Zdrowie

Badania wykazały, że fasola skutecznie kompensuje niedobory składników odżywczych

  • 9 kwietnia, 2024
  • 7 min read
Badania wykazały, że fasola skutecznie kompensuje niedobory składników odżywczych



Fasola i rośliny strączkowe w miskach


9 kwietnia 2024 r. — Współpraca badawcza pomiędzy Narodowym Instytutem Raka a USDA pokazuje niezwykłą zdolność fasoli i ciecierzycy do kompensowania niedoborów składników odżywczych, poprawy jakości diety i znacznego przyczyniania się do zdrowszej masy ciała, poprawiając ogólne wyniki jakości diety.

„Nasze badanie wykazało, że osoby dorosłe, które w swojej diecie uwzględniają fasolę, spożywają większe spożycie niedoborów składników odżywczych, których większość obywateli USA spożywa w niedostatecznym stopniu, w tym błonnika pokarmowego, potasu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, witaminy E i choliny. Dorośli spożywający więcej fasoli mieli również mniejsze dzienne spożycie dodatku cukru” – mówi Yanni Papanikolaou, autorka badania i wiceprezes ds. strategii żywieniowych, badań nad odżywianiem i spraw regulacyjnych w Kanadzie. Wgląd w odżywianie.

W celu aktualizacji skali jakości diety Healthy Eating Index (HEI) udokumentowano gęstość odżywczą fasoli i ciecierzycy oraz ich wpływ na jakość diety.

„Dorośli, którzy spożywali fasolę, mieli znacznie lepszą ogólną jakość diety w porównaniu z dorosłymi, którzy jej unikali. Nasze badanie wykazało, że dorośli spożywający fasolę osiągnęli lepsze wyniki związane z wagą, tak że dorośli konsumenci fasoli ważyły ​​​​2,5 kg mniej i miały o 2,3 cm mniejszy obwód talii w porównaniu z dorosłymi, którzy unikali fasoli. Zaobserwowaliśmy także kilka korzyści sercowo-naczyniowych u konsumentów fasoli, co zostanie zaprezentowane tego lata na dorocznej konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia”.

strzałka

Podbijanie BMI
Badanie opublikowane w Dziennik żywieniawykazało, że spożycie fasoli i ciecierzycy wiąże się z poprawą wyników związanych z wagą, w tym niższym wskaźnikiem masy ciała, masą ciała i większym obwodem talii. Stanowi to także uzupełnienie rosnącej liczby dowodów potwierdzających liczne korzyści wynikające ze stosowania zdrowego odżywiania.

Warto przeczytać!  Badanie pokazuje, w jaki sposób gen raka jelita grubego jest powiązany z szeroką gamą guzów litych, ET HealthWorld

„Obecne wzorce żywieniowe w USA pokazują, że obywatele USA nie przestrzegają zaleceń dotyczących spożycia składników odżywczych i jakości diety, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie publiczne i występowanie chorób” – mówi Papanikolaou.

„Nasze obecne badanie pokazuje, że dorośli spożywający około dwóch porcji fasoli dziennie (fasola w puszce lub suszonej) odnotowali o 25% poprawę ogólnej jakości diety w porównaniu z dorosłymi unikającymi fasoli. Co więcej, dodanie fasoli do amerykańskich wzorców diety może znacząco pomóc w uzupełnieniu luk w wielu niedostatecznie spożywanych składnikach odżywczych”.

Naukowcy przeanalizowali dane z National Health and Examination Survey z lat 2001–2018, aby zidentyfikować wzorce spożycia fasoli i ciecierzycy w porównaniu z osobami, które ich nie spożywają. Wyniki pokazują, że dorośli spożywający codziennie fasolę w puszkach lub suszoną w opakowaniach, w tym fasolę zwyczajną, fasolę czarną, fasolę pinto i ciecierzycę, uzyskują znacznie wyższe wyniki jakości diety niż osoby, które tego nie robią.

Konsumenci fasoli mieli znacznie większe niedobory składników odżywczych, w tym choliny, kwasu alfa-linolenowego, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witaminy E. Zwiększa to również zawartość błonnika pokarmowego, potasu i wapnia, które w USA są „składnikami odżywczymi stanowiącymi zagrożenie dla zdrowia publicznego”.Nowe badania powiązały spożywanie roślin strączkowych ze skutecznym zapobieganiem chorobom i niezliczonymi korzyściami zdrowotnymi.

„Dziewięciu na dziesięciu obywateli USA nie spełnia zaleceń dotyczących błonnika pokarmowego. Fasola jest bogata w składniki odżywcze i jest jedną z najlepszych potraw zawierających błonnik pokarmowy. W naszym badaniu dorośli, którzy spożywali dwie porcje fasoli dziennie, mieli o 77% więcej błonnika dziennie w porównaniu z osobami dorosłymi, które unikały fasoli” – wyjaśnia Papanikolaou.

Warto przeczytać!  Alert zdrowotny: Poziom cukru w ​​pakowanej żywności w Indiach prowadzi do otyłości u dzieci | Zdrowie

„Zgromadzone dowody naukowe sugerują, że wyższe spożycie błonnika pokarmowego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów i otyłości. Dowody wskazują również, że zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego może być korzystne dla bakterii jelitowych, w szczególności poprzez promowanie wzrostu i rozkwitu dobrych bakterii. Natomiast zły stan mikroflory jelitowej został powiązany z niższą odpornością i zwiększonym ryzykiem kilku chorób”.

Ponadto dodatek białka i błonnika wynikający z większej ilości ziaren w diecie zapewnia uczucie sytości i sytości oraz zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości.

Zapobieganie chorobom
Badanie wykazało, że dorośli, którzy spożywają od 1,7 do dwóch porcji fasoli lub ciecierzycy dziennie, mieli znacznie niższe BMI, mniejszą masę ciała i mniejszy obwód talii w porównaniu do osób niespożywających fasoli.

Papanikolaou zauważa: „Profilaktyka chorób i styl życia promujący długowieczność obejmuje codzienne spożywanie fasoli w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną oraz dietę obejmującą większe spożycie owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, owoców morza i innych źródeł chudego białka, suszonych orzechów i nasion, oraz ograniczenie spożycia dodatku cukru, tłuszczów nasyconych i sodu”.

„Dodatkowa rada American Heart Association sugeruje, że spożywanie pokarmów bogatych w potas, takich jak fasola, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, łagodząc działanie sodu, a im więcej potasu zjadasz, tym więcej sodu opuszcza organizm”.

Warto przeczytać!  Co to jest dysfagia? Kobieta z Teksasu ujawnia, jak strasznie boi się zdrowia po wstrzyknięciu botoksu

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opublikowali dane zebrane w ciągu ostatnich czterdziestu lat, które wykazały, że obywatele USA, których dieta bogata jest w fasolę, produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i orzechy, żyją średnio dłużej niż ci, którzy nie jedzą regularnie tych produktów.

„Wspólną cechą tych wzorców odżywiania jest to, że zawierają one zazwyczaj więcej błonnika, magnezu i potasu – składników odżywczych, które powiązano z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów” – podkreśla Papanikolaou.

W Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów stwierdzono wcześniej: „konieczne są zmiany w grupie produktów białkowych, aby zwiększyć różnorodność, a wybór podgrupy owoców morza lub podgrupy fasoli, grochu i soczewicy może pomóc w spełnieniu zaleceń, zapewniając jednocześnie odpowiednie spożycie białka. Mimo to mniej niż 20% populacji spełnia lub przekracza zalecenia dotyczące spożycia fasoli, grochu i soczewicy.

Tymczasem wyznaczony przez holenderski rząd na rok 2030 krajowy cel dotyczący średniej diety składającej się w 60% z białek roślinnych i w 40% z białek pochodzenia zwierzęcego, zgodnie z propozycją zawartą w Narodowej Strategii Białkowej i Porozumieniu o Fasoli, został wprowadzony w życie 10 lutego w Światowy Dzień Roślin Pulsacyjnych.

Inga de Jong

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło