Zdrowie

Badania ptasiej grypy pokazują, że więcej produktów mlecznych jest bezpiecznych, twierdzi amerykańska FDA, agencja Reuters

  • 1 maja, 2024
  • 4 min read
Badania ptasiej grypy pokazują, że więcej produktów mlecznych jest bezpiecznych, twierdzi amerykańska FDA, agencja Reuters


Julie Steenhuysen i Tom Polansek

CHICAGO (Reuters) – Wstępne wyniki testów dodatkowych produktów mlecznych pokazują, że pasteryzacja inaktywuje wirusa ptasiej grypy, podała w środę amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków.

FDA opublikowała dalsze wyniki testów żywności, w tym kwaśnej śmietany i twarogu, po tym, jak w zeszłym tygodniu poinformowała, że ​​wstępne wyniki testów wykazały, że pasteryzacja zabija wirusa H5N1 w mleku i odżywkach dla niemowląt.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) potwierdził obecność ptasiej grypy w 36 stadach mlecznych w dziewięciu stanach od czasu pierwszego w historii wykrycia pod koniec marca, chociaż naukowcy stwierdzili, że epidemia jest prawdopodobnie bardziej rozpowszechniona w oparciu o ustalenia dotyczące cząstek H5N1 u około 20% stad próbki mleka. U jednego pracownika mleczarni w Teksasie wynik pozytywny na obecność wirusa.

USDA uważa, że ​​wirus rozprzestrzenia się wśród bydła głównie poprzez kontakt z surowym mlekiem, powiedziała Rosemary Sifford, główny lekarz weterynarii agencji, podczas rozmowy telefonicznej, w której uczestniczyli także urzędnicy FDA i Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC). USDA twierdzi, że krowy rozsiewają wirusa w dużych ilościach w mleku.

Warto przeczytać!  5 sposobów na zmniejszenie narażenia na mikroplastiki w erze „plasticenu”.

Do tej pory FDA zbadała łącznie 297 próbek detalicznych pasteryzowanych produktów mlecznych, a wyniki opublikowane w środę dotyczą testów 201 z tych próbek.

„To całkiem niezły zestaw wyników” – powiedział podczas rozmowy Donald Prater, pełniący obowiązki dyrektora Centrum Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Stosowanego FDA. „Prawdopodobnie jest jeszcze kilka produktów, którym przyjrzelibyśmy się, aby mieć pewność, że mamy dobrą próbkę krajową”.

Reklama strony trzeciej. Nie jest to oferta ani rekomendacja Investing.com. Zobacz ujawnienie Tutaj Lub
Usuń reklamy
.

Naukowcy są czujni na zmiany w H5N1, które mogą sygnalizować, że wirus przystosowuje się do łatwego rozprzestrzeniania się wśród ludzi. Wirus spowodował poważne lub śmiertelne zakażenia wśród osób mających bliski kontakt z dzikim ptactwem lub drobiem. Od dawna znajduje się na liście wirusów o potencjale pandemicznym i jakakolwiek ekspansja na nowy gatunek ssaka budzi niepokój.

Urzędniczka CDC, dr Demetre Daskalakis, powiedziała, że ​​agencja monitorowała około 100 osób narażonych na ptasią grypę, a około 25 osób, u których wystąpiły objawy, zostało przebadanych. Jak dotąd nie wykryto żadnych dodatkowych pozytywnych przypadków.

Warto przeczytać!  ICMR publikuje 17 wytycznych żywieniowych, według których 56,4% obciążeń chorobami w Indiach wynika z niezdrowej diety

Agencja zbadała próbkę wirusa pobraną od pracownika gospodarstwa rolnego zakażonego wirusem H5N1 i stwierdziła, że ​​wszystkie dostępne na rynku leki przeciwwirusowe na grypę są w jego przypadku skuteczne. Jedynym objawem pracownika było zapalenie spojówek, powszechnie znane jako różowe oko.

Obecnie zatwierdzone leki przeciwwirusowe obejmują Xofluza i Tamiflu firmy Roche, a także generyczną wersję Tamiflu, Relenza firmy GSK i Rapivab firmy BioCryst (NASDAQ:) Pharmaceuticals.

CDC stwierdziło, że pracuje nad wyhodowaniem wirusa od zakażonego pracownika gospodarstwa rolnego w celu przeprowadzenia dodatkowych eksperymentów laboratoryjnych w celu oceny ciężkości choroby i możliwości przenoszenia wirusa.

Stwierdzono, że monitorowanie chorób nie wykazuje niezwykłej aktywności grypy u ludzi.

USDA bada detaliczne próbki mielonej wołowiny, ale wyniki nie są jeszcze dostępne. Departament stwierdził, że ma pewność, że dostawy mięsa są bezpieczne.

Według USDA, pierwszym źródłem infekcji krów mlecznych wydają się być dzikie ptaki będące nosicielami wirusa. Agencja stwierdziła, że ​​przemieszczanie bydła rozprzestrzeniło chorobę na inne stada, a następnie na stada drobiu.

Reklama strony trzeciej. Nie jest to oferta ani rekomendacja Investing.com. Zobacz ujawnienie Tutaj Lub
Usuń reklamy
.




Źródło

Warto przeczytać!  Choroba Parkinsona: nowa teoria na temat pochodzenia i rozprzestrzeniania się choroby