Zdrowie

Badania ostrzegają, że picie z plastikowych butelek może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2

  • 25 czerwca, 2024
  • 3 min read
Badania ostrzegają, że picie z plastikowych butelek może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2


W nowym, przełomowym badaniu znaleziono bezpośrednie dowody łączące kluczowy składnik chemiczny plastikowych butelek z wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2.

Badanie opublikowane w czasopiśmieCukrzycaodkryli, że substancja chemiczna BPA używana do produkcji opakowań żywności i napojów, w tym plastikowych butelek na wodę, może zmniejszać wrażliwość na hormon insulinę, który reguluje metabolizm cukrów w organizmie.

Odkrycia, które mają zostać zaprezentowane podczas sesji naukowych Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego w 2024 r., wzywają amerykańską Agencję Ochrony Środowiska (EPA) do ponownego rozważenia bezpiecznych limitów narażenia na BPA w butelkach i pojemnikach na żywność.

Poprzednie badania wykazały już, że substancja chemiczna Bisfenol A używana do produkcji żywic plastikowych i epoksydowych może zakłócać pracę hormonów u ludzi.

Chociaż badania powiązały BPA z cukrzycą, żadne wcześniejsze badanie nie oceniało bezpośrednio, czy podawanie tej substancji chemicznej ludziom zwiększa to ryzyko u dorosłych.

„Odkrycia są pierwszymi, które dostarczają dowodów na to, że podawanie BPA może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2” – stwierdzili w oświadczeniu naukowcy z California Polytechnic State University.

8 potraw i napojów pełnych plastiku

W badaniu naukowcy losowo przydzielili 40 zdrowym dorosłym osobom otrzymywanie placebo lub około 50 mikrogramów BPA na kg masy ciała dziennie.

Warto przeczytać!  Ekspert od snu: Smartfony i ich wpływ na sen

Ta dawka BPA to ilość obecnie sklasyfikowana przez EPA jako bezpieczna.

Osoby, którym podano BPA, po 4 dniach słabiej reagowały na insulinę, podczas gdy zmianę tę zaobserwowano u uczestników grupy placebo.

„Wyniki te sugerują, że być może należy ponownie rozważyć bezpieczną dawkę amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska i że podmioty świadczące opiekę zdrowotną mogłyby zasugerować pacjentom te zmiany” – ostrzegają naukowcy.

Stwierdzili, że zmniejszenie narażenia na BPA poprzez stosowanie butelek ze stali nierdzewnej lub szklanych oraz puszek niezawierających BPA może obniżyć ryzyko cukrzycy.

Butelki plastikowe są wszechobecne na całym świecie ze względu na wygodę, jednak coraz większa liczba badań budzi obawy dotyczące wpływu ich składników chemicznych na zdrowie.

Inne badanie, opublikowane niedawno w czasopiśmie Eko-Środowisko i Zdrowie, odkryli, że plastikowe butelki z wodą wystawione na działanie promieni słonecznych mogą uwalniać szkodliwe chemikalia.

W badaniu tym oceniano lotne związki organiczne (LZO) uwalniane z sześciu rodzajów plastikowych butelek na wodę wystawionych na działanie światła słonecznego.

Ustalono, że niektóre rodzaje butelek uwalniają wysoce toksyczne związki organiczne, w tym znane rakotwórcze substancje chemiczne, takie jak n-heksadekan, co uwydatnia poważne ryzyko dla zdrowia.

Warto przeczytać!  Przyszłość pozytywnego odżywiania: wyzwania i możliwości

Odkrycia te wymagają bardziej rygorystycznych przepisów branżowych, aby zapewnić zmniejszenie narażenia na te szkodliwe chemikalia.

„To dopiero początek podkreślania potrzeby opracowania świadomych zaleceń i polityk w zakresie zdrowia publicznego” – powiedział Robert Gabbay, dyrektor naukowy i medyczny Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego (ADA).


Źródło