Zdrowie

Badania mówią, że zbyt dużo TEJ witaminy powoduje choroby serca

  • 16 marca, 2024
  • 3 min read
Badania mówią, że zbyt dużo TEJ witaminy powoduje choroby serca


etimes.in | Ostatnia aktualizacja: 16 marca 2024 r., 11:00 czasu wschodniego

16

Badanie łączy witaminę B3 ze zwiększonym ryzykiem chorób serca

Jak wynika z ostatnich badań, spożywanie zbyt dużej ilości witaminy B3, czyli niacyny, jak się ją popularnie nazywa, może prowadzić do zapalenia tętnic, co może zwiększać ryzyko zawału mięśnia sercowego lub udaru mózgu. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Nature Medicine. W badaniu wzięło udział ponad 1100 osób. Naukowcy zidentyfikowali dwie cząsteczki: 2PY i 4PY. Obydwa powstają, gdy organizm rozkłada nadmiar niacyny.

26

Wynik badania

„Naukowcy zbadali poziomy 2PY i 4PY w dwóch innych grupach, jednej amerykańskiej i jednej europejskiej, w sumie ponad 3000 osób. Potwierdzili, że podwyższony poziom którejkolwiek cząsteczki był powiązany ze zwiększonym ryzykiem poważnych zdarzeń sercowych. Osoby z poziomem 2PY lub 4PY w u górnych 25% ryzyko wystąpienia poważnych zdarzeń sercowych w ciągu najbliższych trzech lat było 1,6–2 razy większe w porównaniu z tymi u dolnych 25%, nawet po uwzględnieniu innych czynników ryzyka CVD” – podaje NIH.

Warto przeczytać!  Rynek szczepionek i leków przeciwnowotworowych mRNA Następna wielka rzecz |

Reklama

36

Co to jest witamina B3?

Witamina B3, znana również jako niacyna, to rozpuszczalna w wodzie witamina z grupy B, niezbędna dla różnych funkcji organizmu. Występuje w dwóch postaciach: kwasu nikotynowego i nikotynamidu, które przekształcają się w organizmie w koenzymy dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy (NAD) i fosforan dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NADP). Koenzymy te odgrywają kluczową rolę w metabolizmie komórkowym, produkcji energii i naprawie DNA.

46

Gdzie występuje obficie witamina B3?

Niacyna występuje obficie w żywności, takiej jak mięso, drób, ryby, orzechy, nasiona i wzbogacane zboża. Dodatkowo organizm może syntetyzować niacynę z aminokwasu tryptofanu, chociaż ta droga nie zawsze jest wystarczająca do zaspokojenia potrzeb organizmu. Niedobór witaminy B3 może prowadzić do stanu zwanego pelagrą, charakteryzującego się takimi objawami, jak zapalenie skóry, biegunka, demencja, a w ciężkich przypadkach śmierć. Pelagra była historycznie powszechna w populacjach, których dieta w dużym stopniu opierała się na kukurydzy, której brakowało wystarczającej ilości niacyny, chyba że była traktowana alkaliami.

Warto przeczytać!  Zmiany klimatyczne powiązane ze wzrostem liczby przypadków udaru: badanie

Najlepsze opcje śniadaniowe, jeśli chcesz schudnąć bez uszczerbku dla kubków smakowych

56

Witamina B3 i jej związek z sercem

Suplementację niacyną stosuje się w leczeniu hiperlipidemii, ponieważ może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL i podnieść poziom cholesterolu HDL. Niacyna w dużych dawkach (1500–2000 mg/dzień) była także jednym z pierwszych leków obniżających poziom cholesterolu. Jednak wysokie dawki niacyny mogą powodować działania niepożądane, takie jak zaczerwienienie, swędzenie i toksyczność wątroby.

66

„Działanie niacyny zawsze było pewnym paradoksem”.

Wyniki badania sugerują, że niacyna lub witamina B3 to nowszy czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. „Efekty niacyny zawsze były w pewnym sensie paradoksem” – mówi dr Stanley Hazen z Cleveland Clinic, który kierował badaniem. „Pomimo tego, że niacyna obniża cholesterol, korzyści kliniczne zawsze były mniejsze, niż oczekiwano na podstawie poziomu LDL [cholesterol] zmniejszenie. Doprowadziło to do pomysłu, że nadmiar niacyny powoduje niejasne niekorzystne skutki, które częściowo przeciwdziałają korzyściom płynącym z obniżenia LDL. Wierzymy, że nasze odkrycia pomogą wyjaśnić ten paradoks” – dodał.

Warto przeczytać!  Objadanie się wydaje się bardziej powszechne i uporczywe, niż sądzono – Harvard Gazette

Zwiększać


Źródło