Nauka i technika

Badania hodowlane i genetyczne wskazują na pochodzenie Arabica od czasów prehistorycznych Daily Coffee News by Roast Magazine

  • 3 lipca, 2024
  • 3 min read
Badania hodowlane i genetyczne wskazują na pochodzenie Arabica od czasów prehistorycznych Daily Coffee News by Roast Magazine


roślina kawy arabica

Badania zlecone przez Nestlé wskazują, że gatunek kawy arabica powstał 350 000–600 000 lat temu w wyniku naturalnego skrzyżowania dwóch różnych gatunków kawy w dzikich lasach na terenie dzisiejszej Etiopii.

Choć może to być ciekawa ciekawostka przy obiedzie, stanowi ona również przełom w sekwencjonowaniu genomu kawy arabica, potencjalnie ujawniając sekrety przyszłych modyfikacji genetycznych i hodowli arabiki, zgodnie z opinią międzynarodowego konsorcjum naukowców, którzy przygotowali badanie.

„Wykorzystaliśmy informacje genomiczne dotyczące roślin żyjących obecnie, aby cofnąć się w czasie i namalować możliwie najdokładniejszy obraz długiej historii Arabica, a także określić, w jaki sposób współczesne odmiany uprawne są ze sobą powiązane” – powiedział współautor badania Victor Albert z Wydziału Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Buffalo w ogłoszeniu publikacji w zeszłym miesiącu. „Szczegółowe zrozumienie pochodzenia i historii hodowli współczesnych odmian ma kluczowe znaczenie dla opracowywania nowych odmian Arabica, lepiej przystosowanych do zmian klimatu”.

Nowe badanie zostało opublikowane w kwietniu w czasopiśmie Springer Nature Genetyka natury.

arabika

Według najnowszych szacunków USDA kawa Arabica stanowi około 60% światowej produkcji zielonej kawy.

Pomimo pozornie starożytnej historii kawy, jej skład genetyczny był w dużej mierze nieznany aż do ostatniej dekady. 10 lat temu niektórzy z tych samych badaczy podpisali się pod badaniem, które zostało uznane za „pierwszy wysokiej jakości projekt” genomu gatunku kawy robusta.

Warto przeczytać!  Projektowanie bardziej użytecznych bakterii | Harvard Medical School

W 2017 roku zespół badawczy pod kierownictwem University of California Davis opublikował pierwszą znaną sekwencję genomu arabiki.

W 2020 roku organizacja non-profit World Coffee Research oraz jej współpracownicy z wielu kontynentów opublikowali badanie, w którym oszacowali, że arabica powstała między 10 000 a 20 000 lat temu.

Na początku tego roku międzynarodowa grupa badawcza odkryła znaczące aberracje chromosomowe w genomie arabiki, co może przyczynić się do lepszego zrozumienia braku różnorodności genetycznej tej rośliny oraz jej cech, np. jakości.

Należy zauważyć, że wszystkie te badania otrzymały dofinansowanie od dużych międzynarodowych firm produkujących kawę i napoje, w tym takich jak Lavazza, Illy i Suntory. Najnowsze badanie, które śledzi narodziny arabiki 600 000 lat wstecz, zostało zlecone częściowo przez Nestlé.

W ogłoszeniu wyników badań dyrektor Instytutu Nauk Rolniczych Nestlé Jeroen Dijkman powiedział: „Pomoże to naszym naukowcom zajmującym się roślinami i innym ekspertom lepiej identyfikować, wybierać i hodować nowe i ulepszone odmiany kawy arabica”.


Komentarze? Pytania? Wiadomości do udostępnienia? Skontaktuj się z redaktorami DCN tutaj.

powiązane posty


Źródło