Zdrowie

Badania wykazały, że fasola skutecznie kompensuje niedobory składników odżywczych

  • 9 kwietnia, 2024
  • 7 min read
Badania wykazały, że fasola skutecznie kompensuje niedobory składników odżywczych



Fasola i rośliny strączkowe w miskach


9 kwietnia 2024 r. — Współpraca badawcza pomiędzy Narodowym Instytutem Raka a USDA pokazuje niezwykłą zdolność fasoli i ciecierzycy do kompensowania niedoborów składników odżywczych, poprawy jakości diety i znacznego przyczyniania się do zdrowszej masy ciała, poprawiając ogólne wyniki jakości diety.

„Nasze badanie wykazało, że osoby dorosłe, które w swojej diecie uwzględniają fasolę, spożywają większe spożycie niedoborów składników odżywczych, których większość obywateli USA spożywa w niedostatecznym stopniu, w tym błonnika pokarmowego, potasu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, witaminy E i choliny. Dorośli spożywający więcej fasoli mieli również mniejsze dzienne spożycie dodatku cukru” – mówi Yanni Papanikolaou, autorka badania i wiceprezes ds. strategii żywieniowych, badań nad odżywianiem i spraw regulacyjnych w Kanadzie. Wgląd w odżywianie.

W celu aktualizacji skali jakości diety Healthy Eating Index (HEI) udokumentowano gęstość odżywczą fasoli i ciecierzycy oraz ich wpływ na jakość diety.

„Dorośli, którzy spożywali fasolę, mieli znacznie lepszą ogólną jakość diety w porównaniu z dorosłymi, którzy jej unikali. Nasze badanie wykazało, że dorośli spożywający fasolę osiągnęli lepsze wyniki związane z wagą, tak że dorośli konsumenci fasoli ważyły ​​​​2,5 kg mniej i miały o 2,3 cm mniejszy obwód talii w porównaniu z dorosłymi, którzy unikali fasoli. Zaobserwowaliśmy także kilka korzyści sercowo-naczyniowych u konsumentów fasoli, co zostanie zaprezentowane tego lata na dorocznej konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia”.

Podbijanie BMI
Badanie opublikowane w Dziennik żywieniawykazało, że spożycie fasoli i ciecierzycy wiąże się z poprawą wyników związanych z wagą, w tym niższym wskaźnikiem masy ciała, masą ciała i większym obwodem talii. Stanowi to także uzupełnienie rosnącej liczby dowodów potwierdzających liczne korzyści wynikające ze stosowania zdrowego odżywiania.

Warto przeczytać!  Dlaczego kobiety muszą codziennie mieć szczyptę gałki muszkatołowej

„Obecne wzorce żywieniowe w USA pokazują, że obywatele USA nie przestrzegają zaleceń dotyczących spożycia składników odżywczych i jakości diety, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie publiczne i występowanie chorób” – mówi Papanikolaou.

„Nasze obecne badanie pokazuje, że dorośli spożywający około dwóch porcji fasoli dziennie (fasola w puszce lub suszonej) odnotowali o 25% poprawę ogólnej jakości diety w porównaniu z dorosłymi unikającymi fasoli. Co więcej, dodanie fasoli do amerykańskich wzorców diety może znacząco pomóc w uzupełnieniu luk w wielu niedostatecznie spożywanych składnikach odżywczych”.

Naukowcy przeanalizowali dane z National Health and Examination Survey z lat 2001–2018, aby zidentyfikować wzorce spożycia fasoli i ciecierzycy w porównaniu z osobami, które ich nie spożywają. Wyniki pokazują, że dorośli spożywający codziennie fasolę w puszkach lub suszoną w opakowaniach, w tym fasolę zwyczajną, fasolę czarną, fasolę pinto i ciecierzycę, uzyskują znacznie wyższe wyniki jakości diety niż osoby, które tego nie robią.

Konsumenci fasoli mieli znacznie większe niedobory składników odżywczych, w tym choliny, kwasu alfa-linolenowego, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i witaminy E. Zwiększa to również zawartość błonnika pokarmowego, potasu i wapnia, które w USA są „składnikami odżywczymi stanowiącymi zagrożenie dla zdrowia publicznego”.Nowe badania powiązały spożywanie roślin strączkowych ze skutecznym zapobieganiem chorobom i niezliczonymi korzyściami zdrowotnymi.

„Dziewięciu na dziesięciu obywateli USA nie spełnia zaleceń dotyczących błonnika pokarmowego. Fasola jest bogata w składniki odżywcze i jest jedną z najlepszych potraw zawierających błonnik pokarmowy. W naszym badaniu dorośli, którzy spożywali dwie porcje fasoli dziennie, mieli o 77% więcej błonnika dziennie w porównaniu z osobami dorosłymi, które unikały fasoli” – wyjaśnia Papanikolaou.

Warto przeczytać!  U mężczyzny z Teksasu zdiagnozowano rzadką ptasią grypę po wirusie atakującym krowy i kury; kaczki migrują

„Zgromadzone dowody naukowe sugerują, że wyższe spożycie błonnika pokarmowego wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów i otyłości. Dowody wskazują również, że zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego może być korzystne dla bakterii jelitowych, w szczególności poprzez promowanie wzrostu i rozkwitu dobrych bakterii. Natomiast zły stan mikroflory jelitowej został powiązany z niższą odpornością i zwiększonym ryzykiem kilku chorób”.

Ponadto dodatek białka i błonnika wynikający z większej ilości ziaren w diecie zapewnia uczucie sytości i sytości oraz zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości.

Zapobieganie chorobom
Badanie wykazało, że dorośli, którzy spożywają od 1,7 do dwóch porcji fasoli lub ciecierzycy dziennie, mieli znacznie niższe BMI, mniejszą masę ciała i mniejszy obwód talii w porównaniu do osób niespożywających fasoli.

Papanikolaou zauważa: „Profilaktyka chorób i styl życia promujący długowieczność obejmuje codzienne spożywanie fasoli w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną oraz dietę obejmującą większe spożycie owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, owoców morza i innych źródeł chudego białka, suszonych orzechów i nasion, oraz ograniczenie spożycia dodatku cukru, tłuszczów nasyconych i sodu”.

„Dodatkowa rada American Heart Association sugeruje, że spożywanie pokarmów bogatych w potas, takich jak fasola, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, łagodząc działanie sodu, a im więcej potasu zjadasz, tym więcej sodu opuszcza organizm”.

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i akcji, Wiadomości z gospodarki i finansów, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Wiadomości z IPO na żywo

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opublikowali dane zebrane w ciągu ostatnich czterdziestu lat, które wykazały, że obywatele USA, których dieta bogata jest w fasolę, produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i orzechy, żyją średnio dłużej niż ci, którzy nie jedzą regularnie tych produktów.

„Wspólną cechą tych wzorców odżywiania jest to, że zawierają one zazwyczaj więcej błonnika, magnezu i potasu – składników odżywczych, które powiązano z niższym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy i niektórych nowotworów” – podkreśla Papanikolaou.

W Wytycznych żywieniowych dla Amerykanów stwierdzono wcześniej: „konieczne są zmiany w grupie produktów białkowych, aby zwiększyć różnorodność, a wybór podgrupy owoców morza lub podgrupy fasoli, grochu i soczewicy może pomóc w spełnieniu zaleceń, zapewniając jednocześnie odpowiednie spożycie białka. Mimo to mniej niż 20% populacji spełnia lub przekracza zalecenia dotyczące spożycia fasoli, grochu i soczewicy.

Tymczasem wyznaczony przez holenderski rząd na rok 2030 krajowy cel dotyczący średniej diety składającej się w 60% z białek roślinnych i w 40% z białek pochodzenia zwierzęcego, zgodnie z propozycją zawartą w Narodowej Strategii Białkowej i Porozumieniu o Fasoli, został wprowadzony w życie 10 lutego w Światowy Dzień Roślin Pulsacyjnych.

Inga de Jong

Ta funkcja jest dostarczana przez Najpierw składniki żywnościsiostrzana strona internetowa, Wgląd w odżywianie.

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło