Zdrowie

Badania Harvardu wykazały, że dieta planetarna zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci i emisję gazów cieplarnianych

  • 13 czerwca, 2024
  • 5 min read
Badania Harvardu wykazały, że dieta planetarna zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci i emisję gazów cieplarnianych



Przykład diety planetarnej zdrowia


13 czerwca 2024 r. — Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Harvard TH School of Public Health w USA wykazało, że osoby bardziej przestrzegające diety zdrowia planetarnego (PHD) — znanej również jako dieta planetarna lub planetariańska — miały 30 niższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu z osobami o najniższym przestrzeganiu zaleceń. PHD to dieta elastyczna opracowana przez Komisję EAT-Lancet w 2019 r. W bieżącym badaniu opracowano wskaźnik PHD (PHDI) w celu ilościowego określenia przestrzegania diety referencyjnej EAT-Lancet.

„Nasze badanie jest godne uwagi, biorąc pod uwagę, że Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych odmówił uwzględnienia wpływu wyborów żywieniowych na środowisko, a wszelkie odniesienia do wpływu diety na środowisko nie będą dozwolone w nadchodzącej rewizji amerykańskich wytycznych żywieniowych” – mówi Walter Willet, profesor epidemiologii i żywienia w Harvard TH School of Public Health oraz współautor badania.

„Odkrycia pokazują, jak powiązane jest zdrowie ludzi i planety. Zdrowe odżywianie sprzyja zrównoważeniu środowiskowemu, co z kolei jest niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia każdego człowieka na ziemi”.

Na początku tego miesiąca Międzynarodowy Instytut Badań nad Polityką Żywnościową opublikował raport dotyczący globalnej polityki żywnościowej za rok 2024, w którym podkreślił znaczenie transformacji złożonych światowych systemów żywnościowych w celu wspierania zrównoważonej, zdrowej diety we wszystkich grupach demograficznych. Celem raportu jest dostarczenie praktycznych informacji w obliczu rosnących wyzwań związanych z niezdrową dietą, niedożywieniem i zmianami klimatycznymi.

Warto przeczytać!  Ptasia grypa? Świńska grypa? Przewodnik po wirusach H5N1 i nie tylko | Zdrowie

Wzorce żywieniowe robią różnicę
Badanie opublikowane w czasopiśmie „ Amerykański dziennik żywienia klinicznego, to pierwsze duże badanie bezpośrednio oceniające wpływ przestrzegania zaleceń zawartych w przełomowym raporcie EAT-Lancet. Ich celem była ocena powiązania między PHDI a śmiertelnością całkowitą i śmiertelnością związaną z przyczyną w trzech prospektywnych kohortach mężczyzn i kobiet w USA.

PHD składa się z różnorodnych minimalnie przetworzonych produktów roślinnych, jednocześnie umożliwiając umiarkowane spożycie mięsa i nabiału. Zdrowa, zrównoważona dieta może znacznie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci i wpływu na środowisko.

„Zmiany klimatyczne spychają naszą planetę na drogę katastrofy ekologicznej, a nasz system żywnościowy odgrywa w tym kluczową rolę. Zmiana sposobu odżywiania może pomóc spowolnić proces zmian klimatycznych. A to, co najzdrowsze dla planety, jest także najzdrowsze dla ludzi” – mówi Willet.Zróżnicowana zdrowa dietaWedług nowego badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health dieta planetarna stanowi punkt odniesienia dla zdrowia i zrównoważonego rozwoju.

Naukowcy wykorzystali dane dotyczące stanu zdrowia ponad 200 000 kobiet i mężczyzn uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study I i II oraz badaniu uzupełniającym pracowników służby zdrowia. Uczestnicy nie cierpieli na choroby przewlekłe i wypełniali kwestionariusze dietetyczne co cztery lata przez okres do 34 lat. Ich dietę oceniano na podstawie spożycia 15 grup żywności, w tym produktów pełnoziarnistych, warzyw, drobiu i orzechów, w celu ilościowego określenia przestrzegania PHD.

Warto przeczytać!  Epidemia raka w Indiach: co powoduje alarmujący wzrost zachorowań na raka wśród młodzieży

Badanie wykazało, że ryzyko przedwczesnej śmierci było o 30% niższe u 10% uczestników, którzy najściślej przestrzegali PHD, w porównaniu z 10% uczestników, którzy najmniej przestrzegali zasad PHD. Każda główna przyczyna zgonów, w tym rak, choroby serca i płuc, była mniejsza w przypadku większego przestrzegania schematu żywieniowego PHD.

W zeszłym miesiącu Europejska Rada ds. Informacji o Żywności opublikowała zalecenia dotyczące komunikacji żywieniowej w oparciu o nowe badanie badające „Jakie przesłania na temat zdrowego i zrównoważonego odżywiania najlepiej trafiają do konsumentów o niskim statusie społeczno-ekonomicznym?”

Korzystny ślad węglowy
Naukowcy odkryli, że osoby, które najlepiej przestrzegały zasad PHD, miały znacznie mniejszy wpływ na środowisko niż osoby o najniższym poziomie, w tym o 29% niższą emisję gazów cieplarnianych (GHG), o 21% mniejsze zapotrzebowanie na nawozy i o 51% mniejsze wykorzystanie gruntów uprawnych.

Według naukowców inne badania wykazały, że diety kładące nacisk na żywność pochodzenia roślinnego zamiast na żywność pochodzenia zwierzęcego mogą korzystnie wpływać na zdrowie ludzkie i planetę. Wiele osób korzystało z jednorazowych ocen diety, które dawały słabsze wyniki niż przyglądanie się dietom przez dłuższy okres czasu. Zauważają, że ograniczenie użytkowania gruntów jest ważnym czynnikiem ułatwiającym ponowne zalesianie, które ogranicza emisję gazów cieplarnianych powodowanych klimatem.

Warto przeczytać!  Probiotyki firmy AB-Biotics oferują udowodnione korzyści „aeroprotekcyjne”.

Tymczasem centrala World Wildlife Fund w Holandii opublikowała przełomowy raport z badania na temat związku między zrównoważonym rozwojem planety a wyborami żywieniowymi, oparty na badaniu z wykorzystaniem Koła Pięciu Holenderskiego Centrum Żywienia i globalnego menu EAT-Lancet na rok 2050.

Inga de Jong

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło