Badania nad genetyką cięcia metanu i projekt sztucznej inteligencji zapobiegający chorobom wśród zdobywców grantów Farming Innovation
Projekty genetyki bydła prowadzone przez Genus zapewniają ukierunkowane rozwiązania genetyczne dla rolników, aby stworzyć większą wartość dla łańcucha dostaw mięsa i nabiału. Według badań istnieje możliwość zmniejszenia metanu o około 17% poprzez hodowlę sterowaną mikrobiomem żwacza. Projekt oferuje udział w wysokości do 12,5 miliona funtów.
Kolejnym zwycięzcą jest firma Aganalyst, której projekt wykorzystuje rośliny jako czujniki wspierające lepsze wykorzystanie nawozów.
Z programu skorzysta również projekt badawczy wykorzystujący sztuczną inteligencję (AI) do zwalczania choroby Johne’a u bydła. Choroba dotykająca krowy mleczne może prowadzić do zmniejszenia wydajności mlecznej i utraty masy ciała, a także do wzrostu produkcji gazów cieplarnianych przez chore zwierzęta.
Projekt jest prowadzony przez szkocką firmę biotechnologiczną weterynaryjną MI:RNA Ltd we współpracy z SRUC Research, która opracowuje nową technologię testowania, która pozwoli wykryć chorobę na wczesnym etapie. Dyrektor niewykonawczy MI: RNA, Kasi McReddie, powiedział: „Największym problemem w kontroli choroby Johne’a jest trudność w wykryciu zakażonych zwierząt, które nie wykazują oznak choroby. Metoda wczesnego wykrywania MI:RNA ma potencjał, aby stać się niezawodnym i niedrogim narzędziem dla weterynarzy i rolników do diagnozowania choroby Johne’a, zanim będzie można ją dalej rozprzestrzenić w całym stadzie i zanim spowoduje znaczne straty dla firmy. Dobrostan zwierząt i wpływ wczesnego wykrywania na środowisko mogą być ogromne”.
Synergy Farm Health, również zwycięski wnioskodawca, przeprowadzi badanie z użyciem testu na obecność przeciwciał w celu wykrycia gruźlicy bydlęcej w mleku. Celem jest poprawa kontroli bTB w stadach mlecznych poprzez lepszy nadzór dobrostanu i poprawę wydajności w gospodarstwach.
Innym rozwiązaniem, które skorzysta z tej rundy finansowania, jest zautomatyzowany system czyszczenia boksów mlecznych firmy Gwynhallow. W ramach projektu zbadane zostanie nowe rozwiązanie techniczne do automatycznego czyszczenia boksów, przy czym firma inżynieryjna i centrum technologii agrotechnicznej mają przekształcić pomysł w działający prototyp.
Finansowanie jest w całości częścią Farming Innovation Programme, prowadzonego we współpracy z UK Research & Innovation (UKRI) i dostarczane przez Innovate UK, który udostępnia granty w wysokości 270 mln GBP przed zakończeniem transformacji rolnictwa w celu sfinansowania projektów badawczo-rozwojowych aby pomóc rolnikom i hodowcom produkować żywność w sposób bardziej zrównoważony.
Brytyjska sekretarz stanu ds. rolnictwa Thérèse Coffey powiedziała: Rolnicy zawsze patrzą w przyszłość, a innowacja jest kluczem do rozwoju odpornego, produktywnego i zrównoważonego sektora rolnictwa, który zapewnia żywność na naszych stołach, jednocześnie chroniąc i odbudowując środowisko. Oprócz naszych nowych programów rolniczych dotacje te pomogą wesprzeć rolników i utorują drogę do transformacji technologicznej, która pomoże w zrównoważonej produkcji żywności dla przyszłych pokoleń”.
Katrina Hayter, dyrektor wykonawczy ds. zdrowego trybu życia i rolnictwa w Innovate UK, powiedziała: Konkursy po raz kolejny pokazują szeroki zakres i jakość innowacji w brytyjskiej przestrzeni rolno-spożywczej. Jesteśmy dumni, że możemy pomóc w zapewnieniu tego sektora możliwości finansowania i partnerstwa, łącząc rolników, hodowców, technologów i naukowców we wspólnym celu, jakim jest uczynienie brytyjskiego systemu żywnościowego bardziej zrównoważonym i odpornym. Niezależnie od tego, czy ulepszamy istniejącą produkcję, czy wprowadzamy nową żywność i techniki, wszyscy zwycięzcy sprostali wyzwaniu innowacji i nie możemy się doczekać dalszego wspierania ich rozwoju”.