodowy na dany temat oraz to, co wykazały inne badania” – stwierdziła.

Jeśli wyniki tego badania zainspirowały Cię do zjedzenia większej ilości awokado, Bazilian powiedział, że możesz dokonać kilku zamian, które są „bardzo wykonalne”.

Uważa, że ​​nieco mniej niż jedna porcja awokado dziennie to zdrowa ilość, którą może osiągnąć większość ludzi.

„Jednym ze sposobów włączenia większej ilości awokado do diety jest zamiana majonezu lub masła na kanapki na puree z awokado na kremową, bogatą w składniki odżywcze pastę” – zasugerowała White. „Możesz także zastąpić kupione w sklepie sosy sałatkowe domowym sosem z awokado. Po prostu połącz awokado, sok z cytryny, oliwę z oliwek i zioła.

Kolejna sugestia?

„Zamiast używać kwaśnej śmietany lub sera jako dodatków, użyj pokrojonego awokado, aby dodać kremowości i smaku tacos, burrito lub sałatkom” – radzi White.

Awokado to także świetny dodatek do koktajli.

„Mieszaj awokado w koktajlach, aby uzyskać kremową konsystencję i dodatkowe składniki odżywcze, lub użyj go jako bazy do deserów, takich jak budyń czekoladowy z awokado” – zasugerował White.

Awokado ma wiele udowodnionych korzyści zdrowotnych, a nowe badania sugerują, że może również zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

Wyniki sugerują, że nie musisz jeść dużo awokado, aby doświadczyć korzyści.

Możesz dokonać prostych zamian, na przykład użyć go jako pasty do smarowania, sosu lub składnika koktajlu, aby zwiększyć ilość awokado w swojej diecie.


Źródło