Zdrowie

Badania sugerują, że pogorszenie funkcji poznawczych jest o 12% mniej prawdopodobne, jeśli unikasz ultraprzetworzonej żywności

  • 22 maja, 2024
  • 3 min read
Badania sugerują, że pogorszenie funkcji poznawczych jest o 12% mniej prawdopodobne, jeśli unikasz ultraprzetworzonej żywności


Żywność ultraprzetworzona (UPF) ma złą reputację: jest to najczęściej używane określenie w przypadku niezdrowego odżywiania i na przestrzeni lat łączono je z wszelkiego rodzaju zagrożeniami dla zdrowia. Teraz sytuacja znów może wyglądać gorzej.

Osoby stosujące dietę bogatą w UPF – obejmującą chipsy, masowo produkowane pieczywo, chipsy, słodzone płatki śniadaniowe, ciasteczka i napoje bezalkoholowe – mogą być obarczone większym ryzykiem problemów z pamięcią i myśleniem, a także większym prawdopodobieństwem wystąpienia udaru.

Tak wynika z nowego badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym Amerykańskiej Akademii Neurologii. Odkrycia nie dowodzą, że UPF faktycznie powodują te objawy, ale wskazują na związek między nimi.

„Chociaż zdrowa dieta jest ważna dla utrzymania zdrowia mózgu osób starszych, najważniejsze wybory żywieniowe dla mózgu pozostają niejasne” – wskazuje W Taylor Kimberly, autorka badania i neurolog w Massachusetts General Hospital.

„Odkryliśmy, że zwiększone spożycie ultraprzetworzonej żywności wiązało się z większym ryzykiem zarówno udaru, jak i zaburzeń funkcji poznawczych, a związek między ultraprzetworzoną żywnością a udarem był większy wśród osób rasy czarnej.”


nieokreślony


W badaniu wzięło udział 30 239 osób w wieku 45 lat lub starszych, które identyfikowały się jako czarne lub białe.

Warto przeczytać!  Mikroplastiki i nanoplastiki powiązane z większym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych

Każdy uczestnik wypełnił ankietę dotyczącą swojej diety. Na podstawie odpowiedzi badacze ustalili, ile UPF spożywali ludzie, przeliczając gramy dziennie, a następnie porównali tę liczbę z gramami dziennie innych produktów spożywczych, co dało procent UPF w ich codziennej diecie.

Następnie zbadano ogółem 14 175 uczestników pod kątem pogorszenia funkcji poznawczych i 20 243 uczestników pod kątem udaru. W obu grupach nie występowały wcześniej takie upośledzenia i schorzenia.

Pod koniec badania u 768 osób zdiagnozowano zaburzenia funkcji poznawczych, a u 1108 osób doszło do udaru mózgu.

Stwierdzono, że osoby z pierwszej grupy spożywały 25,8% swojej diety w UPF, w porównaniu z 24,6% w przypadku osób bez diagnozy. Po uwzględnieniu czynników takich jak wiek, płeć i wysokie ciśnienie krwi naukowcy odkryli, że 10-procentowy wzrost ilości spożywanych UPF wiązał się z 16-procentowym większym ryzykiem zaburzeń poznawczych.

Tymczasem spożywanie większej ilości nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności wiązało się z o 12% niższym ryzykiem zaburzeń funkcji poznawczych.

W grupie, która doznała udaru, liczby są podobne: spożywały one 25,4% swojej diety w UPF, w porównaniu z 25,1% w przypadku osób, które nie miały udaru.

Warto przeczytać!  Uważaj na te częste urazy sportowe, które mogą Cię prześladować w miesiącach letnich | Zdrowie

I znowu, po skorygowaniu, liczba ta wzrasta, a naukowcy odkryli 8-procentowy wzrost ryzyka udaru u osób stosujących dietę bogatą w UPF. W badaniu zauważono również, że ryzyko jest jeszcze wyższe wśród osób rasy czarnej i wynosi 15%.

Choć wyniki mogą posłużyć do podkreślenia negatywnych skutków spożywania UPF, warto wyjaśnić, że w badaniu wzięły udział wyłącznie osoby, które określiły się jako osoby czarnoskóre lub białe. Wyniki niekoniecznie dotyczą całej populacji.

„Nasze odkrycia pokazują, że stopień przetworzenia żywności odgrywa ważną rolę w ogólnym zdrowiu mózgu” – mówi Kimberly. „Potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki i lepiej zrozumieć, które składniki żywności lub przetwarzania w największym stopniu przyczyniają się do tych efektów”.

Czytaj więcej:


Źródło