Zdrowie

Badania nad dietą ketogeniczną wykazują zwiększony poziom cholesterolu LDL, wyższy poziom apolipoproteiny B i zmniejszoną ilość bakterii jelitowych

  • 6 sierpnia, 2024
  • 3 min read
Badania nad dietą ketogeniczną wykazują zwiększony poziom cholesterolu LDL, wyższy poziom apolipoproteiny B i zmniejszoną ilość bakterii jelitowych


Badania nad dietą ketogeniczną wykazują zwiększony poziom cholesterolu LDL, wyższy poziom apolipoproteiny B i zmniejszoną ilość bakterii jelitowych

Kredyt: Raporty komórkowe Medycyna (2024). DOI: 10.1016/j.xcrm.2024.101667

Zespół specjalistów ds. zdrowia i żywienia z Uniwersytetu w Bath, we współpracy z kolegami z Uniwersytetu w Bristolu, Oxford University Hospital Trusts, Maastricht University i Teagasc Food Research Center, odkrył, że u osób stosujących dietę ketogeniczną może wystąpić wzrost poziomu cholesterolu LDL, wyższe stężenie apolipoproteiny B i redukcja niektórych bakterii jelitowych.

W swoim badaniu opublikowanym na stronie internetowej o otwartym dostępie Raporty komórkowe Medycynaochotnicy przez miesiąc stosowali dietę ketogeniczną, aby naukowcy mogli zbadać jej wpływ na ich organizmy.

Dieta ketogeniczna polega na drastycznym zmniejszeniu spożycia węglowodanów, zastępując je tłuszczami z mięsa, nabiału, sera, jajek i innych produktów spożywczych, takich jak awokado. Wcześniejsze badania wykazały, że osoby przestrzegające zasad rzeczywiście tracą na wadze, ale dieta może również powodować inne problemy zdrowotne, takie jak niedobory składników odżywczych, problemy trawienne, kamienie nerkowe, a w dłuższej perspektywie problemy z kośćmi.

W tym nowym wysiłku zespół badawczy podejrzewał, że dieta może również prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu LDL i potencjalnie innych problemów. Aby dowiedzieć się, czy tak może być, przeprowadzili randomizowane badanie kontrolowane, rekrutując ochotników, którzy mieli stosować dietę przez miesiąc, a następnie przejść ocenę medyczną w celu określenia zmian.

W badaniu wzięło udział 53 dorosłych, którzy nie cierpieli na otyłość. Jedna trzecia z nich przeszła na dietę ketogeniczną, kolejna jedna trzecia na dietę niskocukrową, a pozostała jedna trzecia spożywała to, co badacze opisują jako dietę umiarkowaną, aby służyć jako kontrola.

Po miesiącu wszyscy ochotnicy zostali przebadani. Zespół badawczy odkrył, że ochotnicy na diecie ketogenicznej stracili średnio 1,6 kg tłuszczu. Mieli również o 16% wyższy poziom cholesterolu LDL we krwi niż grupa kontrolna i o 26% wyższy poziom apolipoproteiny B, białka, o którym wiadomo, że zatyka tętnice. Osoby na diecie niskocukrowej straciły średnio 1 kg tłuszczu i miały o 10% niższy poziom cholesterolu LDL we krwi i nie zanotowano żadnych zmian w poziomie apolipoproteiny B.

Naukowcy zauważyli, że u osób biorących udział w eksperymencie, które stosowały dietę ketogeniczną, zaobserwowano także obniżony poziom bakterii jelitowych, które odpowiadają za wzmocnienie układu odpornościowego, a także za produkcję witaminy B.

Więcej informacji:
Aaron Hengist i in., Dieta ketogeniczna, ale nie ograniczenie wolnego cukru, zmienia tolerancję glukozy, metabolizm lipidów, fenotyp tkanek obwodowych i mikrobiom jelit: RCT, Raporty komórkowe Medycyna (2024). DOI: 10.1016/j.xcrm.2024.101667

© 2024 Sieć Science X

Cytat:Badanie diety ketogenicznej wykazuje zwiększony poziom cholesterolu LDL, wyższy poziom apolipoproteiny B i zmniejszoną liczbę bakterii jelitowych (2024, 6 sierpnia) pobrano 6 sierpnia 2024 r. z

Niniejszy dokument podlega prawu autorskiemu. Poza wszelkim uczciwym wykorzystaniem w celu prywatnych studiów lub badań, żadna część nie może być powielana bez pisemnej zgody. Treść jest udostępniana wyłącznie w celach informacyjnych.




Źródło

Warto przeczytać!  Detoks przez jogę: poranne praktyki poprawiające zdrowie wątroby i nerek | Zdrowie