Zdrowie

Badania pokazują „głęboki” związek między wyborami żywieniowymi a zdrowiem mózgu

  • 27 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Badania pokazują „głęboki” związek między wyborami żywieniowymi a zdrowiem mózgu


Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z procesem redakcyjnym i polityką Science X. Redaktorzy podkreślili następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

sprawdzone fakty

recenzowana publikacja

zaufane źródło

czytać korektę


Źródło: Domena publiczna CC0

× zamknąć


Źródło: Domena publiczna CC0

Niedawne badanie opublikowane w Natura Zdrowie psychiczne pokazuje, że zdrowa, zbilansowana dieta jest powiązana z doskonałym zdrowiem mózgu, funkcjami poznawczymi i dobrostanem psychicznym. Badanie, w którym uczestniczyli naukowcy z Uniwersytetu w Warwick, rzuca światło na to, jak nasze preferencje żywieniowe wpływają nie tylko na zdrowie fizyczne, ale także znacząco wpływają na zdrowie mózgu.

Przeanalizowano wybory żywieniowe dużej próby 181 990 uczestników z brytyjskiego Biobanku i przeprowadzono szereg ocen fizycznych, w tym funkcji poznawczych, biomarkerów metabolizmu krwi, obrazowania mózgu i genetyki, co ujawniło nowe spojrzenie na związek między odżywianiem a ogólnym samopoczuciem. istnienie.

Preferencje żywieniowe każdego uczestnika zebrano za pomocą kwestionariusza internetowego, który zespół podzielił na 10 grup (takich jak alkohol, owoce i mięso). Rodzaj sztucznej inteligencji zwany uczeniem maszynowym pomógł badaczom przeanalizować duży zbiór danych.

Zbilansowana dieta wiązała się z lepszym zdrowiem psychicznym, lepszymi funkcjami poznawczymi i nawet większą ilością istoty szarej w mózgu – powiązanej z inteligencją – w porównaniu z osobami stosującymi mniej zróżnicowaną dietę.

Badanie podkreśliło również potrzebę stopniowych modyfikacji diety, szczególnie w przypadku osób przyzwyczajonych do żywności bardzo smacznej, ale ubogiej w składniki odżywcze. Powolne zmniejszanie z czasem spożycia cukru i tłuszczów może w naturalny sposób skłaniać ludzi do zdrowszych wyborów żywieniowych.

Naukowcy uważają, że na związek między dietą a zdrowiem mózgu mogą również wpływać czynniki genetyczne, pokazując, jak połączenie predyspozycji genetycznych i wyborów związanych ze stylem życia kształtuje dobrostan.

Główny autor, profesor Jianfeng Feng z Uniwersytetu w Warwick, podkreślił znaczenie ustalenia preferencji dotyczących zdrowej żywności na wczesnym etapie życia. Powiedział: „Opracowywanie zdrowej, zbilansowanej diety od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla zdrowego wzrostu. Aby wspierać rozwój zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno rodziny, jak i szkoły powinny oferować różnorodny wybór pożywnych posiłków i pielęgnować środowisko, które wspiera ich zdrowie fizyczne i psychiczne. zdrowie psychiczne.”

Odnosząc się do szerszych implikacji badania, profesor Feng podkreślił rolę polityki publicznej w promowaniu dostępnych i niedrogich opcji zdrowego odżywiania.

„Ponieważ na wybory żywieniowe może wpływać status społeczno-ekonomiczny, niezwykle ważne jest, aby nie utrudniać to jednostkom przyjęcia zdrowego, zbilansowanego profilu żywieniowego” – stwierdził.

„Wdrożenie polityki dotyczącej niedrogiej i pożywnej żywności jest niezbędne, aby rządy umożliwiły społeczeństwu dokonywanie świadomych i zdrowszych wyborów żywieniowych, promując w ten sposób ogólne zdrowie publiczne”.

Współautor Wei Cheng z Uniwersytetu Fudan dodał: „Nasze odkrycia podkreślają powiązania między wzorcami żywieniowymi a zdrowiem mózgu, wzywając do wspólnych wysiłków na rzecz promowania świadomości żywieniowej i wspierania zdrowszych nawyków żywieniowych w różnych populacjach”.

Dr Richard Pemberton, certyfikowany lekarz zajmujący się stylem życia i lekarz pierwszego kontaktu w firmie Hexagon Health, który nie był zaangażowany w badanie, skomentował: „To ekscytujące badanie dodatkowo pokazuje, że niewłaściwa dieta ma szkodliwy wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także zdrowie psychiczne i mózgowe. To badanie potwierdza potrzebę pilnych działań rządu w celu optymalizacji zdrowia naszych dzieci i ochrony przyszłych pokoleń. Mamy również nadzieję, że dostarczy to dalszych dowodów, które zmotywują nas wszystkich do dokonywania lepszych wyborów dotyczących stylu życia, poprawy naszego zdrowia i zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób przewlekłych”.

Więcej informacji:
Ruohan Zhang i in., Powiązania wzorców diety ze zdrowiem mózgu na podstawie analiz behawioralnych, neuroobrazowania, biochemicznych i genetycznych, Natura Zdrowie psychiczne (2024). DOI: 10.1038/s44220-024-00226-0

Informacje o czasopiśmie:
Natura Zdrowie psychiczne


Źródło

Warto przeczytać!  Czy mleko matki może się zestarzeć? Obalamy popularne mity dotyczące karmienia piersią | Wiadomości dotyczące stylu życia