Zdrowie

Badania pokazują, że istnieje związek między pogorszeniem funkcji poznawczych, udarem a spożyciem ultraprzetworzonej żywności | Indie kwitną

  • 25 maja, 2024
  • 4 min read
Badania pokazują, że istnieje związek między pogorszeniem funkcji poznawczych, udarem a spożyciem ultraprzetworzonej żywności |  Indie kwitną


Według nowego badania opublikowanego 22 maja 2024 r. osoby, które jedzą więcej ultraprzetworzonej żywności, takiej jak napoje bezalkoholowe, chipsy i ciasteczka, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz udar, niż osoby jedzące mniej przetworzonej żywności. , wydanie internetowe Neurology®, czasopisma medycznego Amerykańskiej Akademii Neurologii.

Badanie nie dowodzi, że jedzenie ultraprzetworzonej żywności powoduje problemy z pamięcią i myśleniem oraz udar. Pokazuje jedynie skojarzenie. Żywność ultraprzetworzona ma wysoką zawartość dodatku cukru, tłuszczu i soli, a niską zawartość białka i błonnika.

Obejmują one napoje bezalkoholowe, słone i słodkie przekąski, lody, hamburgery, fasolkę po bretońsku w puszkach, ketchup, majonez, pakowane pieczywo i płatki smakowe.

Do nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności zaliczają się mięsa, takie jak proste kawałki wołowiny, wieprzowiny i kurczaka, a także warzywa i owoce.

„Chociaż zdrowa dieta jest ważna dla utrzymania zdrowia mózgu u osób starszych, najważniejsze wybory żywieniowe dla mózgu pozostają niejasne” – stwierdziła autorka badania W. Taylor Kimberly, lekarz medycyny ze szpitala Massachusetts General Hospital w Bostonie.

„Odkryliśmy, że zwiększone spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się z większym ryzykiem zarówno udaru, jak i zaburzeń funkcji poznawczych, a związek między ultraprzetworzoną żywnością a udarem był większy wśród osób rasy czarnej”.

W badaniu wzięło udział 30 239 osób w wieku 45 lat lub starszych, które określiły się jako czarne lub białe.

Śledzono ich średnio przez jedenaście lat. Uczestnicy wypełniali ankiety dotyczące tego, co jedzą i piją.

Warto przeczytać!  7-letnia dziewczynka z Arizony przechodzi kilka amputacji po zdiagnozowaniu rzadkiej choroby bakteryjnej; Co to jest?

Naukowcy ustalili, ile ultraprzetworzonej żywności zjadają ludzie, obliczając gramy dziennie i porównując je z gramami dziennie innych produktów spożywczych, aby uzyskać procent ich dziennej diety.

Odsetek ten obliczono na cztery grupy, od żywności najmniej przetworzonej do żywności najbardziej przetworzonej.

Spośród wszystkich uczestników badacze przebadali 14 175 uczestników pod kątem pogorszenia funkcji poznawczych i 20 243 uczestników pod kątem udaru.

W obu grupach nie występowały zaburzenia funkcji poznawczych ani udar. Pod koniec badania u 768 osób zdiagnozowano zaburzenia funkcji poznawczych, a u 1108 osób doszło do udaru mózgu.

W grupie poznawczej osoby, u których wystąpiły problemy z pamięcią i myśleniem, spożywały 25,8% swojej diety w żywność ultraprzetworzoną, w porównaniu do 24,6% w przypadku osób, u których nie wystąpiły problemy poznawcze.

Po uwzględnieniu wieku, płci, wysokiego ciśnienia krwi i innych czynników, które mogą mieć wpływ na ryzyko demencji, naukowcy odkryli, że 10% wzrost ilości spożywanej ultraprzetworzonej żywności wiązał się z 16% większym ryzykiem zaburzeń poznawczych.

Odkryli również, że spożywanie większej ilości nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności wiązało się z o 12% niższym ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych.

Warto przeczytać!  Zarządzanie rosnącą epidemią wśród dzieci - Healthcare News

W przypadku osób z grupy udaru osoby, które w trakcie badania przebyły udar, spożywały 25,4% swojej diety składającej się z ultraprzetworzonej żywności, w porównaniu z 25,1% w przypadku osób, które nie przebyły udaru.

Po skorygowaniu naukowcy odkryli, że większe spożycie ultraprzetworzonej żywności powiązano z 8% wzrostem ryzyka udaru, podczas gdy większe spożycie nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności powiązano z 9% zmniejszeniem ryzyka udaru.

Wpływ spożycia ultraprzetworzonej żywności na ryzyko udaru był większy wśród osób rasy czarnej, przy względnym wzroście ryzyka udaru o 15%.

„Nasze odkrycia pokazują, że stopień przetworzenia żywności odgrywa ważną rolę w ogólnym zdrowiu mózgu” – stwierdziła Kimberly.

„Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i lepiej zrozumieć, które składniki żywności lub przetwarzania w największym stopniu przyczyniają się do tych efektów”.

Ograniczeniem badania było to, że do badania włączono wyłącznie uczestników, którzy sami określili się jako czarnoskórzy lub biali, zatem wyników nie można uogólniać na osoby z innych populacji.

Badanie zostało sfinansowane przez Narodowy Instytut Zaburzeń Neurologicznych i Udaru mózgu, Narodowy Instytut ds. Starzenia się, Narodowy Instytut Zdrowia oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej.

Warto przeczytać!  Problemy z moczem w lecie Jak sobie z tym poradzić Wskazówki, jak sobie radzić z falą upałów Sposoby na detoksykację organizmu




Źródło