Zdrowie

Badania łączą spożycie z lepszą dietą

  • 26 marca, 2024
  • 3 min read
Badania łączą spożycie z lepszą dietą



Kobieta trzyma awokado


26 marca 2024 r. — Codzienne spożywanie awokado może być kluczem do poprawy ogólnej jakości diety, sugeruje nowe badanie przeprowadzone na Penn State University w USA. Badanie potwierdza związek pomiędzy spożywaniem awokado a przestrzeganiem zaleceń dietetycznych, co ma kluczowe znaczenie dla ogólnego samopoczucia i zdrowia.

„Awokado to pokarm bogaty w składniki odżywcze, zawierający dużo błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Chcieliśmy sprawdzić, czy regularne spożywanie tej żywności doprowadzi do poprawy jakości diety” – mówi Kristina Petersen, kierownik badania i profesor nadzwyczajny nauk o żywieniu na Penn State University.

„Wcześniejsze badania obserwacyjne sugerują, że konsumenci awokado mają wyższą jakość diety niż osoby niebędące konsumentami. Dlatego opracowaliśmy to badanie, aby ustalić, czy istnieje związek przyczynowy między spożyciem awokado a ogólną jakością diety”.

Uczestnikami byli dorośli Amerykanie w wieku powyżej 25 lat, cierpiący na otyłość brzuszną. Połowa otrzymywała jedno awokado dziennie przez okres 26 tygodni, podczas gdy druga połowa – grupa kontrolna – utrzymywała swoją zwykłą dietę. Grupa, która zwiększyła spożycie awokado, poprawiła przestrzeganie Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów.

Warto przeczytać!  MHRA nie zezwala na stosowanie topiramatu, leku na padaczkę, pacjentom w ciąży

Lepsza dieta i zdrowie
Celem badania, opublikowanego w Aktualne osiągnięcia w żywieniu, było określenie zmian we wzorcach żywieniowych według Wskaźnika Zdrowego Odżywiania (HEI–2015) po interwencji opartej na żywności oraz powiązanie zmiany HEI–2015 z wpływem na wyniki kardiometaboliczne. Badania wsparło Centrum Żywienia Awokado.

„Odkryliśmy, że uczestnicy, którzy jedli awokado dziennie, znacznie zwiększyli przestrzeganie wytycznych dietetycznych” – komentuje Petersen. „To sugeruje, że strategie takie jak jedzenie jednego awokado dziennie mogą pomóc ludziom przestrzegać wytycznych żywieniowych i poprawić jakość diety”.

Awokado na tościeUczestnicy stosowali awokado jako substytut żywności zawierającej więcej rafinowanych zbóż i sodu.Poprzednie badania wykazały również związek pomiędzy codziennym spożyciem awokado a redukcją głębszej trzewnej tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej u kobiet.

„Ustaliliśmy, że uczestnicy używali awokado jako substytutu niektórych produktów spożywczych zawierających więcej rafinowanych zbóż i sodu” – mówi Petersen. „W naszym badaniu zaklasyfikowaliśmy awokado jako warzywo i zaobserwowaliśmy wzrost spożycia warzyw w związku ze spożyciem awokado, ale uczestnicy używali także awokado do zastąpienia niektórych niezdrowych produktów”.

Peterson zwraca uwagę, że złe nawyki żywieniowe stwarzają znaczne ryzyko chorób takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, choroby nerek i szereg innych chorób, którym można zapobiegać poprzez stosowanie żywności jako leku.

Warto przeczytać!  Linus Health przejmuje dostawcę analiz mowy Aural Analytics

„Poprawiając przestrzeganie przez ludzi wytycznych żywieniowych, możemy pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób przewlekłych i wydłużyć oczekiwaną długość życia w zdrowiu” – kontynuuje.

Inne badanie dotyczące spożycia awokado sugeruje, że może ono również odgrywać pozytywną rolę w zdrowiu psychicznym, szczególnie w łagodzeniu lęku.

„W badaniach takich jak to jesteśmy w stanie określić oparte na żywności sposoby poprawy jakości diety, ale potrzebne są również strategie behawioralne, które pomogą ludziom przestrzegać wytycznych żywieniowych i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych” – podsumowuje Petersen.

Milany Nikolovej

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło