Badania nad genomem orzeszków ziemnych prowadzą do powstania „wyjątkowo odpornych” orzechów w celu dalszego zwiększenia plonów
28 kwietnia 2023 r. — Badania genomiczne nad hodowlą orzeszków ziemnych już przynoszą wyniki przemysłowi, ponieważ rozwiązania naukowe mają rzeczywisty wpływ na wartość komercyjną, według Peanut Research Foundation i dziesięcioletniego raportu American Peanut Council z postępów w mapowaniu genomu orzeszków ziemnych .
Inicjatywa „Peanut Genome Initiative” o wartości 8,4 mln USD jest największym projektem badawczym, jaki kiedykolwiek sfinansował przemysł orzeszków ziemnych. Hodowcy, łuskacze i producenci w równych częściach finansowali badania.
Badania mają przynieść „setki milionów dolarów oszczędności” i dodatkowe dochody dla przemysłu orzeszków ziemnych dzięki nowym narzędziom hodowlanym zapewniającym plony, odporność na choroby i suszę, a ostatecznie poprawę cech jakościowych, takich jak wartość odżywcza i smak.
Naukowcy zauważają, że badania nie prowadzą do genetycznie modyfikowanych orzeszków ziemnych, ale do selektywnej hodowli orzechów i że potrzebne są dalsze badania.
„Pozostały prace nad uzyskaniem tych cech w rolniczo akceptowalnych odmianach, które mogą być wykorzystywane przez hodowców. Odkrycia te ułatwiają hodowlę wspomaganą markerami, czyniąc hodowlę orzeszków ziemnych szybszą, wydajniejszą i bardziej ekonomiczną” – mówi Steve Brown, dyrektor wykonawczy The Peanut Research Foundation.
Dwufazowy „sukces”
Badania nad hodowlą orzeszków ziemnych zakończono w dwóch fazach, od 2013 do 2017 i od 2019 do 2023 roku, co doprowadziło do „rzeczywistych wyników”.
„Pierwsza faza inicjatywy Peanut Genome Initiative była ogromnym sukcesem w tworzeniu zasobów genomu orzeszków ziemnych, na których można było zbudować nowoczesne technologie hodowli orzeszków ziemnych” — zauważa Brown.
„Dzięki drugiej fazie badań dokonano już znaczących osiągnięć w hodowli orzeszków ziemnych, w tym wypuszczono odmiany o wyjątkowej odporności na plamistość liści i odkryto więcej markerów, w tym jeden dla aflatoksyny” – kontynuuje.
Wyniki drugiej fazy pomogą producentom znaleźć korzystne geny w uprawianych i dzikich orzeszkach ziemnych, które mogą prowadzić do większych plonów, niższych kosztów produkcji i mniejszych strat spowodowanych chorobami.
„Cechy jakości, które przynoszą korzyści konsumentom, takie jak lepsze odżywianie i smak, są na radarze”, podkreśla badanie.
Nowoczesne orzeszki ziemne pochodzenia andyjskiego
Początkowa faza badań wykazała, że „dzisiejsze orzeszki ziemne są wynikiem rzadkiej naturalnej kombinacji genomów dwóch dzikich gatunków orzeszków ziemnych, podwajając liczbę chromosomów, tworząc dzisiejsze orzeszki ziemne”.
Według badań, połączenie miało miejsce około 10 000 lat temu u podnóża Andów w zachodniej Argentynie lub południowej Boliwii.
Naukowcy zaznaczają, że genom orzeszków ziemnych „jest tak duży jak genom człowieka” i zawiera ponad trzy miliardy liter kodu genetycznego.
„Badania te przyniosły wiele nowatorskich rezultatów, w tym mapowanie genomu dzisiejszych uprawianych orzeszków ziemnych i ich dwóch dzikich rodziców oraz odkrycie genetycznych markerów pożądanych cech orzeszków ziemnych, takich jak odporność na choroby i suszę, wydajność i gatunek oraz odporność na aflatoksyny” – podsumowuje Brown.
Marca Cervery
Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcja@cnsmedia.com
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najnowsze wiadomości bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.