Badania ET HealthWorld pokazują, że dieta śródziemnomorska może obniżyć ryzyko śmierci u kobiet
New Delhi: Z nowego badania wynika, że u kobiet stosujących dietę śródziemnomorską opartą głównie na roślinach ryzyko przedwczesnej śmierci było o 23% niższe o 23%. Badanie, w którym wzięło udział ponad 25 000 amerykańskich kobiet przez okres do 25 lat, wykazało, że przestrzeganie diety zmniejsza poziom cholesterolu, otyłość i insulinooporność, a wszystkie te czynniki są znanymi czynnikami ryzyka rozwoju zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy i chorób serca. Dieta śródziemnomorska jest bogata w orzechy, owoce i warzywa, a także produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Potrawy przyrządzane są głównie na oliwie z oliwek i obejmują również umiarkowane spożycie ryb, drobiu, nabiału i jaj. Rzadko spożywa się czerwone mięso i słodycze.
Stwierdzono również, że przyjęcie tego modelu diety zmniejszyło ryzyko śmierci z powodu raka u badanych kobiet. Wyniki opublikowano w czasopiśmie The Journal of the American Medical Association (JAMA).
ciąg dalszy poniżej
„Nasze badanie dostarcza istotnych informacji na temat zdrowia publicznego: nawet niewielkie zmiany w ustalonych czynnikach ryzyka chorób metabolicznych mogą przynieść znaczne długoterminowe korzyści ze stosowania diety śródziemnomorskiej. Odkrycie to podkreśla potencjał zachęcania do zdrowszych nawyków żywieniowych w celu zmniejszenia ogólnego ryzyka śmiertelności, ” powiedział główny autor Shafqat Ahmad, badacz w Oddziale Medycyny Prewencyjnej w Brigham and Women’s Hospital w USA.
Do badania włączono uczestniczki w wieku co najmniej 45 lat na początku badania Women’s Health Study. Kobiety odpowiedziały na kwestionariusze i przekazały informacje na temat swojej masy ciała, wzrostu i wskaźnika masy ciała, a także szczegółowe informacje na temat stylu życia, historii medycznej i społecznej. Zmierzono im także ciśnienie krwi.
Aby zrozumieć możliwe mechanizmy biologiczne, które mogłyby wyjaśnić korzyści zdrowotne wynikające z diety, naukowcy ocenili ponad 30 biomarkerów metabolizmu i stanu zapalnego, w tym lipidy i insulinooporność.
„W tym zakrojonym na dużą skalę badaniu kohortowym obejmującym 25 315 początkowo zdrowych kobiet w USA, które obserwowano przez 25 lat, zaobserwowaliśmy, że częstsze przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiązało się z 23-procentowym zmniejszeniem względnego ryzyka śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny” – autorzy napisał.
Naukowcy przyznali, że badanie ograniczało się do dobrze wykształconych pracownic służby zdrowia w średnim i starszym wieku, w większości niebędących Latynoskami i rasy białej.
Jednak do mocnych stron badania należy duża wielkość próby i długi czas obserwacji – twierdzą.
„Korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej są doceniane przez lekarzy, a nasze badanie pozwala zrozumieć, dlaczego dieta może być tak korzystna” – stwierdziła starsza autorka Samia Mora, kardiolog i dyrektor Centrum Metabolomiki Lipidów w Brigham and Women’s Szpital.
Najczęściej czytane w branży
Dołącz do społeczności ponad 2M profesjonalistów z branży
Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać najnowsze spostrzeżenia i analizy.
Pobierz aplikację ETHealthworld
- Otrzymuj aktualizacje w czasie rzeczywistym
- Zapisz swoje ulubione artykuły