Badania ujawniają ukryte zawiłości celiakii
Inni Ty
Badania ujawniają ukryte zawiłości celiakii
Naukowcy odkryli nieznane dotąd powikłania w celiakii, spowodowane reakcją układu odpornościowego na spożycie glutenu. Odkrycie to może usprawnić przyszłe metody leczenia.
- Study decodes hidden complexities in celiac disease Ahmedabad Mirror
- Study decodes hidden complexities in celiac disease By IANS Investing.com India
- Gluten reaction trigger identified, could lead to new celiac treatments New Atlas
- Gluten Activation of Immunity in Celiac Disease Uncovered in Organoid Study Genetic Engineering & Biotechnology News
- Researchers crack a key celiac mystery: Where the gluten reaction begins Medical Xpress
=> złożoności w celiakii
Study decodes hidden complexities in celiac disease => )
Złożoności w celiakii
Dotychczas sądzono, że reakcja zapalna na gluten ma miejsce wewnątrz ściany jelita i obejmuje jedynie komórki układu odpornościowego. Jednak nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Kanady, USA, Australii i Argentyny ujawniło, że tajemnica tkwi gdzie indziej.
Badania wykazały, że wewnętrzna wyściółka górnego odcinka jelita, znana jako „nabłonek”, składa się z różnych komórek, które tradycyjnie nie są częścią układu odpornościowego, a odgrywają aktywną rolę w kierowaniu reakcją zapalną na gluten, co podważa tradycyjne rozumienie mechanizmu choroby.
Wykorzystując mikroskopijne biomateriały, naukowcy pod przewodnictwem Uniwersytetu McMaster w Kanadzie opracowali w laboratorium biologicznie funkcjonalny model nabłonka jelitowego.
Ten innowacyjny model pozwolił naukowcom wyizolować i zaobserwować specyficzne interakcje molekularne w komórkach nabłonkowych osób chorych na celiakię, co pozwoliło im uzyskać wiedzę, którą trudno uzyskać, badając złożone środowiska organizmów żywych.
Dzięki temu modelowi zespół zaobserwował, jak nabłonek ostrzega komórki odpornościowe o obecności glutenu, potwierdzając, że nabłonek jest kluczowy w aktywowaniu układu odpornościowego w celiakii. Oczekuje się, że to odkrycie przyspieszy rozwój nowych leków ukierunkowanych na rolę nabłonka w odpowiedzi immunologicznej, dając nadzieję na skuteczniejsze metody leczenia.
Osoby chore na celiakię muszą unikać glutenu – białka występującego w pszenicy, życie i jęczmieniu, aby zapobiec wystąpieniu bolesnych objawów jelitowych, problemów z wchłanianiem składników odżywczych i długoterminowym zagrożeniom dla zdrowia.
Pomimo że choroba ta występuje u około 1% populacji, a w ciągu ostatnich 25 lat liczba zachorowań podwoiła się, obecnie nie ma skutecznego leczenia tej choroby autoimmunologicznej.
„Obecnie jedyną metodą leczenia jest ścisła dieta bezglutenowa, co jest trudne i często niewystarczające” – powiedziała profesor Elena Verdu, dyrektor Instytutu Badawczego ds. Zdrowia Układu Pokarmowego Farncombe Family Digestive Health Research Institute przy McMaster.
Zauważył, że odkrycie może doprowadzić do kolejnych przełomów.